Atopia ja kuivaihoisuus – älä kärsi turhaan!

Atooppinen ihottuma voi alkaa vasta aikuisena, mutta osalla atoopikoista lapsena sairastettu ihottuma jatkuu myös vanhemmalla iällä. Perimällä on suuri merkitys.

Normaalisti iho toimii tärkeänä suojamuurina ärsykkeitä ja veden haihtumista vastaan. Atoppinen ihottuma syntyy, kun ihon suojamuuri on tavallista heikompi. Ihosta suojamuurina käytetään nimitystä läpäisyeste.

Atooppista ihottumaa sairastavien ihon läpäisyeste ei toimi normaalisti. Tämän vuoksi erilaiset ärsykkeet (mm. kemialliset aineet, hankaus, stressi, virukset ja bakteerit) pääsevät helpommin vaikuttamaan ihon läpi. Tämä johtaa tulehdusreaktion käynnistymiseen ja ihottumaoireiden syntymiseen.

Atooppinen iho poikkeaa rakenteeltaan normaali-ihosta. Atoopikolla ihon sarveissolukerroksen välisiä rasva-aineita – pääasiassa keramiideja – syntyy vain vähän. Näitä rasva-aineita hajottaa mahdollisesti atoopikkojen normaaliflooraan kuuluvien bakteereiden erittämä entsyymi.

Kun normaali-ihossa läpäisyeste palautuu saippuapesun jälkeen parissa tunnissa, atoopikolla se kestää 1–2 päivää.

Tyypillinen pahentava ja ihottumaoireelle altistava tekijä on kuiva talvi-ilma. Myös hikoilu ärsyttää tulehtunutta ihoa. Stressaavat tilanteet aiheuttavat kutina-aistimusta, mikä lisää raapimista ja huonontaa ihon kuntoa. Rikki raavittu iho altistuu mikrobeille.

Vakavassa atopiassa kutina on jatkuvaa, iho halkeilee ja ihottuma on kivulias ja läiskäinen. Säännölliset ihonhoitorutiinit ovat tärkeät myös silloin, kun iho ei oireile.

ASIANTUNTIJAT

Kosmetologit Anne Keinänen ja Sofia Siltala
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala

Kuva: Evrymmnt / stock.adobe.com