Muista kuivata kuivat kädet hyvin!

Käsien kuivuminen on yleinen vaiva – rasvaamisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota pesutottumuksiin. 

Käsien iho on ohutta, minkä vuoksi kädet kuivuvat helposti. Kädet myös altistuvat muuta kehoa useammin vedelle ja pesuaineille. Kuiva käsien iho kutittaa, punoittaa ja hilseilee. Näistä kärsivien kannattaa kiinnittää erityistä huomiota käsien pesuun ja kuivaamiseen.  

Pesuaineen tulisi olla mahdollisimman vähän kuivattava ja ihoa ärsyttävä. Se saisi sisältää kosteuttavia ja hoitavia aineosia ehkäisemään ihon kuivumista. 

Pesun voi suorittaa myös ihoöljyllä tai perusvoiteella. Kuivaa kädet huolella jokaisen pesun jälkeen – myös sormien välit ja kynsinauhojen alueet! 

Pesun ja kuivaamisen jälkeen rasvaa kädet huolella, myös sormien välit ja kynsinauhat. Annathan rasvan imeytyä kokonaan.  

Päiväkäytössä rasva voi olla kevyt, hyvin ja nopeasti imeytyvä käsivoide, tai kosteuttava, kevyt perusvoide. Lisää rasvaa päivän aikana usein, ja aina jokaisen pesun jälkeen. Näin voiteet kosteuttavat, pehmentävät ja suojaavat ihoa. 

Illalla ja yöksi käyttöön kannattaa ottaa paksumpi hoitavampi rasva, kuten ravitseva käsivoide, hoitava perusvoide tai ihoöljy. Yöksi käsiin voi laittaa puuvillahansikkaat rasvauksen jälkeen.  

Käsien ihoa voi tehokosteuttaa kasvoille tarkoitetulla kevyellä kosteuttavalla kasvoseerumilla, joko voiteen alle laitettuna tai tehokuurina sellaisenaan.  

Käsiä voi myös jumpata ja hieroa kevyesti. Se auttaa ääreisverenkiertoa ja siten ihoa kuntoon. Ruokavaliossa ihon kunnossa pysymistä tukevat hyvät rasvat. Jos tarvitset käsien desinfiointiainetta, valitse sellainen, joka sisältää kosteuttavia aineosia esim. glyserolia. Käsideseistä lisää tämän lehden sivulla 7. 

Talven pakkasilla sekä viimaisilla kelillä käsien kuivumista voi ehkäistä suojaamalla kädet aina, lyhyestikin ulkona liikkuessa. 

ASIANTUNTIJAT
Proviisori Niina Alastalo
Lääketeknikko Katja Mely
Hyvän Mielen Apteekki Joensuu 

Kuva: hbrh / stock.adobe.com