
Kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine.
Kohonnut verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävin terveitä elinvuosia vähentävä riskitekijä ja aiheuttaa vuosittain yli 10 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.
Aikuisikäisistä suomalaisista vain joka viidennen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Noin miljoona suomalaista käyttää verenpainetta alentavia lääkkeitä, mutta heistä vain noin 40 prosentilla verenpaine on hoitotavoitteessa.
Valtaosalla ihmisistä verenpaine nousee iän myötä. Verenpaineen haitallista iänmukaista kohoamista säätelevät perinnöllinen alttius ja elintavat. Diastolisen verenpaineen (alapaine) keskiarvo suurenee noin 55 vuoden ikään ja systolisen (yläpaine) noin 80 vuoden ikään asti.
Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydäntä, verisuonia, aivoja ja munuaisia, joten siihen on syytä suhtautua vakavasti.
Verenpaine vaihtelee päivän mittaan monestakin syytä. Rasitus kohottaa verenpainetta, ja siksi mittaus täytyykin suorittaa levossa. Verenpaine vaihtelee myös eri vuorokaudenaikoina.
Ennen verenpaineen mittaamista edeltävän puolen tunnin aikana on syytä välttää raskasta fyysistä ponnistusta, tupakointia ja kofeiinipitoisten juomien nauttimista. Verenpaineeseemme voimme yleensä vaikuttaa elintavoillamme. On kuitenkin olemassa tautimuotoja, joissa verenpaine voi olla koholla hyvistä elintavoista huolimatta.
Ensisijaisen tärkeää on kiinnittää huomiota suolan (natriumkloridi) saantiin ruokavaliosta. Se on helpoin muutettavissa oleva tekijä, jolla on suuri vaikutus. Suolan määrään helposti turtuu, kun sitä on tottunut käyttämään runsaasti. Mausteiden lisääminen yleensä auttaa, ja myös vähäsuolaiseen ruokaan tottuu nopeasti, minkä jälkeen tilanne helposti kääntyy päinvastaiseksi, eli suolainen ruoka ei enää maistukaan.
Erityisesti valmisruuissa saattaa olla paljon huomaamatonta piilosuolaa. Myös leikkeleet ja leivät voivat sisältää paljonkin suolaa. Sydänmerkki tuotteessa kertoo, että kyseessä on vähäsuolainen tuote.
Suolan vähentämisen lisäksi kannattaa lisätä ruokavalioon vihanneksia ja hedelmiä, täysviljavalmisteita ja rasvattomia maitotuotteita. Alkoholi vaikuttaa sekin verenpaineeseen kohottavasti, samoin makeista herkuista lakritsi ja salmiakki. Myös tupakointi kohottaa verenpainetta.
Ravinnon lisäksi liikunnalla on merkitystä. Yleisesti ottaen runsaasti liikkuvien verenpaine on alhaisempi kuin vähemmän liikkuvien. Lyhyemmätkin liikuntahetket tekevät hyvää verenpaineelle. Jo runsaat 2 liikuntatuntia viikossa vaikuttaa suotuisasti.
Arkiliikunnan lisääminen on helpoin tie kohti parempaa: portaita ylös hissin sijaan, bussista ulos yhtä pysäkkiä tavallista aiemmin, kauppaan kävely, pyöräily autolla ajamisen sijaan – vaihtoehtoja riittää, eikä kaikkia tarvitse alkaa suorittaa kerralla.
Jos hikilenkit eivät houkuta, on kevytkin kävely hyväksi. Liikkumisen aloittaminen on siinä mielessä hyvinkin palkitsevaa, että tulokset tuntuvat nopeasti. Jaksaa kävellä pidemmälle, vauhti kasvaa huomaamatta ja, itse asiassa, liikkuminen alkaa tuntua nautinnolliselta! Hyvä olo seuraa perässä.
Kaikilla edellä mainituilla valinnoilla on myös tehokas vaikutus tärkeään verenpainetta kohottavaan ongelmaan, nimittäin ylipainoon. Jo 5–10 prosentin painonlaskulla on tuntuvaa merkitystä verenpaineen alentamisessa.
VERENPAINEEN MITTAAMINEN KOTONA
Verenpainetta voi mitata ainoastaan verenpainemittarilla. Nykyään on saatavilla todella hyviä mittareita myös kotikäyttöön. Verenpaineen jatkuva kotiseuranta on hyvä aloittaa, kun paine osoittaa kohoamisen merkkejä.
Osa verenpainemittareista tunnistaa myös sydämen rytmihäiriöt ja eteisvärinän eli flimmerin. Osa meistä tunnistaa eteisvärinän ilman mittariakin, mutta osalle se voi olla oireeton. Flimmerin havaitseminen on tärkeää, koska se saattaa pitkään jatkuessaan aiheuttaa aivohalvauksen.
ASIANTUNTIJA
Apteekkari Seija Kivimäki
Hyvän Mielen Apteekki Walkiakoski
Kuva: Day Of Victory Stu. / stock.adobe.com