Täit kuriin!

Täikausi alkaa perinteisesti kesälomien jälkeen, kun lapset palaavat kouluihin ja päiväkoteihin, ja todenteolla viimeistään ”pipokauden” alkaessa. Pahin kausi jatkuu pitkälle kevättalveen. Nykyään on tosin havaittavissa entistä enemmän täiepidemioita ympäri vuoden: joillakin paikkakunnilla on kesäisin jopa enemmän täitä (kesäleirit, ym.). Sään, esimerkiksi pakkasen tai helteen, ei tiedetä vaikuttavan täiden elinkaareen. Täi taitaa olla hyvin turvassa sään vaihteluilta lähellä ihmisen hiuspohjaa – ja ruumiinlämpöä.

Päätäit tarttuvat läheisessä kosketuksessa. Yleisimmin ne tarttuvat hiusten koskettaessa toisiaan tiiviisti ja pitkäkestoisesti esimerkiksi lasten leikkiessä yhdessä. Täit eivät osaa hypätä, vaan ne ryömivät tai kiipeävät. Lapsia kannattaakin muistuttaa siitä, että täit voivat tarttua kaverin kammasta, päähineestä ja jopa korvakuulokkeista eli niitä ei pitäisi lainata kavereille. Pipoa olisi hyvä säilyttää esimerkiksi omassa repussa.

Täit viihtyvät erityisesti veriaterian lähistöllä. Ne eivät viihdy erossa ihmisistä, sillä ne voivat elää ilman ihmistä huoneenlämmössä vain noin vuorokauden. Täit leviävätkin esineiden kautta nopeasti, sillä ne lähtevät heti liikkeelle kohti uutta lämmönlähdettä. Ihmisen päätäit eivät myöskään viihdy perheen lemmikin turkissa, mutta ne saattavat säilyä siellä hengissä jonkin aikaa ja tarttua uudelleen ihmisiin.

Hygienia, esimerkiksi hiusten peseminen ei vaikuta täiden tarttumiseen: joidenkin lähteiden mukaan täit pitävät jopa enemmän puhtaista hiuksista kuin likaisista ja rasvaisista.

Säännölliset tarkastukset täikauden aikana ovat tärkeitä. Päätäitartunnan voi todeta kampaamalla hiuksia peilin tai valkoisen paperin yläpuolella. Kampaamisen voi aloittaa tavallisella kammalla ja käyttää lopuksi tiheää täikampaa. Hiukset tulee kammata läheltä hiuspohjaa, jossa täit viihtyvät. Irtoavat täit ja saivareet on helppo havaita paperilta.

Jokainen täitartunta tulee hoitaa täishampoolla. Lisäksi hiusten kampaaminen tiheäpiikkisellä kammalla täin munien poistamiseksi on tärkeää. Ns. lääkkeellisiä täishampoita ei saa resistenssiriskin takia käyttää muille kuin tartunnan saaneille.

Täitartuntaa on joskus tosi vaikea saada nujerrettua. Ns. lääkkeelliset täishampoot (=hyönteismyrkyt) eivät juurikaan tehoa täiden muniin. Siksi niillä pitää ohjeen mukaan ensin myrkyttää aikuiset täit – sitten odottaa viikko, jotta munat ovat kuoriutuneet – ja myrkyttää ne. Täit kuoriutuvat noin 8-10 päivän kuluttua muninnasta eli käytännössä ensimmäiset voivat kuoriutua jo ensimmäistä käsittelyä seuraavana päivänä ja osa voi olla vielä kuoriutumatta viikon kuluttua. Toisaalta täit tulevat sukukypsäksi noin viikon kuluttua kuoriutumisesta eli ne saattavat ehtiä munia ”uuden kierroksen”. Nykyään täit ovat myös vastustuskykyisiä näille hyönteismyrkyille, jolloin useakaan käsittely ei tahdo tehota.

Ns. lääkkeettömien täishampoiden etu lääkkeellisiin vaihtoehtoihin verrattuna on mm. se, että täit eivät voi tulla niille vastustuskykyisiksi. Lisäksi ne tehoavat paremmin myös täiden muniin. Hoito voidaan myös uusia tarvittaessa tai vain varmuuden vuoksi koska tahansa, koska ei tarvitse odottaa munien kuoriutumista.

Ehdoton ykkönen näistä lääkkeettömistä täishampoista on Rauschin Lice Stop. Sen sisältämät luonnon öljyt: Andiroba (pähkinä Amazonin viidakosta), kookos- ja rapsiöljy sekä kvassiapuu-uute tukehduttavat täit ja rikkovat saivareiden kuoren, jolloin toukat kuolevat. Lisäksi nämä öljyt hoitavat ärtynyttä päänahkaa poistaen kutinan ja punoituksen! Monet lääkkeettömät shampoot sisältävät silikoneja, jotka varmasti tuntuvat ilkeältä verille raavitussa päänahassa hyönteismyrkyistä puhumattakaan.

