Iätöntä kauneutta – vinkit vanhenevan ihon hoitoon

Aurinko on ihon viheliäisin vanhentaja. 

Ikääntyessä iho kuivuu ja menettää kimmoisuuttaan. Ihon sävy voi muuttua sameammaksi, pigmenttiin tulla epätasaisuutta ja maksaläiskiä tai couperosaakin saattaa ilmaantua.  

Ihon muutoksiin vaikuttavat niin perintötekijät kuin elämäntavatkin. Ihonhoitotuotteiden lisäksi liikunta, palauttava uni sekä terveellinen ravinto auttavat ihoa pysymään hyväkuntoisena. Stressi, alkoholin käyttö ja tupakointi heikentävät ihon kuntoa, jolloin ikääntymisen merkit voivat tulla näkyviin aiemmin. Ihon pahin vanhentaja on kuitenkin aurinko. Iho olisikin hyvä suojata auringolta ympäri vuoden. 

Ihotyypin mukaan valitun puhdistusaineen lisäksi riittävä kosteutus on ikääntyvän ihon hoidossa kaiken a ja o. Kosteus täyttää ihoa ja auttaa sitä pysymään terveenä, minkä ansiosta iho säilyy kimmoisana ja sileänä.  

Päivävoide suojaa, yövoide korjaa 

Päivä- ja yövoiteilla on erilaiset tehtävät ja roolit. Myös niiden koostumuksessa ja raaka-aineissa on eroja. Päivävoide suojaa ihoa ärsykkeiltä, kuten auringolta, ilmansaasteilta ja pakkaselta sekä ylläpitää kosteustasapainoa. Päivävoiteissa voi olla antioksidantteja, joiden tehtävä on tasapainottaa ja hillitä vapaiden happiradikaalien toimintaa iholla. Päivävoiteisiin on voitu myös lisätä aurinkosuoja.  

Yövoide puolestaan on koostumukseltaan päivävoidetta paksumpi. Yövoide ravitsee, korjaa ja hoitaa ihoa. Iho uusiutuu vilkkaimmin yöllä, jolloin sitä tukevat aktiiviaineet imeytyvät ihoon paremmin.  

Silmänympärysiholle kannattaa käyttää erityisesti sille tarkoitettuja hoitotuotteita. Alueen herkkä iho on ohuempaa kuin muualla kasvoissa. Siksi se on altis turpoamaan, veltostumaan ja rypistymään. Jos kosteustasapainosta ei huolehdi, iho pääsee kuivumaan, ohenemaan ja venymään. Tämän seurauksena syntyvät silmäpussit, rypyt sekä tummat silmänaluset.  

Ihon ikä kannattaa huomioida silmäympärysvoidetta valittaessa. Anti-age-voiteet kiinteyttävät ja silottavat juonteita ja ryppyjä mm. E-vitamiinin, peptidien ja A-vitamiinin avulla. Pienet rypyt voivat johtua myös ihon kosteusköyhyydestä. Tällöin iho tarvitsee kosteuttavia ja kosteutta ihoon sitovia hoitotuotteita.  

Koostumukseltaan liian paksujen kosteusvoiteiden sijaan silmänympärysiholle on valittavana kevyempiä vaihtoehtoja, geelejä, ohuita voiteita ja seerumeja. Näissä vaikuttavina aineita voi olla esimerkiksi hyaluronihappo, E-vitamiini tai niasiiniamidi.  

Seerumi on ihonhoidon tehopakkaus 

Ihonhoitorutiinia voi tehostaa omalle iholle sopivin keinoin. Ikääntyvää ihoa olisi hyvä kuoria noin kerran viikossa. Tämä auttaa voiteiden ja seerumien sisältämiä tehoaineita imeytymään paremmin.   

Seerumi on ihonhoidon tehopakkaus, jossa vaikuttaja-aineet on tiivistetty hyvin imeytyvään muotoon. Seerumeita löytyy vesi- ja öljypohjaisina. Vesipohjaiset seerumit ovat kevyitä ja sopivat miltei jokaiselle ihotyypille. Öljypohjaiset seerumit sopivat erityisesti kuivalle iholle. Myös varsinaiset hoitoöljyt ovat helppokäyttöinen lisä ihonhoitorutiiniin. Öljyä voi käyttää voiteen sijaan, voiteesen sekoitettuna tai sen alla. 

Kasvonaamioita löytyy monenlaiselle iholle. Ikääntyvän ihon anti-age-kasvonaamiot tuovat iholle täyteläisyyttä, silottavat jo tulleita ryppyjä, kiinteyttävät ihoa sekä kosteuttavat tehokkaasti.  

Yleisiä ikääntyvän ihon tuotteissa esiintyviä raaka-aineita 

A-vitamiini. A-vitamiinin yleisin muoto kosmetiikassa on retinoli. Se stimuloi elastiinin ja kollageenin tuotantoa ja aktivoi solujen jakaantumista. Retinolin ominaisuuksia on ihon uudistus, vahvistus, korjaus, kiinteytys, kirkastus sekä ihon sävyn tasoitus. Ihoa kannattaa totutella retinoliin miedoilla tuotteilla tai sitä lempeämmällä A-vitamiinin muodolla kuten retinyylipalmitaatilla. Retinoli valitettavasti herkistää ihon UV-säteille, joten sitä suositellaan käytettävän yövoiteessa. 

C-vitamiinia eli askorbiinihappoa tarvitaan kollageenin muodostumiseen, ja se suojaa ihoa vapaita happiradikaaleja vastaan. C-vitamiini tasapainottaa talin eritystä, kirkastaa ihoa ja haalistaa maksaläiskiä ja arpia.  

Hyaluronihappo sitoo itseensä vettä, joten se kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Sitä on kehon soluvälitiloissa ihossa, rustoissa, side- ja hermokudoksissa ja limakalvoilla. Elimistö tuottaa myös itse hyaluronihappoa, mutta sen luonnollinen tuotanto vähenee ikääntyessä.   

Kollageeni hoitaa juonteita ja ryppyjä sekä auttaa kimmoisuutensa menettänyttä ihoa. 

E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa ihosoluja ulkoisilta tekijöiltä, kuten ilmansaasteilta ja auringon haitallisilta säteiltä. 

Peptidit ovat ihon proteiinien, kuten elastiinin ja kollageenin, rakennusaineita. Ne auttavat ihoa säilyttämään kimmoisuuden ja kirkkauden. 

Niasiiniamidi eli B3-vitamiini tukee ihon uusiutumista, silottaa juonteita ja ryppyjä sekä tasoittaa ihon sävyä. 

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Kaisa Tapaninen
Lääketeknikko Sari Korhonen
Kuva: Prostock-studio / stock.adobe.com