Mikko Kuustonen inspiroituu ohikulkijoista, voimaantuu musiikista, ilahtuu ihmissuhteista ja nauraa työkseen verbaalihörhöjen TV-kollegoidensa kanssa. Ihmisoikeuksien parissa työtä tehnyt Kuustonen on nähnyt myös maailman nurjan puolen, eikä pidä onnen palasia itsestään selvinä.

– Ihmissuhteiden ja yhteisöjen merkitys on omalle hyvinvoinnilleni keskeistä. Yksin jääminen vääristää maailman mittasuhteita. Omat murheet ylikorostuvat ja näkökulma ympäröivään elämään sumenee, Kuustonen pohtii.

Annos musiikkia kipulääkkeeksi

Kuustonen tuntee musiikin valtavan voiman. – Laulu voi parhaimmillaan yllättää tehollaan vaikka kesken automatkan ja viedä sekunneissa valovuosien päähän, vanhoihin muistoihin tai liikuttuneeseen tilaan. Musiikki voi olla omassa arjessani kipulääke, energiaruiske tai terapeutti, Kuustonen kertoo.

Eniten hän nauttii musiikista bändissä soittaessaan, jolloin rytmin voima ja yhteisöllinen tekeminen antavat yhdessä virtaa. Lauluntekijänä Kuustonen inspiroituu arjen keskellä elävistä ihmisistä.

– Tarkkailen kulkijoita ympärilläni ja kuvittelen heille kohtaloita. Ystävieni juttuja kuunnellessa on syntynyt yksi uusista suosikkikappaleistani: Anna mennä, Anna. Ystävien salakuuntelu onkin sanoittajalle ehtymätön voimavara, Kuustonen kertoo pilke silmäkulmassa.

– Toki lauluihin laittaa aina myös palan itseään. Luomistyössä tulee hoitaneeksi sieluaan.

Toivon silminnäkijä

Muusikon uransa lisäksi Mikko Kuustonen on kiertänyt kehitysmaita YK:n hyväntahdon lähettiläänä ja ihmisoikeuksien puolustajana jo 20 vuotta.

– Paperilla ja taulukoissa mielikuvat kääntyivät helposti synkiksi, mutta

ihmisten sitkeys ja eloonjäämisen tahto paljastuvat kohtaamisissa tyrmäävän suuriksi. Sain todistaa toivoa hämmentävän vaikeissakin olosuhteissa. Minulle tämän vuosituhannen merkittävin talousuutinen on, että yli miljardi ihmistä on noussut äärimmäisestä köyhyydestä siedettävään köyhyyteen.

Kuustonen muistuttaa, että maailman epäoikeudenmukaisuuksista lamaantumisen sijaan olisi tärkeää havahtua toimimaan. Ja olemaan kiitollinen.

– Meille olisi tärkeää hämmästellä päivittäin puhtaan veden, terveydenhuollon, koulutuksen ja turvallisuuden ihmeitä.

Askelia isoisänä

– Käyn usein mindfullness-kävelyillä Hietaniemen hautausmaalla. Rauhallisesti astellessa vilkaisen tiettyjä maamerkkejä, jotka muistuttavat, mitä maassamme on tapahtunut sadan vuoden aikana. Jo edesmennyt isäni syntyi vuonna 1915. Äitini myytiin 7-vuotiaana orpona huutolaislapseksi piikomaan. Niistä ajoista on edetty kauas, Kuustonen miettii.

Kuustonen näkee paljon mieltäylentäviä muutoksia, jotka vaikuttavat meidän suomalaisten arkeen. Hän nostaa esimerkiksi sen, että monet tänä vuonna syntyvistä tyttölapsista elävät satavuotiaiksi. Viime vuonna Mikko Kuustosesta tuli itsestä isoisä, kun tytär, näyttelijä Iina Kuustonen sai lapsen.

– Isoisyys on hurmaava mahdollisuus. Se on liikuttanut minua myös siksi, etten koskaan tavannut omia isovanhempiani.

Vatsalihas-treeni naurulla

Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmassa esiintyvä Kuustonen osaa ammentaa maailman menosta myös hersyvää huumoria. TV-ohjelman suunnittelupalavereissa nauru raikaa ja vatsalihakset saavat harjoitusta.

– Kun ryhmä umpihulluja verbaalihörhöjä suljetaan pariksi tunniksi kokoushuoneeseen syntyy miljoona huonoa ideaa, hervotonta naurua ja sivutuotteena käyttökelpoista tv-viihdettä, Kuustonen heittää.

Freelancerin arki on arvaamatonta, poukkoilevaa ja kiireistä. Kuustonen tunnistaa, että yhteiskunnassamme itseltä vaaditaan helposti liikaa. Iän myötä hän on oppinut asettamaan tarkemmat rajat, eikä kävele itsensä yli.

– Huomaan kaipaavani yhä enemmän yksinkertaisia perusasioita, kuten terveellistä ravintoa ja liikuntaa. Vaikka voinkin parhaiten yhteydessä muihin, oma aika on toisinaan silkkaa juhlaa. Muusikkokin janoaa välillä hiljaisuutta.

 


Kurkkaa Mikon Maailmaan
Nettisivut: www.mikkokuustonen.fi
Facebook: Mikko Kuustonen Official
Instagram: @kuustonenmikko
Twitter: @kuustonen