Haastattelussa ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, LL Susanna Majasuo lääkäriasema Diacorista vastaa väittämiin atooppisesta ihosta.

Atopia mielletään usein vain kuivaksi ihoksi.

  • Pelkkä kuivuus ei ole ihottuman eli ekseeman merkki. Atoopikon ihon rakenne on kuin kuivunut savimaa, jonka railoista kosteus haihtuu ja ärsyttävät aineet tunkeutuvat sisään. Ihon alle syntyvä tulehdus kuivaa, kutisee ja punoittaa. Kierre on valmis, kun raapiminen tekee ihosta entistä paksumman lisäten kutinahermojen määrää,

Stressi saa atooppisen ihottuman puhkeamaan.

  • Atooppinen ihon on perinnöllinen taipumus, jolle on tyypillistä reagoida poikkeavan herkästi eri ärsykkeille. Se voi puhjeta ilman selkeää syytäkin. Itse atopia on elimistön taipumus muodostaa igE-vasta-aineita ympäristömme tavallisia allergeeneja vastaan.

Kesää kohti mentäessä kutinaoireet helpottavat.

  • Pakkaskelit ja sisäilman lämmitys saavat ihon ärtymään nopeammin. Auringonvalo rauhoittaa ihoa, ja oireet helpottavat maalis-huhtikuussa. Suurella osalla atoopikoista on myös siitepölyallergioita, nuhaa tai astmaa. Ihottumaa voivat pahentaa myös ruoka-aineallergiat.

Mitä enemmän ihottumaa, sitä ahkerammin tarvitaan pesuja.

  • Pesemistä ja uimista ei tarvitse välttää. Vesi irrottaa rupia, joissa on ihottumaa lisääviä bakteereja. Vältä saippuaa, kokeile pesuvoiteita sekä -öljyjä ja rasvaa ihoa päivittäin. Perusvoide tukkii ihon railoja, jolloin kosteus ei pääse karkaamaan. Sopiva määrä on reilu kerros kerran tai kaksi päivässä.

On tärkeää, että atoopikolla on itselläänkin tietoa ja kokemusta erilaisista voidevaihtoehdoista.

  • Itselleen parhaan rasvan löytää vain kokeilemalla. Kun iho kutisee ja punoittaa, on sen alla jo tulehdusmuutoksia. Tällöin ahkerinkaan perusvoiderasvaus ei riitä, vaan pitää siirtyä tulehdusta rauhoittaviin tuotteisiin. Yleisimmin käytetään kortisonivoiteita. Miedompia hydrokortisonivoiteita saa apteekista ilman reseptiä. Jos tulehdus ei rauhoitu, on hyvä hakeutua lääkäriin. Säännölliseen käyttöön kannattaa etsiä itseä ja ihoa miellyttävä tuote, jotta sitä tulee ylipäätään käytettyä!

Kutina kuriin ja kerrasta kuntoon yhdellä rasvauksella.

  • Siinä, missä yhdelle riittää ohuempi voide, tarvitsee toinen rasvaisemman. Imeytymisen kannalta järjestys on tärkeä: ensin levitetään kortisonivoide, odotetaan hetki ja sen jälkeen perusvoide. Käyttötarkoituskin on eri: perusvoidetta käytetään koko vartalolle, lääkevoidetta täsmäiskuna ihottumakohtiin. On myös hyvä muistaa, että atooppinen ihottuma ei varsinaisesti parane, vaikka se pysyisikin oireettomana pitkiä aikoja. On täysin luonnollista, että jokapäiväinen rasvausrutiini väsyttää, mutta silti ihoa tulisi jaksaa hoitaa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa käy tulehduksen kimppuun, sitä nopeammin ja miedommilla voiteilla iho parantuu. Pitkittynyt ja kroonistunut ekseema on huomattavasti hankalampi hoidettava.

Kosmetiikka ja tuoksut kiusaavat atoopikon ihoa.

  • Suosi allergiatestattuja tuotteita. Hyvä niksi on suihkuttaa hajusteet ihon sijasta vaatteisiin. Välttele huuhteluaineita, villaa ja muita karheita tekstiilejä, kosteita käsineitä tai jalkoja hautovia kenkiä. Valitse myös kodin yleiset pesuaineet huolella.

 

TUOTEVINKIT ATOOPPISELLE IHOLLE

Perustuotteet
Kosteuttavat ja suojaavat pesuöljyt ja -nesteet
Ceralan Pesuöljy
ACO Moisturising Shower Oil
Eucerin Sensitive Skin -pesuneste

 

Hoitovoiteet kasvoille ja vartalolle
Rauhoittavat, suojaavat ja vahvistavat ihoa
Kasvoille Eucerin AtoControl Face Care Cream
Silmänympäryksille ja luomille Avène Soothing Eye Contour Cream
Vartalolle ACO Protecting Body Cream ja Eucerin AtoControl Body Care Lotion

 

Seuraavista sarjoista löydät perusvoiteet koko keholle
Aqualan, Ceralan ja Decubal