Vesiliukoisilla B-vitamiineilla on tärkeitä tehtäviä elimistön solujen aineenvaihduntatasolla. B12-vitamiinia eli kobalamiinia tarvitaan muistin ja hermoston normaaliin toimintaan, elimistön aineenvaihduntaan ja verisolujen muodostumiseen.
Tiesitkö, että foolihappo ja B12-vitamiini ovat toisistaan riippuvaisia? Foolihapon ja B12-vitamiinin aineenvaihdunnat ovat kytkeytyneet toisiinsa siten, että B12-vitamiinia tarvitaan foolihapon muuttamiseksi elimistössä toimivaan muotoon.
B12-vitamiinin puutostilan oireita voivat olla muun muassa muistin ja tuntoaistin häiriöt. Foolihapon tai B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa myös megaloblastista anemiaa, mikä tarkoittaa, että puutostilan seurauksena punasolut muuttuvat tilavuudeltaan poikkeuksellisen suuriksi.
B12:n puutos johtuu iäkkäillä usein imeytymishäiriöistä, joka voi johtua esimerkiksi helikobakteerin aiheuttamasta mahalaukun tulehduksesta. Yli 65-vuotiaista jopa kolmasosalla B12-vitamiinipitoisuudet ovat normaalin alarajoilla tai matalat. Syynä voi myös olla B12-vitamiinin riittämätön saanti!
B12-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 2 mikrogrammaa. B12- vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista, kuten lihasta, kalasta, kananmunasta, sisäelimistä ja maitotuotteista.
Erityistä huomiota B12-vitamiinin saantiin tuleekin kiinnittää, jos olet kasvissyöjä tai vegaani, raskaana tai imetät, sairastat laktoosi-intoleranssia tai keliakiaa tai jos olet ollut pitkäaikaisella paastolla, dieetillä tai laihdutuskuurilla. Myös stressi, kova fyysinen rasitus, sekä sairastelu ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät riskiä B12-puutokselle.
Ravintolisät sisältävät päivittäiseen saantisuositukseen nähden runsaasti B12-vitamiinia, yleensä n. 1 milligramman verran. Liikakäyttöä ei kuitenkaan ole syytä pelätä, sillä vesiliukoisena B12-vitamiinia ei voi saada vahingossa liikaa ravinnosta tai ravintolisistä.
On hyvä muistaa, että B12-vitamiinin puutos ei aina tunnu tai oireile millään lailla, joten ainoa varma keino vitamiinitason selvittämiseen on laboratoriokoe. Lisäksi kannattaa huomioida, että jotkut lääkkeet, kuten diabeteslääke metformiini (Metforem ja Metformin) ja närästyksen hoitoon tarkoitetut happosalpaajat (esim. Somac ja Esomeprazol) heikentävät B12-vitamiinin imeytymistä. Näiden valmisteiden pitkäaikaista käyttöä olisikin hyvä kontrolloida säännöllisesti hoitavan lääkärin vastaanotolla.
B12-vitamiinia sisältäviä ravintolisiä löydät apteekista. Laadukkaita B12 -vitamiinivalmisteita ovat esimerkiksi Betolvex, Bethover ja Beko Strong. Jos haluat varmistaa monipuolisen B-vitamiinien saannin, valitse esimerkiksi muitakin B-ryhmän vitamiineja sisältävä Betolvex Strong. Bethover ja Beko Strong -kauppanimien alta löydät myös B12-vitamiinin ja foolihapon yhdistelmävalmisteet.
Teksti:
Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskus
Kuva: burdun / stock.adobe.com