Taas on tiedossa helteinen päivä, heti aamusta on hikikarpalot otsalla. Yöllinen hikoilukohtaus on kastellut lakanat märiksi. Pelkkä ajatuskin huomisesta esiintymisestä saa kädet hikoamaan. Juoksulenkin jälkeen on pakko päästä heti suihkuun. Taas on dödö pettänyt, huomaakohan kukaan?
Ylläolevat kuvaukset ovat varsin tuttuja tilanteita useimmille meistä.
Kehon lämpötilan noustessa hikoilu lisääntyy, ja lämpöä haihtuu iholta ympäristöön. Pienet hikirauhaset ovat tärkeä osa elimistön lämmönsäätelyjärjestelmää. Näitä nk. ekkriinisiä rauhasia on kaikkialla ihossa, mutta eniten kasvoissa, kämmenissä ja jalkapohjissa. Jos ihoa nuolaisee helteellä, maku on suolainen – hiestä suurin osa onkin vettä ja suoloja.
Pienten hikirauhasten erittämä hiki ei itsessään haise, vaan ihon bakteerit ja lika tekevät siitä epämiellyttävän hajuista. Suuria hikirauhasia on ainoastaan kainaloissa ja genitaalialueilla, pieni määrä nännien ympärillä, silmäluomissa ja korvakäytävissä. Nämä toiselta nimeltään apokriiniset rauhaset alkavat tuottaa voimakashajuista eritettä hormonien vaikutuksesta murrosiässä.
Kainaloiden peseminen on hyvä ottaa osaksi aamu- tai iltapesurutiineja hyvissä ajoin ennen teini-ikää. Hormonaaliset muutokset aiheuttavat hikoilun lisääntymistä myös vaihdevuosi-iässä.
Hikoilu kuuluu siis elimistön normaaliin toimintaan. Miehet hikoilevat yleensä enemmän kuin naiset. Runsas hikoilu on useimmiten epämiellyttävä tunne, se aiheuttaa sosiaalisia paineita ja heikentää elämänlaatua. Peseytyminen ja antiperspirantin tai deodorantin käyttäminen saa olon tuntumaan varmemmalta.
Deodorantit sisältävät muun muassa hajua poistavia sekä bakteereja tuhoavia aineita. Antiperspirantit ovat deodorantteja tehokkaampia, sillä niiden sisältämät alumiinisuolat tukkivat tilapäisesti hikirauhasputket, jolloin hiki ei pääse ihon pintaan. Lisäksi ne ehkäisevät bakteerien kasvua. Antiperspiranttien teho voi säilyä pitkään, esim. TripleDry -sarjan tuotteilla 72 tuntia.
Antiperspiranttien sisältämät alumiinijohdannaiset sekä tuoksu- ja säilöntäaineet saattavat kuitenkin ärsyttää herkkää ihoa ja aiheuttaa ihottumaa. Apteekin valikoimasta löytyy omat tuotteet myös herkkäihoisille.
Kun runsas hikoilu alkaa rajoittaa elämää, eikä peseytyminen ja antiperspiranttien käyttäminen riitä, ja kun hikoilu yhtäkkiä muuttuu runsaaksi, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Vaihdevuosioireita voidaan lievittää estrogeenivalmisteilla, ja monet ovat saaneet apua myös kainalon ihoon pistettävästä botuliinitoksiinista. Joskus runsaan hikoilun taustalla voi olla hoitoa vaativa sairaus, kuten tulehdus, diabetes tai kilpirauhasen liikatoiminta, syöpäkin. Hikoilu voi olla myös lääkkeen haittavaikutus.
Näin kesän helteitä odotellessa on hyvä muistaa, että hikoillessa elimistö menettää nestettä ja sen mukana suoloja, mikä altistaa elimistön nestehukalle ja sitä kautta huonolle ololle, lihaskrampeille ja päänsärylle. Nesteytysvalmiste on helppo sujauttaa poretablettina omaan ja lähimmäisenkin juomapulloon ja jatkaa kesästä nauttimista.
ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Maria Ojasalo
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala
Taustakuva: phokrates / stock.adobe.com