Tukisukat ovat tulleet monille tutuiksi pitkillä lentomatkoilla. Ne auttavat parantamaan jalkojen verenkiertoa ja ehkäisemään pitkän yhtäjaksoisen istumisen aiheuttamaa turvotusta.
Lääkinnällisesti testatuista tukisukista käytetään nimeä kompressiosukat, ja sellaisiin moni nainen tutustuu ensimmäistä kertaa synnytyssairaalassa. Lentomatkailun tavoin turvotus on tyypillinen vaiva myös synnytyksen jälkeen. Keisarileikkauksissa kompressiosukat puetaan jalkaan jo hyvissä ajoin ennen leikkausta turvotuksen ehkäisyyn mutta ennen kaikkea veritulppariskin pienentämiseen.
Sairaalassa sukat siis tulevat tutuiksi, mutta tukisukkahousut tai tukisukat raskaana oleville voivat nekin olla yllättävän isoksi hyödyksi. Raskauden aikana moni “pääsee” tapaamaan jaloissaan ensi kertaa suonikohjuja, koska laskimojärjestelmään kohdistuu raskaana oleville kaksinkertainen kuormitus.
Laskimot joutuvat huhkimaan verta liikkeelle kahden edestä, ja kun vielä keltarauhashormonit pehmentävät synnytyksen valmistamiseksi sidekudosta, jalat ovat entistä enemmän ihmeissään. Kasvava kohtu lisää myös lantion laskimoihin kohdistuvaa painetta.
Etenkin ensiraskauden aikana kummasteltavaa riittää muutenkin, mutta jalkojen terveyteenkin kannattaa malttaa kiinnittää huomiota. Kun vartalon kannattelijat ovat kompressiosukkien käytön ansiosta mahdollisimman hyvässä kuosissa synnytyksen jälkeen, on arkeen palaaminen jälleen askeleen tai kahden verran helpompaa ja nopeampaa.
Eikä unohdeta tuoreita isiä! Miesten tukisukat eli kompressiosukat olisivat nekin tarpeellisia, etenkin jos synnytyssessio venyy useamman vuorokauden mittaiseksi. Kahvilla ja kanttiiniruualla isä kyllä pysyy tolpillaan, mutta kun sukat pyörivät jännityksen takia jaloissa, ja istuskelua äidin tukena riittää, on esimerkiksi matkustamiseen tarkoitetuista ja jalkojen verenkiertoa parantavista sukista taatusti iloa. Kompressiosukkien hyviä puolia on sekin, että ne eivät housujen alta näy, joten ujommankin sopii niitä käyttää.
Teksti: Pekka Mäntylä
Kuva: Prostock-studio / stock.adobe.com