Helpotusta hilseeseen ja hiuspohjan kutinaan

ASIANTUNTIJA
Estenomi Kati Liukkonen
Hyvän Mielen Apteekki Myllypuro

Hiuspohjan kutina on yleinen vaiva, joka voi johtua monista syistä. Listasimme vinkit hilseen ja kuivan päänahan hoitoon.

Hilseily on useimmiten merkki seborrooisesta ekseemasta eli tali-ihottumasta. Se oireilee päänahan hilseilynä, punoituksena ja kutinana. Sitä esiintyy hiuspohjan lisäksi usein kulmakarvojen, parran ja korvien alueella mutta myös muualla vartalolla.

Päänahan tulehtuminen synnyttää hilsettä. Tulehtuneen päänahan solut jakautuvat normaalia nopeammin, jolloin solut jäävät ”epäkypsiksi” ja ne liimautuvat toisiinsa. Hilse on siis yhteen tarttunutta solukkoa. Hilseellä on taipumusta ruokkia itseään, sillä päänahassa luontaisesti elävä Malassezia-hiiva tykkää lisääntyä ravinteikkaassa ympäristössä härskiinnyttäen talia. Myös atooppinen ihottuma ja psoriasis voivat oireilla päänahan hilseilynä.

Estenomin hilsevinkki: Tärkeintä päivittäinen pesu

Oli hilseen syy mikä tahansa, tärkeintä sen hoidossa on päivittäinen pesu. Ducray-sarjalta löytyy tuotteita kaiken tyyppiseen hilseeseen. Mm. Squanorm-linjasta löytyy shampoo kuivaan sekä rasvoittuvaan hilseeseen.

Liian usein hilsehoito on kuuriluontoista, eli oireet hoidetaan aktiivishampoolla, minkä jälkeen palataan vanhoihin rutiineihin – ja hilse tulee takaisin. Aktiivishampoon jälkeen olisikin hyvä käyttää Ducray Elution -shampoota hoitotuloksen ylläpitämiseksi.

Lisäksi haluaisin nostaa esiin loistavan tuotteen tali-ihottuman hoitoon kasvoilla eli Kelual DS Soothing -voiteen. Voide hillitsee hiivasienen kasvua sekä vähentää ihon punoitusta, hilseilyä ja kutinaa.

Kysy rohkeasti apteekin henkilökunnalta apua oikean hilseshampoon löytämisessä!

Kuiva päänahka?

Jos hiuspohja kuitenkin kutisee, tuntuu ärtyneeltä ja kiristävältä mutta hilsettä ei näy, voi kyseessä olla kuiva hiuspohja. Talvella ilma on kuivempaa, ja myös lämmitetty sisäilma pahentaa ihon ja hiuspohjan kuivumista usein nimenomaan talvisin. Myös liian voimakkaasti pesevät shampoot sekä hiustenkuivaajan käyttö voivat kuivattaa hiuspohjaa

Estenomin vinkki: Miedot ja hellävaraiset tuotteet

Käytä mietoja ja hellävaraisia tuotteita. Ducrayn Sensinol-linjan tuotteet hillitsevät sinkin ja polidocanolin avulla kutinaa sekä rauhoittavat herkkää hiuspohjaa. Linjasta löytyy shampoo ja hiuspohjaan suihkutettava seerumi. Hajusteeton shampoo pesee hiuspohjan hellävaraisesti ja kuivattamatta, seerumi taas rauhoittaa kutisevan ja ärtyneen hiuspohjan välittömästi.

Kuva: Cookie Studio / stock.adobe.com