Kiusallisen tavallinen vaiva

Verta vessapaperissa, kipua, kutinaa ja kirvelyä; onkohan syynä peräpukamat?

Peräpukamat ovat varsinkin länsimaissa tavallinen mutta kiusallinen vaiva, jonka moni kohtaa viimeistään keski-iässä. Pukamat ovat vaarattomia ja yleensä itsestään paranevia mutta aiheuttavat usein toistuvia ja pitkäaikaisia oireita. Oireita voi helpottaa apteekin itsehoitovalmisteilla. Älä siis suotta ujostele kysyä neuvoa apteekista – et ole ensimmäinen etkä viimeinen kysyjä.

Mitä pukamat sitten ovat? Peräaukon sisäpinnalla on limakalvon paksunnoksista muodostuvat tyynykkeet. Yhdessä sulkijalihasten kanssa tyynykkeet auttavat pitämään peräaukon tiiviinä ja estävät ulosteen hallitsemattoman valumisen suolesta.

Pukamien syntyyn oleellisena osana liittyy voimakas ja pitkittynyt ponnistelu, esimerkiksi ulostaessa, mikä löysyttää tyynykkeiden tukikudosta ja laajentaa niiden sisällä olevia laskimoita. Ja näin ovat peräpukamat muodostuneet.

Pukamat voivat esiintyä peräaukon sulkijalihaksen sisäpuolella (sisäiset peräpukamat) tai peräaukon suulla (ulkoiset peräpukamat).

Ummetus tärkein altistava tekijä

Alttius pukamille on perinnöllistä, mutta tärkein niille altistava tekijä on ummetus eli kova vatsa. Kova uloste tarkoittaa voimakasta ponnistusta ulostamisen yhteyteen sekä pitkiä vessaistuntoja. Tarpeettoman pitkään vessassa istumista onkin syytä välttää, sillä se saa peräaukon verenkierron häiriintymään ja pukamat pullistumaan.

Ummetusta on syytä ennaltaehkäistä ja hoitaa kuitupitoisella ravinnolla, riittävällä nesteiden saannilla ja säännöllisellä liikunnalla. Jos kotikonstit eivät yksin riitä, löytyy apteekista itsehoitotuotteita ulosteen pehmentämiseen ja ummetuksen hoitoon.

Muita peräpukamille altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi istumatyö sekä muu pitkäaikainen paikallaan istuminen ja liikkumattomuus. Ne hidastavat suolen toimintaa ja voivat siten altistaa pukamien synnylle.

Raskauden aikana ja sen jälkeen monet naiset saavat pukamaoireita. Raskausaikana lapsen keho painaa lantionpohjaa ja peräsuolta. Ummetus raskausaikana on myös hyvin tavallista. Itse synnytystapahtumaankin liittyy voimakasta ja pitkittynyttä ponnistelua.

Myös ylipaino sekä tietyt urheilulajit, esimerkiksi voimaharjoittelu ja paljon hyppyjä sisältävät lajit, voivat altistaa peräpukamien laajenemiselle. 

Oireet vaihtelevat eri aikoina

Vessapaperissa näkyvä kirkas verinen raita ja ärtynyt tai kutiseva peräaukko ovat peräpukamien yleisimpiä oireita. Kipua peräpukamassa esiintyy, kun pukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai syntyy peräaukon haavauma.

Peräpukamaoireille on tyypillistä, että ne vaihtelevat ajan mittaan. Välillä on oireettomia kausia, välillä pukamat luiskahtelevat ulos ja vaivaavat enemmän. Jos pukamat eivät aiheuta oireita, niitä ei tarvitse erikseen hoitaa.

Oirehtivien pukamien hoitoon liittyen hygienia on tärkeää. Peräaukon seutu pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen sekä kuivataan hyvin mutta hankaamatta. Istumakylvyt ja alueen suihkuttelu voivat helpottaa oireita. Myös itsehoitovalmisteilla oireilua voi helpottaa, mutta pukamakudosta ne eivät poista.

Tulehdusta rauhoittavaa kortisonia sekä kutinaa ja kipua helpottavaa puudutusainetta sisältävä lääkevoide tai -puikko on tarkoitettu tilapäiseen, kuuriluontoiseen käyttöön.

Oireita saattavat helpottaa myös lääkkeettömät voiteet ja puikot, jotka rauhoittavat ja suojaavat ärtynyttä aluetta. Ulosluiskahtaneet, kivuttomat pukamat voi myös työntää varovaisesti takaisin, vaikka ne palautuvatkin usein itsestään.

Kysy rohkeasti apua sopivan itsehoitovalmisteen valitsemisessa – autamme mielellämme!

MILLOIN LÄÄKÄRIIN?

  • Jos verenvuoto peräaukosta on runsasta tai pitkäaikaista tai veri on ulosteen seassa.
  • Jos pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle eivätkä pysy sisällä.
  • Häiritsevät vaivat kestävät viikkoja itsehoidosta huolimatta.
  • Ilmaantuu kovaa ja äkillistä kipua.
  • Lapselle ilmaantuvat pukamiin viittaavat oireet on syytä tarkistuttaa lääkärillä.

ASIANTUNTIJAT
Farmaseutti Tanja Paananen
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala
Kuva: New Africa / stock.adobe.com