Hyvän Mielen Apteekki-apoteken är en viktig del av den finländska hälsovården. Apotekets personal ger råd om såväl medicinering, näring, hudvård som förebyggande av sjukdomar och medicinfri vård. Vilka är då dessa mångsysslare i våra apotek?

Farmaceuten känner till läkemedlens hemligheter

Farmaceuten Piia Suomijoki arbetar i Ylöjärvi apotek. Piia utexaminerades från Helsingfors universitet år 1997 efter tre års högskolestudier. Farmaceuter har dessutom en lagstadgad skyldighet att upprätthålla sina yrkesfärdigheter med utbildningar. För närvarande avlägger Piia grundstudier i näringslära vid sidan om arbetet.

– Jag blev farmaceut tack vare mitt intresse för naturvetenskaper, i synnerhet kemi. Farmaceutens målsättning är en lyckad medicinering och främjande av hälsan. Trots att arbetet tekniskt sett ser ganska likadant ut hela tiden i vardagen, gör kunderna att dagarna känns givande.

Piias främsta uppgift är kundbetjäning och kundrådgivning i Ylöjärvi apotek. Farmaceuten kartlägger kundens behov genom att ställa frågor och tar konfidentiellt och i enlighet med etiska riktlinjer fram individuella lösningar. Vid behov hänvisas kunden till en läkare.

– I mina uppgifter ingår att expediera receptbelagda läkemedel, att ge handledning i korrekt användning av läkemedel och apparatur samt att leta upp passande egenvårdsprodukter till kunden. Dessutom gör jag läkemedelsbeställningar, till exempel till vårdhem och läkarstationer, fungerar som diabetesexpert och ställer fram kampanjprodukter.

– Vi ger våra kunder information om hälsofrämjande levnadsvanor och om egenvårdsprodukter. Apoteksanställda är mångsysslare inom hälsovård och välbefinnande.

– Var inte rädd för att fråga oss, vi finns här för er, uppmanar Piia.

Trygg kosmetika enligt hudtyp

Hyvän Mielen Apteekki-apoteken har ett brett sortiment av säker och högklassig kosmetika och apotekets personal hjälper kunderna till rätta i valet av produkter. Då skönhetssalongen Kauneuspiste öppnade i Walkiakoski apotek, utbildade sig läkemedelsarbetaren Päivi Kahila-Ilola även till kosmetolog genom att avlägga grundexamen inom skönhetsbranschen.

– Som läkemedelsarbetare vet jag hur olika hudtyper ska skötas. Mina arbetsuppgifter är mångsidiga eftersom jag utför både de uppgifter som tillhör läkemedelsarbetare och traditionella skönhetssalongsuppgifter i skönhetssalongen Kauneuspiste som finns i samband med apoteket, berättar Päivi som har arbetat i apoteket redan i över 30 år.

I arbetet som kosmetolog behövs kunskaper inom skönhetsvård, kundbetjäning och praktiskt arbete. En specialist kan kartlägga kundens behov av hudvård och problemområden på bästa sätt. Urvalet av apotekskosmetika är brett. Det lönar sig därför att fråga råd av en kosmetolog vid valet av produkt.

– I vår salong utför vi olika ansikts- och kroppsbehandlingar. Andra populära behandlingar är fot- och Day Spa-behandlingar, samt att komma ihåg nära och kära med presentkort. Även i detta yrke utgår vi från kundens behov och ger glad och entusiastisk betjäning, lovar Päivi.

Kundens hälsa det viktigaste för provisorn

Provisorsexamen kan avläggas vid Helsingfors eller Östra Finlands universitet. I utbildningen som tar cirka fem år ingår till att börja med tre års farmaceutstudier. Fördjupade studier avläggs bl.a. i biofarmaci, farmakologi, socialfarmaci och farmaceutisk kemi.

– Jag har arbetat som provisor på apoteket Hämeenlinnan Keskusapteekki i 18 år. Apoteksarbetet har förändrats otroligt mycket under den tiden. I början av min karriär tillverkade vi många läkemedel själva i apoteket och vi vägde upp den mängd medicin kunderna behövde. I dag ingår över 10 000 olika fabrikstillverkade läkemedel i apotekets sortiment. Expedieringen av recept har förändrats från att försöka tyda läkarens handstil till elektroniska recept och arbetet handlar nu i stället mer om att ge rådgivning om apoteksvaror, berättar provisorn Maija Lehtinen.

Provisorns uppgifter varierar enligt apotekets storlek, läge, tjänster och personal. Vanligtvis är provisorn chef och farmaceutisk expert med ansvar för personalens utbildningar och fungerar som vikarie för apotekaren. En apotekare är en provisor som har beviljats apotekstillstånd av Fimea.

– Jag har fördjupat mina kunskaper i ledarskap och helhetsbedömning av läkemedelsbehandling genom olika utbildningar. Färre uppsöker läkare tack vare de råd de fått från apoteket, för att inte tala om förbättrad livskvalitet då problem med anknytning till medicineringen upptäcks.

– Det intressantaste med mitt jobb är att det är mångsidigt och ansvarsfullt. Kundbetjäningen är arbetets salt. Fina stunder för en provisor är att se personalen lyckas bra med sitt arbete och att få uppskattning av apotekaren. Vi som arbetar på apotek utför ett värdefullt arbete för folkhälsan, sammanfattar Maija.

Apotekets experter

  • Apotekaren ansvarar för kvaliteten på och utvecklandet av funktionerna i sitt apotek med beaktande av kundernas önskemål och personalen.
  • Provisorn är ansvarig chef och specialist.
  • Farmaceuten har läkemedelsbehandling och kundbetjäning på sitt ansvar.
  • Läkemedelsteknikern är apotekets mångsysslare inom allt från lager till datateknik.
  • Kosmetologen är specialist på huden och hudvårdsprodukter.

Källa: www.apteekkariliitto.fi, www.kosmetologitsky.fi