Närästys, polttelu ruokatorvessa, ylävatsakipu, kurniminen, turvotus, alavatsakipu, ripuli tai ummetus. Kuulostaako tutulta? Raahen Härkätorin apteekin proviisori Tarja Kesti kertoo, miten vatsaa voi suojata lääkityksen aiheuttamilta oireilta.

  • Vatsavaivat ovat tuttuja kaikenikäisille, mutta vanhemmiten vatsa voi reagoida entistäkin herkemmin. Valitsemalla sopivat lääkkeet sekä noudattamalla niin resepti- kuin itsehoitolääkkeiden käyttöohjeita vatsaongelmia voi lieventää, välttää tai jopa voittaa. Apteekin henkilökunta neuvoo, miten lääke kuuluu ottaa, opastaa proviisori Tarja Kesti.

Itsehoitolääke voi aiheuttaa vakavia vatsaoireita

Itsehoitolääkkeistä erityisesti tulehduskipulääkkeet voivat liian kauan yhtäjaksoisesti tai ohjeesta poikkeavin annoksin käytettynä vaurioittaa mahaa ja suolistoa suojaavaa limakalvoa. Ilman reseptiä saatavia, suun kautta käytettäviä tulehduskipulääkkeitä ovat asetyylisalisyylihappo eli kansanomaisemmin aspiriini, ibuprofeeni sekä uutena lisäneuvontaa vaativana itsehoitolääkkeenä naprokseeni. Myös flunssalääkkeet saattavat sisältää tulehduskipulääkkeitä, jolloin päällekkäislääkityksen riski on olemassa.

Niin aikuisen kuin ikäihmisenkin vatsalle sopivampi kipulääke on parasetamoli.

Kesti kehottaa makeutusaineille herkkiä henkilöitä valitsemaan aina pureskeltavan tabletin sijaan nieltävän version – sekä lääkkeistä että vitamiineista. Pureskeltavan tabletin sisältämät makeutusaineet (esim. sorbitoli) voivat nimittäin aiheuttaa vatsanväänteitä.

Hyvinvointia lujittavaa suojaa

Reseptilääkkeistä diabeteslääke metformiini saattaa ärsyttää vatsaa. Se kannattaa ottaa aina ruokailun yhteydessä. Kortisonitablettien ja tulehduskipulääkkeiden kanssa on hyvä käyttää vatsansuojalääkettä, jota saa myös ilman reseptiä.

  • Vatsansuojalääkkeet ovat ns. protonipumpun estäjiä. Ne vaikuttavat mahahapon eritykseen ja suojaavat tehokkaasti mahan limakalvoa. Näitä paljon tutkittuja lääkeitä voi varauksetta suositella myös ikäihmisille, Kesti kertoo.

Alhaista veren hemoglobiinia hoitavat rautalääkkeet voivat ärsyttää sekä vatsalaukkua että aiheuttaa suolistossa joko löysää vatsaa tai ummetusta. Eri valmisteita kokeilemalla voi löytyä itselle sopivampi vaihtoehto.

Antibiootit vähentävät infektioita taltuttaessaan myös suoliston hyödyllisiä bakteereja, mikä saattaa ilmetä vatsavaivoina. – Oireita voi ehkäistä jo antibioottikuuria aloittaessa suolistoa suojaavilla maitohappobakteerivalmisteille, Tarja Kesti neuvoo.

ITSELÄÄKITYKSEEN JULKAISTIIN KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS

Poimimme muutaman tärkeän kohdan uudesta itsehoitolääkitystä koskevasta kansallisesta suosituksesta. Koko Käypä hoito -suosituksen voit lukea osoitteesta: www.kaypahoito.fi

Itsehoitolääkkeet eli ilman reseptiä saatavat lääkkeet ovat turvallisia oikein käytettyinä. Ne ovat myös tehokkaita ja oikeita lääkeaineita siitä huolimatta, että niitä voi hankkia apteekista ilman reseptiä.

Käytä itselääkitystä kivunhoitoon vain lyhytaikaisesti. Kaikilla itsehoidossa käytettävillä suun kautta otettavilla kipulääkkeillä on haittavaikutuksia, jotka kohdistuvat esimerkiksi ruuansulatuskanavaan tai verenkiertoelimistöön.

Tulehduskipulääkkeillä on yhteisvaikutuksia myös muiden lääkkeiden kanssa.  Kerro itsehoitolääkkeitä valitessasi apteekin henkilökunnalle kaikista lääkkeistä ja itsehoitotuotteista, joita käytät.

Käytä ainoastaan yhtä tulehduskipulääkettä kerrallaan. Apteekista voit varmistua, ettei kipu- ja flunssalääkkeessä ole samaa lääkeainetta. Mikäli tarvitaan tehostettua kivun lievitystä tai kuumeen alentamista, voi tulehduskipulääkkeen kanssa samanaikaisesti käyttää parasetamolia. Sen maksimiannos vuorokaudessa aikuiselle on 3 grammaa.