Kantapäiden kovettumille kyytiä

Jalkaterapeutti hoitaa kovettumat kuntoon hellävaraisesti veitsellä. Sen jälkeen tarvitaan paksua rasvaa.

Kevään koittaessa jalatkin iloitsevat, kun ympärillä on talvisaappaiden sijaan kevyempää popoa. Samalla on hyvä katsoa jalkoja sillä silmällä: Näkyykö ehostuksen tarpeessa olevia kohtia?

Jalkaterapeutti Emma Laakkio kertoo, että yhä useampi mieskin rohkaistuu tulemaan vastaanotolle.

– Yleisin miesten jalkavaiva on kovettumat kantapäissä. Moni on sanonut, että meille on helpompi tulla kuin jalkahoitajalle, koska me emme kylvetä jalkoja tai lakkaa kynsiä, vaan keskitymme suoraviivaisesti vaivojen hoitamiseen, Laakkio naurahtaa.

Jos kovettunut iho on kantapäässä vielä pehmeää ja taipuisaa, kotikonstein kovettumaa voi parantaa rasvalla. Olennaista kosteutus on myös terapeutin hoidon jälkeen vahvalla, selvästi perus-vartaloemulsiota tymäkämmällä rasvalla.

– Vaihtoehtoja on lukuisia, mutta esimerkiksi 60-prosenttinen rasva on jo tosi tehokasta. Olennaista on myös, että rasva on miellyttävä levittää, jotta se imeytyy ja homma tulee myös kunnolla tehdyksi päivittäin. Purkissa hyllyllä rasvasta ei ole apua, Laakkio muistuttaa.

Jos kovettuma on paksu, terapeutti poistaa sen veitsellä. Kipeää veitsikäsittely ei tee.

– Sitä voisi verrata kynsien leikkaamiseen: Kynsistä lyhennetään vain reunat, ja samoin tässä poistetaan vain kova ja kuivunut osa, joten se ei satu lainkaan. Terveeseen ihoon ei kosketa.

Jalan parantaminen veitsellä on myös tehokkaampaa ja hellävaraisempaakin kuin kovettuman hankaaminen, joka useimmiten vain pahentaa tilannetta. Tästä syystä myöskään raspausta ei suositella.

Känsä vai syylä?

Viheliäisen tuttu harmi monelle: Jalassa on patti, joka tekee kävelystä tuskallista. Useimmiten kyse on känsästä tai syylästä, mutta kummasta?

– Hyvä kotivinkki on testata kivun sijaintia: Jos pattia painaa kohtisuoraan ja se sattuu enemmän kuin reunoista puristamalla, kyse on luultavasti känsästä. Jos taas reunasta puristamalla kipu on kovempi kuin päältä painamalla, kyseessä on luultavasti syylä, Espoon Jalkaterapia Teamissa työskentelevä jalkaterapeutti Emma Laakkio vinkkaa.

Syylä aiheutuu viruksesta ja se voi ilmaantua jalassa mihin tahansa kohtaan. Känsä puolestaan aiheutuu tavallisesti kävelyn seurauksena, jolloin sen sijaintikin on tavallisesti esimerkiksi päkiässä tai varpaissa, joille paino kävellessä kuormittuu.

– Jalkaterapeutti saa poistettua känsän kokonaan, jolloin kipu lievittyy heti. Usein näiden hoitoa pitkitetään turhaan, jolloin vaivatkin pääsevät etenemään kivuliaammiksi, Laakkio toteaa.

Syylä saattaa hävitä itsestään, mutta syylän aiheuttama kipu tai kosmeettinen haitta ovat perusteita hoidolle.

Lisätietoa: jalkaterapiateam.com

Teksti: Pekka Mäntylä

Kuva: Kaspars Grinvalds / stock.adobe.com