Vihdoin faktaa siitä, mitä kaikki pohtivat. Lääkäri Emilia Vuorisalmi on tutkinut, mitä rakkaus on tieteellisesti: voiko ihastumista selittää aivokemialla, ohjailevatko hormonit elämäämme?

– Rakastaminen on tahtolaji, mutta rakastuminen on yksilöllinen yhdistelmä viettejä ja järkeilyä. Aivojen etulohkon kuorikerroksessa sijaitsee tietoisen ajattelun keskus, joka puntaroi suhteen onnistumista, plussia ja miinuksia.

– Ihastumisen tuottamat onnellisuuden hormonit ovat taas peräisin aivojemme alkukantaisista osista, joiden toiminta on ikivanhojen viettiemme varassa. Liskoaivojen tehtävänä on analysoida biologista yhteensopivuutta, sillä luonto tähtää aina elämän jatkumiseen, avaa Vuorisalmi rakkauden aivokarttaa.

 

Onnellisen parisuhteen manuaali

Rakkaustohtoriksi siteerattu Vuorisalmi on kirjoittanut tietokirjan, joka käsittelee rakastumista lääketieteen ja evoluutiobiologian keinoin.

– Minusta piti tulla kirurgi, mutta silloisen parisuhteen kariuduttua olin kolmekymppinen ja ensimmäistä kertaa yksin. Ihmettelin, miksi sain rakkauden loppumisesta konkreettisia fyysisiä oireita, esimerkiksi vanhat urheiluvammani alkoivat taas vaivata.

– Rakkaus ei selity vain aivokemialla, mutta tiede auttoi ymmärtämään omaa ja muiden käyttäytymistä. Oli helpottavaa sukeltaa laajaan tutkimusaineistoon ja huomata, että en ollut yksin kipuiluni kanssa. Heräsi kiinnostus selvittää, miksi ihmiset jäävät koukkuun rakkauteen.

 

Hekumalliset hormonit

Aivojen viestejä kuljettavat välittäjäaineet kuten dopamiini, noradrenaliini, oksitosiini sekä endorfiinit sekoittuvat välittäjäainecocktailiksi, kun mieli on onnesta soikeana.

– Jos rakkaus olisi lääke, sitä voisi verrata energisoivaan, muistia sekä keskittymis- ja suorituskykyä parantavaan dopingiin. Lemmen huumassa loogisen toimintakykymme taso heikkenee saaden vastapelurin näyttämään täydelliseltä. Rakkauden palossa on erikokoisia liekkejä: alun intohimoa kuvaa roihuava nuotio, jota seuraa kiintymyksen lempeä hiillos.

– Ensin tunnemme ja elämme intensiivisesti tunteiden vuoristorataa ääripäästä toiseen. Tästä johtuen suhteen alku voi ihanuuden keskellä tuntua stressaavalta, eikä huumavaihe yleensä kestä 18 kuukautta pidempään, Vuorisalmi selventää.

 

Ikärajaton rakkaus

Vuorisalmen ystävä on osuvasti kutsunut romanttisen rakkauden aikaa ”spa-vaiheeksi”, jossa vallitsee luottamus, kiintymys, kunnioitus ja turvallinen perusolo.

– Nuorempana rakkaus on pitkälti viettien viemää, mutta pidemmällä elämänkokemuksella kiintymys kumpuaa myös ystävyydestä. Onneksi pystymme itse vaikuttamaan sukupuolihormonien eritykseen pitämällä huolta kehosta, mielestä sekä panostamalla terveellisiin elintapoihin, Vuorisalmi painottaa.

 

Sekaisin keväästä

Toisin kuin eläinmaailmassa, ei ole olemassa tiukkaa tieteellistä dataa, joka selittäisi ihmisten hormonihuurut kesän lähestyessä.

– Osittain kyse saattaa olla lisääntyvästä valosta, joka vaikuttaa hormonien tuotantoon luoden lemmenleikeille otolliset olosuhteet. Lämpö saa meidät rentoutumaan ja virkistää vietit. Lomalla on enemmän aikaa olla läsnä, nauttia ja kalastella katseilla. Myös pukeudumme kevyemmin, jolloin feromoneja vapautuu enemmän.

 

EMILIA VUORISALMI, 37
Työ:
Mehiläisen lääkäri, kirjailija, luennoitsija ja LOVE INC. -yrityksen perustaja
Asuu: Helsingissä, juuret Vehmaalla
Perhe: 11-vuotias tytär
Ajankohtaista: Love Inc. -sivusto sekä TV-töitä
Seuraa: www.loveincmedia.com, IG/FB/Twitter: @loveincmedia,@docemilia