JALAT KESÄKUNTOON KOTIKONSTEIN

Onko kantapäissäsi kuivaa ihoa? Kiusaavatko ilkeännäköiset ja jopa kipeät halkeamat?
Lue jalkaterapeutti
Reetta Jauhiaisen vinkit, kuinka voit hoitaa jalat sandaalikuntoon kotioloissa.

Hyvä jalkojen omahoito voi ehkäistä iho- ja kynsiongelmia, jalkojen puutumista sekä turvotusta. Jalkojen omahoito on erityisen tärkeää ympäri vuoden varsinkin, jos sinulla on alaraajoihin vaikuttavia sairauksia.

Tee näin:

Pese jalat päivittäin. Ei riitä, että vesi vain valuu suihkussa jalkoihin; jalat tulisi pestä haalealla pesuvedellä varpaiden välistä. Käytä tarvittaessa hapanta saippuaa, varsinkin jos jalkasi hikoilevat paljon.

Kuivaa varpaiden välit pesun jälkeen yksitellen. Varpaiden välien iho on melko ohutta, joten älä hankaa, vaan paina kevyesti pyyhkeellä välit kuiviksi. Hautuneisiin varpaiden väleihin on hyvä laittaa apteekistakin saatavaa lampaanvillaa. Lampaanvilla poistaa kosteutta tehokkaasti.

Rasvaa jalkaterät sekä alaraajat suihkun jälkeen. Jalkavoiteen imeytymistä tehostaa jalkojen kevyt hionta suihkussa hohkakivellä. Jalkapohjien iho on paksumpaa kuin esimerkiksi säärten iho, joten jalkapohjat tulisi rasvata joko rasvaisella perusvoiteella, jonka rasvapitoisuus on 30–80 % riippuen jalkapohjien kuivuudesta tai jalkavoiteella, jossa on pehmittävää ureaa. Kovettumia tulisi hieroa muutama minuutti rasvalla, jotta ne pehmenisivät. Sääret voit ihon kunnon mukaan rasvata ohuella perusvoiteella, ihoöljyllä tai rasvaisella voiteella, jossa on 10–20 %:n rasvapitoisuus. Muista, ettet rasvaa varpaiden välien ohutta ihoa!

Leikkaa kynnet 2–6 viikon välein riippuen siitä, miten nopeasti kynnet kasvavat. Kynnet tulisi leikata mahdollisimman suoraan, sokeripalan mallisesti. Kynnen terävät reunat voi kevyesti viilata tasaisiksi. Kynsille ja kynsinauhoihin voi levittää kynsi(nauha)öljyä, jos kynsivallit ja -nauhat tuntuvat kuivilta.

Vaihda päivittäin puhtaat sukat. Hyviä sukkamateriaaleja ovat erilaiset hengittävät keinokuidut. On myös tärkeää, ettei sukan resori ole liian tiukka ja paina säärtä. Tämä voi aiheuttaa ikävän tuntuista turvotusta jalkoihin ja heikentää verenkiertoa jalkaterään.

Muista myös jalkavoimistelu!
Ota jalkajumppa osaksi päivittäistä hoitorutiinia. Se ehkäisee vaivaisenluuta ja jalkakaarien laskeutumista.

Haritus-kipristys-liikkeessä varpaita haritetaan ja kipristetään vuoron perään, ensin varpaat mahdollisimman leveälle, sitten pieneen kippuraan.

”Pianonsoittajan liikkeessä” painetaan isovarpaita alaspäin kohti lattiaa ja nostetaan muut varpaat ylös, seuraavaksi nostetaan isovarpaat ylös ja painetaan muut kohti lattiaa.

Teksti: Reetta Jauhiainen Kuva: Suvi Voutilainen