Kosmetiikka-allergia on kutinaa ja punoitusta

Oireita voi tulla puolessa tunnissa tai vasta vuorokausien kuluttua.  

Jos iho kutisee, punoittaa ja siinä on ihottumaa, voi kyse olla kosmetiikka-allergiasta. Iholle voi nousta myös rykelmä turvonneita, nokkosen polttamaa muistuttavia punertavia paukamia yleensä juuri siihen kohtaan, mihin tuotetta on laitettu. Myöhemmin reaktio voi levitä myös laajemmalle alueelle.  

Oireita voi tulla jo noin puolen tunnin kuluessa tai vasta vuorokausien kuluttua.   

Usein allergiareaktio vaatii pitkäaikaisen altistumisen allergisoivalle aineelle. Joskus altistuminen on jatkunut vuosia – tai  se puhkeaa jo viikkojen jälkeen. Yleisimmin allergisoivat hajusteet, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet sekä hiusvärit. 

Jos iho punoittaa muttei kutise, kyse on yleensä ärsytysihottumasta, ei allergiasta.  

Ärsytysihottuma on usein paikallinen eikä leviä laajemmalle alueelle. Mikäli kasvot punoittavat hetken heti voiteen levittämisen jälkeen, kyse on luultavasti ärsytyksestä.  

Kosmetiikka-allergisia henkilöitä on arviolta noin 10–20 prosenttia. Jos epäilet, että olet allerginen kosmetiikalle, varaa aika ihotautilääkärille ja tarvittaessa allergiatesteihin.  

Hajusteallergiasta punaläiskäistä, kutiavaa ihottumaa 

Hajusteallergia johtuu iholle levitettävän kosmetiikan hajusteista. Siitä kertoo punaläiskäinen, kutiava ihottuma. Lisäksi silmäluomet saattavat turvota.  

Kannattaa kuitenkin huomioida, että hajusteallergia on eri asia kuin tuoksuyliherkkyys, joka ei ole allergiaa. Tuoksuyliherkkyys tarkoittaa hajusteiden aiheuttamaa nuhaa, päänsärkyä ja hengitysoireita, kuten yskää ja hengenahdistusta. 

Siitepölyallergikon iho saattaa reagoida siitepölyaikana tavallista enemmän myös kosmetiikkaan. Tällöin on hyvä valita hajusteettomia ja herkälle iholle sopivia tuotteita.  

Jos iho on atooppinen tai muuten rikki, iho ärtyy myös kosmetiikasta helpommin. On olemassa tuotteita, joilla on Allergiatunnus. Se on Allergia-, Iho- ja Astmaliiton laatumerkki, joka kertoo, ettei tuotteessa ole yleisiä allergeeneja eli allergisoivia ainesosia.   

ASIANTUNTIJA 

Kosmetologi Laura Viik
Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskus (Tampere)
Kuva: Seventyfour / stock.adobe.com