Mikko Kuustonen inspireras av förbipasserande, får styrka av musik, blir glad av mänskliga relationer och skrattar på jobbet tillsammans med sina öververbala TV-kollegor. Kuustonen som även har arbetat med mänskliga rättigheter och har sett världens avigsida, tar inte stunderna av lycka för givna.

– Mänskliga relationer och gemenskap står i centrum för det egna välbefinnandet. Ensamhet förvränger världens proportioner. De egna bekymren ter sig överdrivet stora och perspektivet på världen runtomkring fördunklas, funderar Kuustonen.

En dos musik som värkmedicin

Kuustonen känner väl till musikens oerhörda kraft. – En sång kan i bästa fall överraska med sin kraft, till exempel mitt under en bilresa, och bara på några sekunder ta en ljusår bort, till gamla minnen eller göra en rörd. Musiken i min egen vardag kan fungera som värkmedicin, energispruta eller terapeut, berättar Kuustonen.

Han njuter som mest av musiken då han spelar i ett band, då styrkan i rytmen och känslan av att skapa något tillsammans ger energi. Som låtskrivare inspireras Kuustonen av människorna i vardagen.

– Jag iakttar folk omkring mig och föreställer mig hur deras liv ser ut. Då jag lyssnade på mina vänner kom en av mina senaste favoritlåtar till: Anna mennä, Anna. Att tjuvlyssna på vänner är en outsinlig resurs för en textförfattare, berättar Kuustonen med glimten i ögat.

– Givetvis lägger man alltid in en bit av sig själv i låtarna. Skapandet är samtidigt ett sätt att vårda själen.

Hoppets ögonvittne

Utöver sin karriär som musiker har Mikko Kuustonen åkt till u-länder som goodwillambassadör för FN och som människorättsaktivist i 20 år.

– På papper och i tabeller såg utsikterna lätt dystra ut, men i mötet med människorna visar sig deras uthållighet och vilja att leva vara överväldigande stor. Jag fick bevittna hopp under oerhört svåra förhållanden. För mig är årtusendets mest betydande ekonominyhet att över en miljard människor har tagit sig ur extrem fattigdom till uthärdlig fattigdom.

Kuustonen påminner oss om att vi i stället för att lamslås av världens orättvisor måste vakna upp och agera. Och vara tacksamma.

– Vi borde stanna upp varje dag och förundras över att vi har rent vatten, hälsovård, utbildning och trygghet.

Första stegen som morfar

– Jag går ofta ut på mindfulness-promenader till Sandudds begravningsplats. Medan jag går där kastar jag en blick på vissa landmärken som påminner om allt som har hänt i vårt land under de senaste hundra åren. Min bortgångne far föddes år 1915. Min mor var föräldralös och såldes som sockenbarn som 7-åring för att bli piga. Vi har kommit långt sedan dess, funderar Kuustonen.

Kuustonen ser många positiva förändringar som påverkar finländarnas vardag. Han lyfter till exempel fram att många av de flickor som föds i år kommer att leva tills de blir hundra år. Förra året blev Mikko Kuustonen morfar, då hans dotter skådespelerskan Iina Kuustonen fick barn.

– Att bli morfar känns som en fantastisk gåva. Det har berört mig starkt även i och med att jag själv aldrig fick träffa mina morföräldrar.

Magmuskelträning med skratt

Kuustonen som medverkar i programmet Hyvät ja huonot uutiset kan göra sprudlande humor av det som händer i världen. Skratten skallar och magmusklerna får träning under tv-programmets planeringsmöten.

– När man stänger in en grupp helgalna, öververbala typer i ett mötesrum i några timmar uppstår en miljon dåliga idéer, hejdlöst skratt och som biprodukt användbar tv-underhållning, kastar Kuustonen fram.

Frilansarens vardag är oförutsägbar, osammanhängande och stressig. Kuustonen tycker att vi lätt kräver för mycket av oss själva i vårt samhälle. Med åldern har han lärt sig att sätta gränser och att inte köra över sig själv.

– Jag märker att jag längtar efter allt enklare grundläggande saker såsom hälsosam kost och motion. Även om jag mår som bäst när jag är tillsammans med andra, känns tid för mig själv som rena lyxen ibland. Även en musiker törstar emellanåt efter tystnad.

 


Titta in i Mikkos värld
Webbplats: www.mikkokuustonen.fi
Facebook: Mikko Kuustonen Official
Instagram: @kuustonenmikko
Twitter: @kuustonen