Ruskettuuko aurinkorasvan kanssa?

Ihon suojaaminen auringolta on ihonhoidon A ja O! Aurinkovoide ja oikea suojakerroin takaavat, että voit nauttia auringosta ja ruskettua turvallisesti. Listasimme seitsemän vinkkiä auringosta nauttimiseen.

1. Suojakerroin eli SPF (Sun Protection Factor)

SPF kertoo kuinka pitkän ajan aurinkorasvalla voideltu iho sietää aurinkoa palamatta suojaamattomaan ihoon verrattuna. Suurin mahdollinen suojakerroin on 50+.

Kun suojakerroin on tarpeeksi korkea ja rasvaa riittävästi, aurinkoihottuma, punoittava iho tai palanut iho eivät koidu murheeksi. Jokaiselle ihotyypille löytyvät myös omat aurinkovoiteet. 

2. Levitä voidetta tarpeeksi

On hyvä suojata iho puoli tuntia ennen ulos menemistä. Aikuisen vartalolle sopiva määrä aurinkovoidetta on reilut pari ruokalusikallista ja lapselle reilu ruokalusikallinen.

Muistathan myös usein unohtuvat paikat eli korvanlehdet, nenä ja huulet. Voidetta on hyvä lisätä muutaman tunnin välein sekä aina uimisen jälkeen.

3. Miten aurinkovoide toimii?

Aurinkovoiteet jaetaan karkeasti kemiallisiin ja fysikaalisiin sekä niiden yhdistelmiin. Fysikaalinen suoja sisältää mineraalipartikkeleita, jotka heijastavat auringonsäteet tehokkaasti pois. Jotkut fysikaaliset aurinkosuojat muodostavatkin iholle selkeän vaalean kerroksen. Kemiallinen suoja puolestaan imee itseensä UV-säteitä muuttaen ne lämmöksi.

4. Miten valitsen oikean suojakertoimen?

Riittävän suojakertoimen valintaan vaikuttavat sekä ihon kyky kestää aurinkoa palamatta että olosuhteet, joissa suojaa käytetään. Sekä vesi että hiekka heijastavat auringonsäteitä niin, että rannalla UV-annos kasvaa noin 20 prosenttia.

Muista myös tarkistaa päivän UV-indeksi, sillä mitä voimakkaampaa auringon ultraviolettisäteily on, sen helpommin iho palaa. Kesällä UV-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivällä.

5. Ruskettuuko aurinkorasvan kanssa?

Suojaamaton ja palanut iho altistaa ihosyövälle, melanoomalle sekä ihon pahalaatuisille muutoksille. Aurinkovoide ei estä ruskettumista mutta säästää ihoa palamiselta. Ruskettuminen voiteen kanssa takaa pidempikestoisemman ja tasaisemman lopputuloksen.

Auringonoton jälkeen ihon kosteuttaminen on tärkeää, jotta iho palautuu eikä lähde kuoriutumaan ja kesimään. After Sun -voiteet sisältävät mukavan viilentäviä ja hoitavia ainesosia, jotka antavat iholle raikkaan tunteen auringonoton jälkeen.

6. Väriä purkista?

Jos auringonotto ei ole sinun juttusi, aina on mahdollista ruskettua myös ilman aurinkoa. Muista kuoria iho ja kosteuttaa kuivat ihoalueet ensin perusvoiteella.

7. Iho paloi – mikä avuksi?

– Viilennä palanutta ihoaluetta kylmällä hauteella ja rauhoita ihoa sen jälkeen hydrokortisonivoiteella.

– Palamisen jälkeen ihoa on tärkeä kosteuttaa esimerkiksi aloe vera -geelillä tai perusvoiteella, kunnes iho on parantunut.

– Jos iho on kipeä, avuksi voi ottaa tulehduskipulääkettä, ja myös antihistamiinitableteista voi olla jonkin verran hyötyä punoituksen ja tulehdusreaktion hoidossa.

– Riittävä nesteen nauttiminen edesauttaa ihon paranemista.

– Jos iho on palanut oikein pahasti, lääkärissä käyntikin voi olla tarpeen.

Palamisen jälkeen on auringolta suojauduttava erityisen huolellisesti, sillä palanut iho palaa herkästi uudelleen.

ASIANTUNTIJA
Kosmetologi Laura Viik
Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskus

Kuva: Alena Ozerova / stock.adobe.com