Pitkään odotettu, mutta niin kavala kevätaurinko näyttelee jo ensimmäisiä säteitään.

  • Auringon tärkein merkitys on sen taidossa nostaa mielialaa. Tätä ei pidä väheksyä. Lisäksi monenlaiset ihovaivat vähenevät, saadaan D-vitamiinia ja suojaa jopa tietyiltä syöpätyypeiltä, kertoo ihotautien ja psykiatrian erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Iholiiton Ihopisteestä.

Väärin nautittuna auringon säteiden aiheuttamat haitat saattavat kuitenkin muodostua hyötyjä suuremmiksi. Helsingin Ihopisteen vastaavan hoitajan Maria Aitasalon neuvoilla ja vinkeillä auringosta saadaan kaikki irti.

Aurinkovoiteilla ulkoista suojaa

Keväällä ihon sarveiskerros, joka suojaa ulkoisilta ärsykkeiltä, on heikoimmillaan pitkän pimeän talven jäljiltä. Tämän vuoksi kevätaurinko pääsee usein yllättämään. Normaalia, hyväkuntoista ihoa ei voi valmistaa kesään ja auringon vaaroihin mitenkään.

  • Tietyistä ihovaivoista kärsivä voidaan totuttaa tulevaan auringonpaisteeseen valohoidolla. Näin esimerkiksi aurinkoihottumaa saavien ihoa karaistaan, ja siten vältetään jokakeväinen kutina.

Terveelle iholle ainoa tapa varautua keväisiin auringonsäteisiin on aurinkovoiteen hankkiminen ajoissa. Itselle sopivimman voiteen valitseminen voi tuntua haastavalta, koska vaihtoehtoja on hyvin monia.

  • Aurinkosuoja valitaan oman ihotyypin mukaan. Lisäksi voidepurkin kyljestä kannattaa varmistaa, että siinä on sekä UVB- että UVA-suoja, vaikka nykyään molemmat pääsääntöisesti aurinkovoiteissa ovatkin.
  • Viime aikoina on puhuttu paljon aurinkovoiteiden sisältämistä kemikaaleista ja niiden vaikutuksista käyttäjäänsä. Todellisin vaara on kuitenkin palaminen, jonka voi ehkäistä mahdollisimman korkealla suojakertoimella. Melanoomariski kasvaa jokaisesta palamisesta, eikä kemikaaliriski ole mitään melanoomariskin rinnalla, Aitasalo muistuttaa.

Varjolla ja vaatteilla aurinkoa vastaan

Voiteiden ja rasvojen lisäksi ihoa voidaan suojata vaatteilla ja kosmetiikalla.

  • Ensisijaisina suojina ovat varjo ja vaate. Meikkivoiteissa ei usein ole mitään huippukertoimia, ja niiden alle kannattaakin laittaa aurinkovoidetta.

Aurinkovoiteiden, kosmetiikan ja vaatteiden antaman suojan lisäksi puhutaan paljon sisäisestä suojasta. Oikeilla valinnoilla ravinnosta ja vitamiinipurkeista saa ihoa vahvistavia hivenaineita, jotka eivät kuitenkaan yksistään riitä suojaamaan auringon haitallisilta vaikutuksilta.

UVB-säteet aiheuttavat ihon palamisen
UVA-säteet puolestaan vanhentavat ihoa.

Onko aika ostaa uusi aurinkovoide?

  1. Aurinkovoiteet säilyvät avaamisen jälkeen noin vuoden. Tarkista säilyvyysaika pakkauksesta.
  2. Tarkasta aurinkovoiteen tuoksu. Viimekesäinen avattu rasva kannattaa jättää käyttämättä.
  3. Tutki voiteen koostumus, jos öljy ja vesi ovat erottuneet, on aika ostaa uusi rasva.
  4. Muistele, miten olet säilyttänyt voidetta: voide menee pilalle kuumassa, suorassa auringonpaisteessa sekä vietettyään talven kylmässä mökissä.

Samalla aurinkovoiteella pärjää keväällä ja kesällä, jos valitsee tarpeeksi korkean suojakertoimen. Loppukesällä voi halutessaan jo valita matalamman suojan, kun iho on jo paksuuntunut ja saanut suojaa rusketuksesta.