Sopiva liikunta on nivelrikon hoidon perusta

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Kun nivel ajan myötä rappeutuu, kipu ja jäykkyys heikentävät toimintakykyä.

  • Liikkua kannattaa lievästä kivusta huolimatta, neuvoo ortopedi Mikko Manninen Lääkärikeskus Avasta.

Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, selkärangassa ja käden nivelissä. Kun nivelrikko vaivaa, tuntuvat nivelet aamulla tai pitkän istumisen jälkeen jäykiltä, ja jomottava kipu pahenee liikkuessa.

  • Lääkäri tekee diagnoosin röntgenkuvien, oireiden ja kliinisen tutkimuksen avulla. Tulehduksellinen nivelsairaus, kuten reuma, on syntyhistorialtaan ja esiintymispaikoiltaan erilainen. Reumatulehdus on ärhäkkä niveltulehdus kuumotuksineen ja turvotuksineen, kun taas nivelrikossa pääosaa näyttelee nivelen kipu, kertoo Mikko Manninen.

Nivelrusto ohenee ja lohkeilee pikkuhiljaa

Nivelrikon tarkkaa syytä ei tiedetä. Sairauden taustalla voi olla ylipaino, nivelvamma, nivelen virheasento, työn fyysinen kuormitus tai perinnölliset tekijät. Nivelrikko iskee sitä varmemmin, mitä useampia riskitekijöitä kertyy. Moniin tekijöihin, kuten ylipainoon tai työkuormitukseen, voi onneksi vaikuttaa itse.

  • Ylipaino rasittaa polvia, ja sillä on vahva yhteys polven nivelrikkoon. Yhtä lailla työrasitus, harrastus tai vamma voi jättää niveleen jäljen, joka pulpahtaa tulevina vuosina esiin nivelrikkona, Manninen toteaa.

Myös kehon rakenteelliset ominaisuudet voivat laukaista nivelrikon. Pihti- tai länkipolvisen nivelet joutuvat koville virheasentojen vuoksi. Lonkan nivelrikossa taustalla voi olla matalakuoppainen lonkkarakenne.

Vaikka nivelrikon laukaisevia ominaisuuksia on liuta, tyypillistä nivelrikkoa sairastavaa ihmistä ei ole. Sairastuneissa on myös normaalipainoisia, perusterveitä ihmisiä.

  • Kun selkeää syytä nivelrikkoon ei ole, puhutaan primaarista nivelrikosta. Perinnöllisyydellä on yleensä vahva osuus. Jossain suvuissa hyvinkin nuorelle ihmiselle voi tulla muutoksia nivelrustorakenteisiin. Jos ruston kollageenin proteiini on perinnöllisesti huonolaatuista, niin viimeistään vanhemmalla iällä tulee todennäköisesti ongelmia.

Niveltä ei tarvitse säästellä

Nivelrikko ja liikunta saattavat kuulostaa huonolta yhdistelmältä, mutta itse asiassa liikunta on tärkeä osa nivelrikon hoitoa ja kuntoutusta.

  • Nivelten ympäryskudosten eli lihasten, jänteiden ja tukisiteiden kunto on ratkaisevassa asemassa siinä, miten nivelen kanssa pärjää. Kaikenlaista liikuntaa saa ja kannattaa harrastaa, lievästä kivusta huolimatta. Vesiliikunta, kävely tai pyöräily soveltuvat useimmille nivelrikkopotilaille. Kiellettyjä lajeja ei ole, Manninen sanoo.

Nivelruston häviämisen myötä nivelen rakenteissa, kudoksissa ja jonkin verran myös luussa tapahtuu muutoksia. Rikkoutunut rustokudos ei pysty uudistumaan ennalleen ja pikkuhiljaa nivelen liikeala pienenee. Liikunta vähentää kipuoireita, parantaa elämänlaatua ja ylläpitää toimintakykyä.

  • Liikuntaharjoitteilla, kuten lihaskuntoa ylläpitävillä liikkeillä, venyttelemällä ja käyttämällä niveltä äärialueilla, autetaan nivelen liikealaa pysymään laajempana. Nivel ei parane sillä, että sen jättää käyttämättä, vaan menee yleensä huonommaksi.

Kipulääkitys tarpeen mukaan

Liikunnan lisäksi lääkkeettömiä hoitoja ovat esimerkiksi kylmä, TENS-sähköhoito eli ihon pinnalta annettava sähkövirta, tai akupunktio. Jotkut voivat saada apua ravintolisistä, kuten glukosamiinista. Tutkimusnäyttö ravintolisien tehosta on vielä kuitenkin vähäistä.

Hyvän Mielen Apteekista ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkegeelejä tai särkylääkkeitä voi käyttää lievän nivelrikkokivun hoitoon. Ensisijainen lääke on parasetamoli. Jos kipu kuitenkin estää liikkumisen, kysy lääkäriltäsi sopivaa kipulääkitystä.

  • Jos kipulääkitykset, kuten tulehduskipulääke tai opioidit ovat maksimissa ja niistä alkaa tulla sivuvaikutuksia, saatetaan päätyä kirurgisen hoidon porteille. Tällöin voimakkaat säryt ovat kaventaneet toimintakykyä ja elinpiiriä. Pistohoidot, tähystysleikkaukset, nivelten luudutusleikkaukset ja muut vaihtoehdot, kuten tekonivel, kartoitetaan yksilökohtaisesti. Käytännössä polven ja lonkan pitkälle edenneen kivuliaan nivelrikon hoito on tekonivelleikkaus.
  • Vaikka parantavaa hoitoa nivelrikkoon ei ole, kipua helpottavia keinoja on monia. Liikunnan lisäksi kannattaa muistaa apteekista saatavan arjen apuvälineet. Keppejäkään ei kannata akuuttitilanteessa karsastaa, muistuttaa Manninen.