Iän myötä koirille ja kissoillekin voi tulla monenlaisia vanhuuden vaivoja. -Kun lemmikin henkinen ja fyysinen hyvinvointi huomioidaan, seniorivuodetkin voivat olla leikkisän antoisia. Omistajan kannattaa myös tarkkailla mahdollisia sairauden oireita, korostaa eläinlääkäri Petri Bäcklund Vetcare Oy:stä.

Koiran ja kissan ”eläkevuodet” ovat edessä paljon aikaisemmin kuin ihmisillä. Tiettyjen isokokoisten koirarotujen seniori-ikä alkaa jo 5-6 vuotiaina. Osa pienemmistä koiraroduista sekä kissat ovat senioreita kymmenen vuotta täytettyään.

  • Senioriksi saavutaan, kun elinikää on tallustettu 75 %. Evidensia Eläinlääkäripalvelut nettisivuilla on kätevä laskuri, joka kertoo rotukohtaiset vanhenemisvuodet. Keskiarvoista riippumatta lemmikki voi tietysti elää pidempään, Bäcklund sanoo.

Rakkautta, ravinteita ja rajoituksia

Huomion antaminen ja virikkeiden tarjoaminen tukee lemmikin hyvinvointia. Ikävuosien lisääntyminen ei poista tarvetta mieluisalle tekemiselle.

  • Kissoille voi piilottaa kuivaruokaa ympäri asuntoa. Niille on ilo etsiä yksikseen herkkuja kodin uumenista. Koirille rodusta riippuen hyviä harrastuksia ovat vanhanakin agility, metsästys tai vaikkapa lajitovereiden tapaaminen koirapuistossa. Tottumatonta ikääntynyttä kaveria ei kuitenkaan pidä puskea liian koviin suorituksiin, Bäcklund listaa vinkkejä.

Yli puolet keski-iän ylittäneistä kissoista ja koirista on ylipainoisia. Vanhemmiten kalorintarve heikkenee, joten lemmikin ruokinnassa on oltava tarkkana. Toisaalta lisäravinteet nousevat entistä merkittävämpään arvoon.

  • Antioksidanteilla, välttämättömillä rasvahapoilla sekä täydennysrehuvalmisteilla voidaan vähentää lemmikin ikääntymismuutoksia. Esimerkiksi E-vitamiinilla on tärkeä rooli elimistön suojaamisessa liiallisilta vaurioilta. Se tukee niveliä sekä auttaa parantamaan suorituskykyä ja rasituksesta palautumista, Petri Bäcklund vinkkaa ja jatkaa toiseen esimerkkiin:
  • Sinkkiä, biotiinia ja merioniinia sisältävällä täydennysrehulla voidaan tukea kissojen ja koirien turkin, ihon ja kynsien hyvinvointia.

Silmä tarkkana sairauksien varalta

Kissat ja koirat peittelevät kipua, mutta omistaja voi tulkita lemmikin terveydentilaa sen käytöksestä. Petri Bäcklund kertoo, miten tyypillisimmät seniori-iän sairaudet voivat ilmetä.

  • Suun ja hampaiden sairaudet johtavat koko yleiskunnon heikkenemiseen. Tällöin ruoka ei välttämättä maistu tai syöminen tekee kipeää. Vaaleanruskea hammaskivi sekä hengityksen haju paljastavat ongelmat.
  • Jos kissa ei enää hypi entisille mielipaikoilleen tai koira kieltäytyy astumasta portaisiin, lemmikki saattaa kärsiä nivelrikosta. Tahdin hiljentyminen ja laiskuus taas voi viitata sydänsairauteen.
  • Narttukissojen ja -koirien nisät kannattaa tunnustella rapsuttelun lomassa kasvaimien varalta. Eläimen aggressiivisuus voi puolestaan kertoa kivun tuntemisesta.

Bäcklund korostaa, että käyttäytymismuutoksiin kannattaa reagoida mahdollisimman nopeasti, jolloin hoidollakin on parempi ennuste. Hän suosittelee myös viemään ikääntyneen lemmikin vuosittain tarkastukseen eläinlääkärille.

VINKKI: Yöllä vaeltelevan, pelokkaan tai aamuisin sekavan seniorikoiran tyynnyttämiseen voi käyttää feromonivalmisteita, kuten Adaptil.

HUOMIOI UUDET MADOTUSSUOSITUKSET

Koiran sisäloishäätö kaksi kertaa vuodessa on uusimman tiedon valossa joko liian tiuhaa tai harvaa. Tämän vuoksi olisi parasta tutkituttaa koiran ulostenäyte eläinlääkäriasemalla, jolloin selviää mahdollinen madotustarve. Mikäli ulostenäytettä ei tutkita, tulisi riskiryhmään kuuluvat koirat ”madottaa” vähintään neljä kertaa vuodessa. Tihennettyä sisäloishäätöä tarvitsevat mm. pennut, tiineet narttukoirat, metsästyskoirat sekä lapsiperheiden koirat.