Ensiaskeleet nuoren ihon hoitoon

Murrosiän kynnyksellä iho alkaa pikkuhiljaa muuttua. Ensimmäiset finnit ja mustapäät tulevat näkyviin, ja iho voi alkaa rasvoittua. Iho voi tuntua myös karhealta ja epätasaiselta. Ihon kunto vaikuttaa olennaisesti nuoren itsetuntoon, joten iho-ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin.

Tästä alkaa aika, jolloin nuoren iho kaipaa päivittäistä hellää huolenpitoa. Merkittävimmät päivittäiset ihonhoitorutiinit ovat hellävarainen puhdistus ja kosteutus. Tytöillä meikkaaminen yleistyy, ja sen myötä kasvojen huolellinen puhdistus yöksi on tärkeää.

Myös hikoilu ja ilmasta tulevat epäpuhtaudet vaikuttavat ihon kuntoon. Kasvojen puhdistus iltaisin on siis erityisen tärkeää. Jos iholla on jo enemmän finnejä, voi yöksi levittää ihon epäpuhtauksiin paikallishoitotuotteen.

Vaihda tyynyliina viikon välein

Yöllä iho tuottaa enemmän talia, joten puhdistusta aamuisin ei kannata unohtaa. Silloin riittää kasvovesi. Tyynyliinan vaihto kerran viikossa on käytännön niksi iho-ongelmien ennaltaehkäisyssä. Lisäksi tasapainoinen ruokavalio, riittävä yöuni ja liikunta edesauttavat nuoren ihon hyvinvointia.

Ihonhoito voi nuoresta tuntua aluksi vaikealta ja säännöllisen kotihoitorutiinin löytäminen vaatia hieman aikaa. Ihonhoidon tärkein asia on aina hyvä ja huolellinen kotihoito.

Oman ihotyypin määritys on tärkeää, ja tässä esimerkiksi apteekin kosmetologi auttaa mielellään. Oikein valitut hoitotuotteet innostavat nuorta säännölliseen ihonhoitoon, koska tuloksia näkyy ihon alkaessa voida paremmin.

Liian vahvat ja hoitavat tuotteet saattavat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa lisää iho-ongelmia. Alkuvaiheessa hellävaraiset tuotteet riittävät. Puhdistuksen ja kosteutuksen ohella nuori voi kuoria ihoa kerran viikossa hellävaraisella kuorintatuotteella.

Apteekkikosmetiikka on tutkittua ja turvallista käyttää, ja vaihtoehtoja herkälle iholle on tarjolla paljon. Apteekissa me ihonhoidon ammattilaiset autamme mielellämme nuoria oikealla polulle. Annamme vinkkejä ja autamme valitsemaan oikeat hoitotuotteet.

Kaikkea ei tarvitse tietää heti

Usein nuori tulee vanhemman kanssa ostamaan ensimmäiset ihonhoitotuotteet. Nuoren ohella vanhemmat haluavat tietoa siitä, kuinka juuri nyt olisi hyvä huolehtia ihosta ja mahdollisesti iholla esiintyvistä ongelmista. Tarvittaessa nuori voi varata ajan kosmetologille esimerkiksi ihoanalyysiin tai ihon tarpeiden mukaan kasvohoitoon. Ultraäänipuhdistus on hellävarainen kasvohoito myös nuorelle iholle.

Kaikkea ei tarvitse heti osata ja tietää, mutta pikkuhiljaa lisääntyvä tietämys ihonhoidosta auttaa nuorta hyvään ja tasapainoiseen ihonhoitoon. Iho-ongelmien muuttuessa vaikeiksi on hyvä käydä ihotautilääkärin juttusilla.

ASIANTUNTIJA
SKY-kosmetologi Merja Lahtinen
Hyvän Mielen Apteekki Noljakka
Kuva: deniskomarov / stock.adobe.com