HAUKUN HAUSKEMPI KEVÄT!

HAUKUN HAUSKEMPI KEVÄT!

Keväällä kannattaa huolehtia myös lemmikin hyvinvoinnista ja pitää loiset loitolla. Madotus on helppo tapa ehkäistä loisten elämä lemmikin suolistossa.

 

Jos lemmikin yleiskunto huononee ja koira kärsii suolistovaivoista, on syytä epäillä loisia. Pennuilla voi esiintyä huonokasvuisuutta, ripulia ja yskää loisten tunkeutuessa keuhkoihin. Lemmikin loistartunta voi joissain tapauksissa olla myös täysin oireeton.

Suomessa koirilla tavataan pääasiassa suolinkaisia ja hakamatoja. Heisimadot ovat huomattavasti harvinaisempia koiran matoja. Koiran elimistössä asustavat sisäloiset käyttävät lemmikin energiaa ruokkimalla itseään sen verellä, ravinteilla ja kudosnesteillä.

 

Kaksi kertaa vuodessa

Suolistoloiset leviävät helposti ulosteiden välityksellä ja nyt kun lumet sulavat, hankien alta paljastuu talven jätöksiä, joissa matojen toukat viihtyvät. Vaikka aikuisen koiran immuunivaste estää suolinkaisia elämästä koko elinkaarta, esimerkiksi kaupunkiympäristössä koira voi helposti saada tartunnan. Sen takia aikuinen terve koira kannattaa madottaa kaksi kertaa vuodessa, talvella ja nyt keväällä.

 

Pennut ja tiineenä olevat nartut

Erityisen tärkeää madotus on pennuille ja tiineenä oleville nartuille. Koiranpennut voivat sairastua vakavasti loisten aiheuttamiin tartuntoihin. Myös tiineenä oleva narttu on tärkeä madottaa.

 

Metsästys ja matkustus

Evira suosittelee, että metsästyskoirat madotetaan aina ennen metsästyskautta ja sen päätteeksi. Koirat voivat saada poroista ja hirvistä loistartuntoja. Myös Suomeen tuotavat ja ulkomailta palaavat koirat kannattaa madottaa. Näin estetään loisten leviäminen Suomeen.

 

Ennaltaehkäisy

Muista hyvä hygienia. Korjaa koiran ulosteet ympäristöstä sekä puhdista ja pese koiran pitoympäristö, makuualustat ja lelut säännöllisesti, esimerkiksi madotuksen yhteydessä.

 

Lähteet: Evidensia, eläinhoito-opas, axilur.fi, Vetcare.fi