Hyvän Mielen Apteekit ovat tärkeä osa suomalaista terveydenhuoltoa. Apteekkien henkilökunnalta saa neuvoja yhtä lailla lääkityksestä, ravitsemuksesta, ihon hoidosta kuin sairauksien ennalta­ehkäisystä ja lääkkeettömistä hoidoista. Keitä ovat nämä apteekkiemme monitaiturit?

Farmaseutti tuntee lääkehoidon salat

Farmaseutti Piia Suomijoki työskentelee Ylöjärven apteekissa. Piia valmistui vuonna 1997 Helsingin Yliopistosta, jossa korkeakoulututkinnon suorittaminen kesti kolme vuotta. Farmaseuteilla on lisäksi lakisääteinen velvollisuus ylläpitää ammattitaitoaan koulutuksilla. Tällä hetkellä Piia tekee työn ohella ravitsemustieteen perusopintoja.

– Päädyin farmaseutiksi luonnontieteiden, erityisesti kemian kiinnostukseni kautta. Farmaseutin tavoitteena on lääkehoidon onnistuminen ja terveyden edistäminen. Vaikka teknisesti työ on arjessa samanlaista, asiakkaat tekevät päivistä antoisia.

Piian päätehtävänä on palvella ja neuvoa Ylöjärven apteekin asiakkaita. Farmaseutti kartoittaa kyselemällä asiakkaan tarpeet ja etsii ratkaisut yksilöllisesti, luottamuksellisesti ja eettisten ohjeiden mukaan. Tarvittaessa asiakas ohjataan lääkäriin.

– Tehtäviini kuuluu reseptilääkkeiden toimittaminen, lääkkeiden ja laitteiden oikean käytön opastaminen sekä sopivien itsehoitotuotteiden etsiminen asiakkaalle. Lisäksi teen lääketilauksia esimerkiksi hoitokodeille ja lääkäriasemille, toimin diabetesasiantuntijana ja huolehdin tarjoustuotteiden esillepanosta.

– Annamme asiakkaillemme tietoa terveyttä edistävistä elämäntavoista ja itsehoitotuotteista. Apteekin työntekijät ovat terveydenhoidon ja hyvinvoinnin moniosaajia.

– Kysy rohkeasti, me olemme täällä teitä varten, Piia kehottaa.

Turvallista kosmetiikkaa ihotyypin mukaan

Hyvän Mielen Apteekeissa on laaja valikoima luotettavaa ja laadukasta kosmetiikkaa, ja apteekin henkilökunta opastaa sopivien tuotteiden valinnassa. Kun Walkiakosken apteekkiin perustettiin kauneushoitola Kauneuspiste, lääketyöntekijä Päivi Kahila-Ilola kouluttautui myös kosmetologiksi suorittamalla kauneudenhoitoalan perustutkinnon.

– Tiedän lääketyöntekijänä, miten eri ihotyyppejä pitää hoitaa. Toimenkuvani on moni­puolinen, koska teen sekä lääketyöntekijän tehtäviä että perinteistä hoitolatyötä apteekin yhteydessä olevassa Kauneuspisteessä, kertoo Päivi, joka on työskennellyt Walkiakosken apteekissa jo yli 30 vuotta.

Kosmetologin työssä tarvitaan kauneudenhoidon osaamista, asiakaspalvelutaitoja sekä kädentaitoja. Ammatti-ihminen osaa kartoittaa asiakkaan ihonhoidolliset tarpeet ja ongelmat parhaiten. Apteekkikosmetiikan valikoima on laaja. Kosmetologilta kannattaakin kysyä neuvoa tuotetta valitessa.

– Hoitolassamme tehdään erilaisia kasvo- ja vartalohoitoja. Myös jalka- ja Day Spa -hoidot ovat suosittuja, samoin muiden muistaminen lahjakorteilla. Tässäkin ammatissa lähtökohtana ovat asiakkaan tarpeet ja iloinen, innostunut palvelu, Päivi lupaa.

Asiakkaan terveys proviisorin tähtäimessä

Proviisorin tutkinnon voi suorittaa Helsingin tai Itä-Suomen yliopistossa. Noin viiden vuoden koulutus sisältää aluksi kolmen vuoden farmaseuttiopinnot. Syventäviä opintoja suoritetaan mm. biofarmasian, farmakologian, sosiaalifarmasian ja farmaseuttisen kemian oppiaineista.

– Olen toiminut Hämeenlinnan Keskusapteekissa proviisorina 18 vuotta. Apteekkityö on muuttunut tässä ajassa valtavasti. Urani alussa lääkkeitä valmistettiin apteekissa paljon itse ja asiakkaille punnittiin lääkettä tarvittava määrä. Nykypäivänä apteekin valikoimissa on yli 10 000 erilaista tehdasvalmistetta. Reseptien toimitus on muuttunut lääkärin käsialan tulkitsemisesta eReseptin myötä vielä enemmän lääkeneuvonnan suuntaan, kertoo proviisori Maija Lehtinen.

Proviisorin tehtävät vaihtelevat apteekin koon, sijainnin, palvelujen ja henkilöstön mukaan. Tyypillisesti proviisori on esimies ja farmaseuttinen asiantuntija, joka vastaa henkilökunnan koulutuksista ja toimii apteekkarin sijaisena. Apteekkari on koulutukseltaan proviisori, jolle on Fimea myöntänyt apteekkiluvan.

– Olen syventänyt osaamistani johtamisen ja lääkehoidon kokonaisarvioinnin koulutuksilla. Moni lääkärikäynti jää väliin apteekista saatujen neuvojen ansiosta, puhumattakaan elämänlaadun paranemisesta, kun lääkitykseen liittyvät ongelmat havaitaan.

– Työssäni mielenkiintoisinta on sen monipuolisuus ja vastuullisuus. Asiakaspalvelu on työn suola. Henkilökunnan onnistumiset ovat hienoja hetkiä proviisorille, samoin apteekkarin antama arvostus. Teemme apteekeissa kansanterveyden kannalta todella arvokasta työtä, kiteyttää Maija.

Apteekin ammattilaiset

  • Apteekkari vastaa apteekkinsa toimintojen laadusta ja kehittämisestä asiakkaiden toiveet ja henkilöstö huomioiden.
  • Proviisori on vastuullinen esimies ja asiantuntija.
  • Farmaseutti hallitsee lääkehoidon ja asiakaspalvelun.
  • Lääketeknikko on apteekin moniosaaja varastosta tietotekniikkaan.
  • Kosmetologi on ihon ja ihonhoitotuotteiden asiantuntija.

Lähde: www.apteekkariliitto.fi, www.kosmetologitsky.fi