Talvijalat kuntoon hyvissä ajoin ennen kevättä

Jaloista huolehtiminen kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä rutiinia. Jalkojen rasvaus on paras tapa ehkäistä kuivia ja halkeilevia kantapäitä.

Jalkojen ihon päivittäiseen hoitoon kuuluvat jalkojen peseminen ja suojaaminen. Jalkojen pesun jälkeen jalat – myös varpaanvälit – kuivataan huolellisesti.

Iho suojautuu ulkoista rasitusta vastaan sarveissolukerroksen paksuuntumisella, jolloin iholle muodostuu kovettumia. Kovettumia hoidetaan ja ennaltaehkäistään pehmittämällä niitä voiteiden ja tarpeen mukaan muiden pehmittävien tuotteiden avulla.

Raspin käyttöä ei suositella, koska sillä hankaaminen saattaa aktivoida kovettumien muodostumista. Halkeilevia kantapäitä, karheaa ihoa ja kovettumia hoidetaan rasvauksella, joka tehdään aina pesun jälkeen. Rasvaa hierotaan ihoon huolellisesti. Ureaa sisältävät voiteet pehmittävät ihoa tehokkaammin kuin normaalit jalkavoiteet, ja jos iho on erittäin karhea tai paksulti kovettunut, sen hoitoon voidaan käyttää paikallisesti salisyylipitoisia tuotteita.

Kovettumassa tai halkeilevissa kantapäissä mahdollisesti tuntuvaa kipua voi helpottaa kevennysterapiatuotteiden avulla.

Ovathan kenkäsi sopivat?

Kantapäiden halkeiluun voivat vaikuttaa myös huonosti sopivat kengät. Kenkien tulisi olla hyvin istuvat ja oikean kokoiset. Sukkien materiaaleihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla ja silkki ovat sukissa hyviä. Myös keinokuiduissa on nykyisin hyviä kosteutta kerääviä materiaaleja. Puhtaat sukat vaihdetaan päivittäin. 

Diabeetikon jalkojen hoito

Diabetes aiheuttaa muutoksia suuriin verisuoniin, hiussuoniin ja ääreishermostoon. Näiden muutoksien vuoksi diabeetikoilla voi olla paitsi monia ongelmia jalkojen ihossa myös jalkaterän virheasentoja. Iho haavautuu ja tulehtuu helposti, ja kynsimuutokset ovat yleisiä. Lisäksi ihovauriot paranevat hitaasti.

Diabeetikon jalkojen ihonhoidossa täytyykin olla huolellinen ja varovainen. Jalat rasvataan diabeetikolle sopivalla voiteella. Salisylaatteja sisältäviä tuotteita, vaseliinipohjaisia voiteita, kuorinta-aineita, talkkia tai iholle liimattavia suojia ei tule käyttää. Varpaiden välejä ei rasvata, etteivät varvasvälit haudu.

Hyvä hygienia ehkäisee jalkasientä

Jalkasieni eli jalkasilsa on ihon sieni-infektio. Sienet viihtyvät lämpimissä ja kosteissa tiloissa, kuten suihkutiloissa tai kosteissa kengissä. Jalkasienen oireita ovat jalkojen kutina, ihon punoitus, ihon halkeilu ja hilseilevä iho. Varvasvälisilsan itsehoidossa käytetään sienilääkevoidetta tai -puuteria 3–4 viikon ajan. 

Jalkasientä hoidetaan paikallishoidon lisäksi sisäisellä sienilääkkeellä. Paras tapa ehkäistä jalkasientä on noudattaa hyvää jalkahygieniaa:

– Jalkojen huolellinen pesu ja kuivaus.

– Vaihda sukat päivittäin ja anna kenkien kuivua käyttökertojen välillä.

– Käytä jalkineita yleisissä suihkutiloissa ja pukuhuoneissa.

Vaikeisiin jalkaongelmiin voi saada apua jalkahoitajalta. Jalkojen itsehoitotuotteiden kanssa saat neuvoja apteekin henkilökunnalta.

ASIANTUNTIJA  

Kosmetologi Ida Blomberg
Hyvän Mielen Apteekki Lahti
Kuva: llhedgehogll / stock.adobe.com