Kuluvat vai kuluttavat vuodet? Persikka vai rusina? Ikä- vai asennekysymys?

Jokaisessa iässä on omat hyvät puolensa. Siksi ajan tuomia, iholla ja vartalossa tapahtuvia muutoksia on turha murehtia. Tietysti peilikuvaan pysähtyessä huomaa maan vetovoiman, mutta huolehtimalla itsestään pysyvät sekä rypyt että ikäkriisit hallussa.

 

Mitä vuodet tekevät iholle?

Kaikki ihotyypit kuivuvat ja menettävät kiinteyttään iän myötä. Ihon toiminnot hidastuvat, pigmenttiläiskät aktivoituvat ja ilmejuonteet syvenevät. Pieniä ryppyjä ilmaantuu silmäkulmiin, otsaan, huulten yläpuolelle, kaulaan sekä nasolabiale-juonne nenästä suupieleen syvenee, listaa Klaukkalan apteekin kosmetologi Ulla Aronen.

  • Hän korostaa, että ikääntyminen on hyvin luonnollista ja ennen kaikkea yksilöllistä. Sekä ulkoiset että sisäiset tekijät, kuten perimä ja geenit, vaikuttavat siihen, miten vuodet ihoa kohtelevat.
  • Auringon UV-säteily on tupakoinnin ohella yksi ihoa eniten vanhentavista ja kollageenia haurastuttavista tekijöistä. Terveelliset elämäntavat, hyvä ravinto, veden juonti ja riittävä uni ovat panssarina silloin, kun elämä on stressaavaa tai iho saa osansa vaihdevuosien hormonimuutoksista.

 

Ikääntyvä iho haluaa huomiota ja kaipaa kosteutta

Siinä, missä oli ennen pieni pisama, näkyy iso maksaläiskä. Aikaisemmin kiinteässä kohdassa tuntuvat nyt kasvonpiirteet laskeutuneen.

  • Puhdistus ja kosteutus ovat ihonhoidon peruspilarit ikään katsomatta. Kun mittarin lukemat näyttävät 40 plus, kannattaa repertuaariin ottaa mukaan antioksidanttiset hoitovoiteet. Seuraavilla kymmenyksillä huomio kiinnitetään ihon uudistumisen ylläpitoon anti-age-tuotteiden tuella, kosmetologi Aronen neuvoo.

Naisilla vaihdevuodet ohentavat ihokerroksia entisestään, ja ihon oma kyky tuottaa kosteutta sekä rasvaa hiipuu. Aineenvaihdunnan hidastuessa on hyvä hemmotella ihoa ravitsevilla, solujen toimintaa vilkastuttavilla tuotteilla.

 

40+
Tavoitteena säilyttää ihon säteilevä nuorekkuus

Elvyttävien hoitotuotteiden käyttöön on hyvä herätä noin 40-vuotiaana. Aikaisemminkin, jos iho on hyvin kuiva. Antioksidanttiset voiteet suojaavat ihoa ennenaikaisilta vaurioilta sisältämiensä E- ja C-vitamiinien ansiosta.

Klaukkalan apteekin kosmetologi Ulla Aronen neuvoo:

”Keskity tehokkaaseen kosteuttamiseen, koska ihon kyky sitoa itseensä vettä heikentyy. Sopivien puhdistustuotteiden ja hoitovoiteiden lisäksi mukaan tulevat silmänympärysgeeli sekä kiinteyttävät seerumit kuureina 3-4 kertaa vuodessa. Ihon epätasainen melaniinituotanto voi aiheuttaa pigmenttiläiskiä. Käytä auringon UV-säteiltä riittävästi suojaavaa päivävoidetta. Apteekissa on myös pigmenttiläiskiä ehkäiseviä tuotteita.”

 

50+
Rypyille hanttiin ylläpitämällä ihon luontaista uusiutumista

Vaihdevuodet vauhdittavat ihon veltostumista, kun ihon uusiutuminen hidastuu merkittävästi estrogeenitason romahtaessa. On aika satsata syväkorjaaviin, silottaviin sekä aiempaa ravitsevampiin tuotteisiin, jotka myös suojaavat ohenevaa ihoa. Tehoaineista hyaluronihappo on iholle luonnollinen ja oiva pitkävaikutteinen kosteuttaja.

Klaukkalan apteekin kosmetologi Ulla Aronen suosittelee:

”Hoitovoiteiden alle suosittelen seerumeja aamuin illoin. Kuorinta pari kertaa kuukaudessa edistää aktiiviaineiden imeytymistä ja pitää ihon pinnan sileänä sekä kirkkaana. Kaulalle ja dekolteen alueelle tarkoitetut voiteet ennaltaehkäisevät ihon veltostumista.”

 

60+
Täsmähoitoa täyteläisyyden ja kiinteyden puolesta

Taistelu hyvinvoinnin puolesta jatkuu täysillä, sillä ihon kyky tuottaa rasvaa vähenee edelleen ja kollageeni- sekä elastiinisäikeet haurastuvat menettäen kimmoisuuttaan. Laskeutuvat kasvonpiirteet yläluomissa ja pehmenevä leukalinja otetaan haltuun ihon rakennetta vahvistavilla ja ryppyjä madaltavilla tuotteilla.

Klaukkalan apteekin kosmetologi Ulla Aronen opastaa:

”Elvyttävä kotihoito on avainasemassa, kun halutaan parantaa ikääntyvän ihon elastisuutta. Kerran viikossa kasvoille levitetty hoitonaamio virkistää ja tuo uutta energiaa sekä samettista sileyttä.”

 

70+
Ravitse, helli ja hemmottele

Lähes kaikkien yli 70-vuotiaiden iho on kuiva sekä kasvoilla että vartalolla: rasvojen määrä ihossa vähenee ja vesi pääsee haihtumaan liian vapaasti. Suosi hellävaraisia puhdistustuotteita ja hemmottele kasvojen ohentunutta ihoa ravitsevilla sekä kosteuttavilla naamioilla. Kuorintaa ei enää tarvita.

 

Klaukkalan apteekin kosmetologi Ulla Aronen vinkkaa:

”Nuorena aloitettu, huolellinen ihonhoito peilautuu kauniisti ikääntyviltä kasvoilta. Koko kehon hyvinvoinnista huolehtiminen myös vaikuttaa siihen, miltä me näytämme. Riittävä vedenjuonti, monipuolinen ruokavalio ja lepoa sekä unta sopivassa suhteessa tuo positiivista pilkettä koko olemukseen – ikään katsomatta!”