Eläinpalstan vinkit erikokoisten lemmikkien omistajille tarjoilee kaksi apteekin ammattilaista, joilla on aina ollut paljon erilaisia lemmikkejä.

Apteekkari Jaana Smalin valkoturkkisen länsiylämaan terrie3rin Edien suosikkipuuhaa on kuraisissa ojissa möyriminen. Turkin pesua harrastetaan myös usein. Smalilla on lisäksi Mikander Junior –niminen hevonen, joka on nuorekkaasta nimestään huolimatta jo 27 vuoden eläkeiässä.

Farmaseutti Nina Schroderuksen labradorinnoutaja Hänninen ja jackrusselinterrieri Britney on nimitetty mukavan naapurin sekä tunnetun laulajatähden mukaan. Ensimmäinen Schroderiuksen pienenä saama marsu oli nimeltään Prinssi Nöpösöpö. Prinssi yllätti omistajansa saamalla pentuja.

 

Porttikielto punkeille

Punkki eli puutiainen ei ole toivottu vieras. Punkkeja on entistä enemmän, yhä laajemmalla alueella, ja niiden levittämien tautien määrä on kasvanut. Ilman punkkien torjuntaa kissat ja koirat voivat tuoda kotiin ikäviä tuliaisia.

  • Kun punkki pääsee verikontaktiin, se saattaa levittää puutiaisaivokuumetta, borrelioosia tai muita bakteeritauteja. Lemmikin sisään tuomat punkit voivat purra myös ihmistä. Kissojen ja koirien suojaaminen onkin tärkeää koko perheen turvaamiseksi, farmaseutti Nina Schroderus korostaa.

Toisin kuin yleisesti luullaan, punkit kestävät myös pientä pakkasta eli punkkiaika alkaa jo kevättalvesta. Sopivan suojakeinon valintaan saa neuvoa apteekista.

  • Paikallisvaleluliuokset sekä karkottavat että tappavat punkkeja, jotkut myös hyttysiä. Liuosta annostellaan pipetillä niskan ihoon. Se leviää ihon rasvakerroksen kautta joka puolelle parissa päivässä, jolloin lemmikkiä ei saa pestä. Uusiminen tehdään neljän viikon välein, Schroderus ohjeistaa.
  • Uusin torjuntakeino on eläinlääkäriltä reseptillä saatava tabletti, jonka teho kestää kolme kuukautta. Punkkipanta taas suojaa noin puoli vuotta, kun sitä pidetään päällä lähes jatkuvasti. Reseptivapaan pannan kanssa lemmikki ei saa mennä uimaan, sillä panta sisältää kaloille myrkyllisiä aineita. Reseptillä saatavan pannan kanssa taas voi polskutella vedessä vapaasti, apteekkari Jaana Smal kertoo.

Suojakeinojen käytön lisäksi kissoille ja koirille on varmuuden vuoksi hyvä tehdä säännöllinen punkkitarkastus.

 

Hoitoa haava-alttiille hevosille

Hevosille on luontaista pelästyä helposti ja paeta nopeasti. Kun aidatulla alueella on paljon hevosia, tulee herkästi törmäyksiä. Kiriessä voi sotkeutua myös omiin jalkoihin, varsinkin liukkaalla. Hevosten yleisempiä vaivoja, haavoja, voi hoitaa apteekista saatavilla tuotteilla.

  • Verenvuodon tyrehdyttämisen jälkeen haavanhoito aloitetaan vesipesulla. Sitten voi laittaa antiseptista ainetta (esim. hopeaa sisältävää), joka suojaa bakteereilta ja torjuu tulehduksen, Smal opastaa.

Haavan syvyydestä ja sijainnista riippuen voidaan tarvita myös haavansidontatarvikkeita.

  • Sidetarvikkeita on monen erimallisia, sekä tavallisia, että hyvin tarttuvia ideaalisiteitä, joista voi valita sopivan. Hevosista siteiden irti repiminen on hauskaa puuhaa. Sidetarvikkeisiin onkin lisätty pahanmakuista karvassuolaa. Myös haavanhoitotuotteiden haju estää hevosia nuolemasta haavaa ja pitää lisäksi kärpäset loitolla, Smal kertoo.

 

Marsun hoidon A ja O on C-vitamiini

C-vitamiinin saaminen on marsuille elintärkeää, sillä niiden elimistä ei pysty itse tuottamaan tätä terveydelle oleellista vitamiinia. Vaikka vitamiinia on lisätty marsujen valmisravintoon ja monet antavat niille ravinnoksi sitrushedelmiä, se ei vielä riitä. Tarvitaan erillistä C-vitamiinijauhetta.

  • Mikäli marsu ei saa tarpeeksi C-vitamiinia, sen kunto alkaa heikentyä. Marsu on saaliseläin, joten se peittää sairautensa ja heikkoutensa viimeiseen asti. Jos marsu ei syö tai siltä ei tule papanoita, sairaus voi olla jo todella pitkällä. Marsujen kanssa sairauksien ennaltaehkäisy on oleellista ja C-vitamiinin antaminen hoidon ykkösasia, Schroderus neuvoo.

C-vitamiinijauhetta laitetaan marsun juomaveteen joka päivä ympäri vuoden. Veden vitaminoinnista kannattaa tehdä selkeä rutiini, jottei se pääse unohtumaan.