Herkän ihon talviset hoitovinkit

Herkkä iho reagoi helposti ulkoisiin ärsykkeisiin kuten tuuleen, lämpötilan vaihteluihin, aurinkoon, veteen ja kemikaaleihin. Se voi reagoida herkästi myös sisäisiin ärsykkeisiin kuten alkoholiin, voimakkaasti maustettuihin ruokiin tai stressiin. Myös vääränlaiset pesutuotteet tai ihonhoitotuotteiden sisältämät hajusteet saattavat laukaista iho-oireita.

Herkkä iho tuntuu epämiellyttävältä: sitä saattaa kutista, kirvellä, poltella tai kiristää. Iho voi myös punoittaa herkästi, kuten couperosassa, jossa kasvojen pintaverisuonten laajeneminen saa aikaan kasvojen lehahduksen. Ongelmat voivat pahentua talvella, kun viima ja pakkanen sekä kuiva sisäilma kuivattavat ihoa.

Herkkä iho itsessään ei ole ihotyyppi, vaan sitä voi esiintyä kaikissa ihotyypeissä, joita ovat kuiva, rasvainen ja sekaiho. Herkän ihon taustalla voivat olla normaalia herkemmät hermopäätteet sekä ihon heikentynyt oma suojamuuri.

Mitä puhdistustuotteiksi kasvoille?

Apteekista löytyy herkälle iholle sopivia tuotteita monesta eri tuotesarjasta. Osa sarjoista on ns. dermokosmetiikkaa, eli tuote on testattu ihotautilääkärin valvonnassa eikä tuote sisällä lainsäädännössä kiellettyjä ainesosia. Sarjoista löytyy

kattava valikoima allergiatunnuksilla merkittyjä tuotteita.

Herkkä iho kannattaa puhdistaa hajusteettomilla ja hellävaraisilla tuotteilla korkeintaan kahdesti päivässä. Hyvin kuivalle ja atooppiselle iholle kerta päivässä voi riittää. Kuivalle iholle sopivia puhdistustuotteita ovat puhdistusmaidot ja -emulsiot.

Rasvaisen herkän ihon puhdistukseen sopivat hellävaraiset, talineritystä hillitsevät puhdistusvaahdot ja -geelit. Ihonpuhdistus kannattaa viimeistellä hellävaraisella kasvovedellä, joka supistaa ihohuokoset ja normalisoi ihon pH:n.

Kaikille ihotyypeille voidaan käyttää vesimäistä miselliä, jossa yhdistyvät sekä puhdistustuotteen että kasvoveden ominaisuudet. Alkoholia sisältäviä tuotteita kannattaa välttää, koska ne saattavat herkästi aiheuttaa ihon punoitusta.

Monista kosmetiikkasarjoista (esim. Favora) on saatavana ihon kosteustasapainon palauttavia, rauhoittavia naamioita, joista osan voi jättää vaikuttamaan yön yli. Herkkää ihoa voi myös kuoria, kunhan muistaa käyttää riittävän hellävaraisia tuotteita ja sopivin väliajoin. Harvakseltaan tehty kuorinta voi edesauttaa hoitavien voiteiden imeytymistä.

Mitä yö- ja päivävoiteiksi?

Talviauringossa lumi heijastaa auringon UV-säteilyä, joten herkkäihoisen kannattaa valita talviaikaankin päivävoide, jossa on aurinkosuojakerroin mukana. Talviaurinko voi pahentaa erityisesti couperosaan liittyviä iho-oireita.

Ihon punaisuuden häivyttämiseen: suojakertoimen sisältäviä, ihoa suojaavia BB-voiteita (esim. Favora Heleyttävä BB-voide SK30, 40 ml, norm. n. 20,50 € ja Avène Hydrance BB Rich Cream 40 ml, norm. n. 31,60 €).

Hyviä, herkälle iholle tarkoitettuja päivävoiteita on saatavana eri ihotyypeille. Esimerkiksi Avenelta löytyy laaja valikoima hoitovoiteita sekä kevyemmällä että rasvaisemmalla voidepohjalla. Yö- ja päivävoiteen alla voi käyttää kosteuttavia ja rauhoittavia seerumeja, jotka sisältävät hoitavia aineita tiivistettynä.

Kosteuttavia kasvosuihkeita löytyy mm. Avenelta sekä Favoralta. Niitä voi käyttää ihon puhdistuksen jälkeen kasvoveden asemasta sekä pitkin päivää meikin päälle, kiristävän tunteen lievittämiseen. Talvella voiteet ja suihkeet tulee annostella hyvissä ajoin ennen ulos menoa, jotta hoitavat aineet ehtivät imeytyä kunnolla eikä iho jää kosteaksi.

Couperosasta kärsivän iho-oireet voivat pahentua merkittävästi suurista lämpötilanvaihteluista, joten talvella saunominen heti ulkoilun jälkeen ei ole suotavaa. Herkkäihoisen kannattaa muutenkin peseytyä kuuman suihkun sijaan

haaleassa vedessä ja jättää iho hieman kosteaksi ennen perusvoiteiden levitystä. Tällöin iho ei reagoi lämpötilanvaihteluun, ja voiteiden hoitavat aineet imeytyvät hieman kostealta iholta paremmin.

Pakkasella suojavoiteita

Pakkasella kasvoille voi käyttää suojaavia voiteita, kunhan niiden antaa imeytyä kunnolla ennen pakkaseen menoa. Hyvää, suojaavaa huivia ei kannata unohtaa.

Herkän ihon hoidossa hellävarainen puhdistus ja riittävä kosteutus on kaiken A ja Ö. Hyvän Mielen apteekeissa on monipuolinen ja laaja valikoima herkälle iholle sopivia tuotteita kasvoille sekä vartalolle. Asiantuntevalta henkilökunnaltamme kannattaa rohkeasti kysyä apua sopivien tuotteiden valinnassa.

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Johanna Peura
Hyvän Mielen Apteekki Lahti

Kuva: olgamazina / stock.adobe.com