
Kumppanin kuorsaaminen voi valvottaa ja vaikuttaa petikaverin jaksamiseen. Perheriidan sijaan kannattaa etsiä nukkumista helpottavia keinoja.
Perusapuna ”katuporaajan” vieressä nukkumiseen ovat korvatulpat, joita on monenlaisia ja -muotoisia. Apteekin henkilökunta auttaa mielellään valinnassa. Täysin ongelmatonta tulppien käyttö ei ole, sillä pitkäaikaisessa käytössä korvan herkkä iho saattaa alkaa reagoida, koska ilma ei pääse kulkemaan tavalliseen tapaan.
Vahaa saattaa myös kerääntyä korviin reilummin, koska sen poistumistiet on tukittu. Silikonista valmistetut tulpat ovat hieman vaahtomuovisia ihoystävällisemmät, mutta tämäkin riippuu käyttäjästä. Säännöllinen tulppien käyttö herkistää korvaa äänille: Jos tottuu nukkumaan täydellisessä hiljaisuudessa, pienetkin äänet alkavat helpommin häiritä.
Jatkuvaan kuorsaamiseen kannattaa etsiä sopivaa hoitokeinoa. Vaikka kovaääninenkään korina ei yleensä häiritse kuorsaajaa itseään, on hyvä tiedostaa, että siitä voi olla hänellekin haittaa. Kuorsaaminen voi nimittäin aiheuttaa päiväväsymystä ja huonossa tapauksessa kuorsaaminen voi olla merkki sairaudesta, kuten uniapneasta.
Uniapneaan viittaavia oireita ovat havaitut hengityskatkokset, päiväväsymys, yöhikoilu, yövirtsaisuus, unettomuus, muisti- ja keskittymisvaikeudet sekä mielialahäiriöt. Jos tällaisia oireita esiintyy, kannattaa marssia lääkäriin, joka tarvittaessa lähettää jatkotutkimuksiin.
Ylähengitysteiden rakenteelliset seikat, ylipaino, allergiaoireet, nenän limakalvojen kuivuus, tupakointi ja alkoholin käyttö ovat kuorsaamista lisääviä tekijöitä. Kuiva ja karstoittuva nenä hoidetaan kosteuttavilla nenäsuihkeilla ja -tipoilla.
Öljypohjaiset suihkeet ovat pääasiassa vesipohjaisia tehokkaampia, mutta tekniikan kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos pää on takakenossa suihketta annosteltaessa, valuu siitä osa nieluun, mikä saattaa ärsyttää nielua. Eikä maussa ole kehumista…
Nenäkannu eli perinteinen sarvikuono sopii hyvin myös pitkäaikaiseen kostutukseen. Tukkoiseen nenään avun tuovat kortisonipohjaiset nenäsuihkeet, joiden teho alkaa muutaman päivän viiveellä. Avaavia flunssasuihkeita ei kannata käyttää nenän avaamiseen, sillä niiden pisin suositeltu käyttöaika on vain 10 päivää. Pidempiaikaisessa käytössä ne lisäävät nenän tukkoisuutta ja siten kuorsaamista.
Kuorsausta voi helpottaa myös muilla apteekista saatavilla tuotteilla. Lämpömuokattava kuorsauskisko vapauttaa ylähengitysteitä tuomalla leukaa eteenpäin ja estäen kielen valumista nieluun. Nenän kautta hengittämistä voivat edistää nenäteipit ja sierainten laajentajat.
Toisilla kuorsausta esiintyy vain selällään nukkuessa, jota voi estää esimerkiksi kiinnittämällä pieni pallo yöpaidan selkämykseen tai asettelemalla tyynyjä nukkumisasennon tukemiseksi. Selällään nukkuvaa kuorsaajaa voivat helpottaa mm. kuorsauksen pääsyyhyn auttavat nielusuihkeet ja -tabletit. Ne kosteuttavat ja kiinteyttävät nielun takaosan limakalvoja, jolloin hengitysilma kulkee helpommin ja kuorsausääni vähenee.
ASIANTUNTIJAT
Farmaseutti Antti Uosukainen ja lääketeknikko Martta Venäläinen
Hyvän Mielen Apteekki Lappeenranta
Kuva: Rapeepat / stock.adobe.com