Nivelrikko kiusaa kissavanhuksia, mutta apua on olemassa

Nivelrikko on kissoilla hyvin yleinen ja alidiagnosoitu vaiva, jonka esiintyvyys kasvaa iän myötä. Tutkimuksissa yli 6-vuotiaista kissoista noin 60 prosentilla ja yli 12-vuotiaista kissoista jopa 90 prosentilla havaittiin nivelrikkoon viittaavia muutoksia nivelten röntgenkuvissa.

Nivelrikko aiheuttaa tyypillisesti kipua ja elämänlaadun heikkenemistä, mutta kissan nivelrikon oireet ovat vaikeasti havaittavia. Toisin kuin koira, kissa oireilee nivelrikkoa vain harvoin ontumalla. Sen sijaan kissan kroonisessa nivelkivussa muutokset käyttäytymisessä ovat tyypillisiä. Omistaja onkin ensiarvoisen tärkeässä asemassa havainnoimaan mahdollisia käyttäytymismuutoksia.

Yleinen on muutos hyppäämiskäyttäytymisessä. Kissa saattaa epäröidä tai välttää hyppäämistä, tai hypyt ovat aiempaa matalampia. Omistaja saattaa huomata aiemmin notkeassa lemmikissään jäykkyyden merkkejä muutenkin. Portaissa liikkuminen voi olla hankalaa. Kissa on aiempaa passiivisempi, ei leiki kuten ennen ja saattaa vetäytyä omiin oloihinsa. Turkki voi näyttää hoitamattomalta, koska kyky hoitaa sitä (mitä akrobaattisimmissa asennoissa) on heikentynyt.

Kissa saattaa myös alkaa vastustella hoitotoimenpiteitä tai muuttua ärtyneeksi. Aiemmin siisti eläin voi myös ruveta tekemään tarpeitaan hiekkalaatikon ulkopuolelle.

Mikäli epäilet kissavanhuksellasi nivelrikkoa, ota yhteyttä omaan eläinlääkäriin diagnoosin varmistamiseksi ja hoitosuunnitelman laatimiseksi.

Oireita voi lievittää

Vaikka nivelrikkoa ei voida parantaa, sen aiheuttamia oireita voidaan lievittää, ja hoito on usein hyvinkin palkitsevaa. Vakava-asteisessa nivelrikossa hoidon kulmakivenä on eläinlääkärin reseptillä määräämät kipulääkkeet. Tukihoitona apua voi olla nivelravinteista ja lievemmissä tapauksissa ravinteet voivat yksinkin olla riittävä hoitomuoto tai ainakin vähentää kipulääkkeen tarvetta. Nivelravinteet ovat hyvin siedettyjä ja aiheuttavat vain äärimmäisen harvoin sivuvaikutuksia. Vaikutuksen näkemiseen menee kuitenkin useimmiten muutama viikko.

Flexadin® Advanced Kissalle on uusi, maistuva täydennysrehu, jota käytetään nivelrikon hoidon tukena. Valmiste sisältää sekä UC-II (ainutlaatuinen denaturoimaton tyypin II-kollageeni) että omega-3-rasvahappoja, E-vitamiinia, mangaania ja metioniinia. Tabletin antaminen kissalle ei aina ole helppoa, mutta Flexadin Advanced kissa- valmisteen maittavuus on hyvä (tutkimuksessa 73% kissoista otti sen mielellään).

Painon hallinta on tärkeää, jotta nivelten kuormitusta saadaan vähäisemmäksi. Lisäksi elinympäristöä on hyvä muokata niin, että eläimen on helpompi viettää kissanpäiviä nivelrikosta huolimatta: tarjotaan pehmeät makuualustat, taataan pääsy mieluisille ”tähystyspaikoille” jne. Pienilläkin muutoksilla voi useimmiten kohentaa nivelrikkoisen elämänlaatua huomattavasti!

ASIANTUNTIJA
Asiantuntijaeläinlääkäri Maria Louhelainen
Vetcare Oy
Kuva: Doug Armand / stock.adobe.com