Helppo hoito kuivuvaan nenään

Nenän limakalvojen kuivumista esiintyy kaikenikäisillä ja ympäri vuoden, mutta talven kylmyys voi lisätä ongelmaa.

Kun nenän limakalvot ovat vaurioituneet, nenä ei pysty lämmittämään, kostuttamaan ja puhdistamaan sisäänhengitysilmaa. Oireet vaihtelevat mutta voivat olla tukkoisuutta, karstaisuutta ja verenvuotoa. Nenän limakalvot saattavat aristaa.

Nenä voi kuivua monestakin syystä, mutta yleisiä ovat huoneilman epäpuhtaudet tai kuivuus, ilmastointi ja pakkasessa ulkoilu. Myös esimerkiksi allergiaan tai tukkoisuuteen käytettävät nenäsumutteet voivat aiheuttaa kuivumista. Uniapneaa sairastavien tai muuten kuorsaavien hengitys taas kulkee ulos suun kautta, jolloin kostea, lämmin ilma ei kulje nenän kautta. Viimeksi mainittuun on CPAP-laite hyvä apu.

Näin korona-aikana olet myös saattanut huomata kasvomaskin käytön kuivattavan nenän limakalvoja?

(Muiden) tupakoitsijien savulle altistuminen sisätiloissa on nykyään onneksi vähäisempää, ja tällä hetkellä lentokoneiden ilmastointikaan ei useimpia meistä pääse häiritsemään.

Oireet ovat siis yleisiä, mutta onneksi kosteuttava apukin löytyy helposti, ja apteekin hyllyllä valikoimaa riittää: On nestemäisiä ja öljypohjaisia tippoja, suihkeita ja nenävoiteita. Niitä voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi flunssa- tai allergiakauden alkaessa ja niiden aikana. Nenähuuhtelukannusta saa helpotusta tukkoisuuteen.

Tule käymään apteekissa, neuvomme mielellämme juuri sinulle sopivimman avun!

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Irma Hyppönen
Farmaseutti Senja Laakso
Hyvän Mielen Apteekki Myllypuro
Kuva: amixstudio / stock.adobe.com