Päätäitartunta ei anna aihetta kodin ylenmääräiselle siivoamiselle. Lähinnä on huolehdittava hiusten kanssa kosketuksiin joutuvan materiaalin puhtaudesta. Tähän on saatavissa ohjeita vaikkapa kouluterveydenhoitajilta. Kova kylmyys (-20ºC) tai kuumuus (+80ºC) tappaa täit parissa tunnissa. Jos kylmä- tai kuumakäsittely ei ole mahdollista, esineen sulkeminen tiiviiseen muovipussiin 1-2 viikon ajaksi riittää.

Täitartunta uusii (tai jatkuu) yllättävän helposti. Suurin syy tähän on siinä, että kaikissa perheissä ei hoideta täitartuntaa pois samanaikaisesti. Kun ”täirumba” on yhdessä perheessä käyty läpi, voi lapsi saada uuden tartunnan heti kouluun / päiväkotiin palattuaan.

Ota käyttöön Rausch Pajunkuori shampoo! Se antaa tutkitusti tehokkaan ja jatkuvan suojan täitartuntoja vastaan, kun sitä käyttää SÄÄNNÖLLISIN VÄLEIN 2-3 kertaa viikossa. Pajunkuori shampoo on alun perin kehitetty rasvaisen hilseen ja hiuspohjan ärsytyksen hoitoon, joten täitartuntojen ehkäisyn lisäksi myös hiuspohja voi paremmin!

RAUSCH Pajunkuori shampoo

Pajunkuori shampoon tehoaineina käytetään rohdoskasviuutteita ja myös pesevänä aineena toimii kasviuute, ei synteettinen saippua. Se peseekin hiukset ja hiuspohjan rauhoittaen kutisevaa ja punoittavaa hiuspohjaa.

 • Ainutlaatuinen ja tehokas suoja täitartuntoja vastaan
 • Tutkitun tehokas 1)
 • Käytä ennaltaehkäisevästi täiepidemian ajan
 • Käytä jatkohoitona täitorjunnan jälkeen
 • Teho perustuu shampoon tuoksuun, jota täit karttavat
 • Koko perheelle, myös raskaana oleville sekä yli 3-vuotiaille lapsille
 • Erittäin riittoisa; 35-45 käsittelykertaa eli jopa 20 viikon hoitojakso
 • Ei sisällä silikoneja
 • Sisältää salisyylihappoa

1) Proof of Effectiveness for Rausch Willow Bark Treatment Shampoo, Rausch AG, 2007

VINKKI:
Hoitoaineeksi yhdessä Pajunkuori shampoon kanssa Rausch suosittelee hajusteetonta Sydänsiemen hoitoainetta tai hiuksiin jätettävää Malva hoitosuihketta. Ne poistavat hiusten sähköisyyttä ja helpottavat kammattavuutta.

RAUSCH Lice Stop Täishampoo

Lice Stop ei sisällä hyönteismyrkkyjä vaan sen tehoaineet ovat peräisin luonnosta. Valmiste on kaksivaikutteinen. Se tukehduttaa aikuiset täit nopeasti ja tehokkaasti ja rikkoo täin munan eli saivareen kitiinikuoren, jolloin toukat kuolevat. Tuotteen vaikutus on mekaaninen, joten täit eivät voi tulla sille vastustuskykyisiksi.Koska Lice Stopin tehoaineina ovat luonnolliset öljyt silikonien sijaan, se ei kuivata tai ärsytä hiuspohjaa vaan päinvastoin lievittää tehokkaasti hiuspohjan kutinaa ja punoitusta. Lice Stop sopii aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille.

 • andiroba-, rapsi- ja kookosöljy, kvassiapuun karvasaineet sekä eteeriset öljyt
 • 2-vaikutteinen: tukehduttaa täit ja rikkoo saivateen kitiinikuoren ja estää lisääntymisen
 • tappaa sekä täit että saivareet
 • hyönteismyrkytön
 • voidaan toistaa 3 kertaa 14 päivän aikana
 • vaikutusaika 45 min kuiviin hiuksiin
 • yhdestä tuubista: 2 käsittelyä/lyhyet hiukset, yksi käsittely/pitkät hiukset
 • ei resistenttejä kantoja
 • ei alle 2-vuotiaille lapsille
 • ei suositella raskaana oleville

Tutustu myös muihin Rausch-hiustenhoitotuotteisiin rausch.fi