Näin varaudut lasten pöpökierteeseen

Pienet lapset sairastavat jopa 5–10 hengitystieinfektiota vuodessa. Niiden lisäksi lapsia kuormittavat muun muassa vatsataudit, silmä- ja korvatulehdukset. Näin syksyisin päiväkodeissa kiertävät myös täit ja kihomadot.

Lapsen kehon puolustusjärjestelmä ei ole yhtä kehittynyt kuin aikuisella. Kehittymättömämpi puolustusjärjestelmä ei suojaa lasta vielä niin hyvin eri taudinaiheuttajilta kuin aikuisia.

Raskauden aikana lapsi saa äidiltä vasta-aineita, jotka suojaavat lasta syntymän jälkeen ensimmäisen puolen vuoden ajan. Vasta-aineet kuitenkin häviävät ensimmäisen elinvuoden aikana, ja lapsi sairastuu herkästi uudentyyppisen viruksen sattuessa kohdalle. Rintaruokitut vauvat saavat äidinmaidosta tärkeitä ravinto- ja vasta-aineita, jotka tukevat immuunipuolustusta.

Päiväkodin ja koulun aloitus lisää sairastavuutta. Niissä pöpöt leviävät helposti, ja uusia kontakteja on paljon enemmän kuin kotona ollessa. Infektiot vähenevät lapsen kasvaessa ja vastustuskyvyn lisääntyessä. Rokotukset tuovat myös vastustuskykyä tiettyjä tauteja vastaan. Lääkekaappiin kannattaa varata kipu- ja kuumelääkettä sekä yskähunajaa pienten flunssien varalle. Valinnassa voi kysyä neuvoa apteekin farmaseuttiselta henkilökunnalta.

Vastustuskykyä voidaan tukea myös itse. Tärkeimpiä lapsen vastustuskykyä tukevia asioita ovat monipuolinen ja terveellinen ravinto, hyvä käsihygienia, riittävä uni ja liikunta.

Lukuisia käsipesuja

Lapsen kanssa kannattaa pestä kädet monia kertoja päivässä: ennen ruokailua, vessassa käynnin jälkeen, aina kotiin tultua sekä aina niistämisen, aivastamisen ja yskimisen jälkeen. Käsien pesusta voi tehdä lapselle mukavaa esimerkiksi laulamalla käsien pesun ajan ”Jänis istui maassa” -laulua. Näin kädet tulee ainakin pestyä hyvin!

Lapsi saa suurimman osan tarvittavista vitamiineista ja hivenaineista monipuolisesta ravinnosta. Vitamiinien ja hivenaineiden saaminen on tärkeää lapsen kasvun, kehityksen ja vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Lapsen vastustuskykyyn vaikuttavat D-, B6-, B12-, A- ja C-vitamiinit sekä foolihappo, sinkki ja seleeni.

Flunssan aikana, tai lapsen syödessä muuten huonosti, ruokavaliota voi täydentää apteekista saatavilla, lapsille tarkoitetuilla, hyvänmakuisilla pureskeltavilla monivitamiinivalmisteilla, jotka sisältävät edellä mainittuja vitamiineja ja hivenaineita.

D-vitamiinilisää suositellaan kaikille ympäri vuoden kahden viikon iästä alkaen. Saantisuositus vauvoille 2 viikon iästä eteenpäin on 2–10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Yksivuotiaan suositus on 10 mikrog vuorokaudessa ja 2–17-vuotiaan 7,5 mikrog vuorokaudessa. D-vitamiini mahdollistaa kalsiumin imeytymisen, vahvistaa luustoa, säätelee geenitoimintaa, edistää vastustuskykyä ja mahdollisesti ehkäisee tulehduksiakin.

Täit ja kihomadot ovat vaarattomia

Täit ja kihomadot ovat varsinkin lapsiperheissä esiintyviä ikäviä mutta vaarattomia vierailijoita. Kun päiväkodista tai koulusta ilmoitetaan täi- tai kihomatotartunnoista, paniikkiin tai suursiivoukseen ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä.

Täi on vaaraton, siivetön hyönteinen. Päätäi puree hiuspohjaan, ja puremat aiheuttavat kutinaa. Apteekista on saatavana erilaisia valmisteita niin täiden häätöön kuin myös ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja suihkeita ja shampoita, jotka tekevät hiuksen pintaan täille epäsuotuisan ympäristön.

Tärkeää on varsinkin epidemia-aikaan kammata hiukset apteekissa myytävällä tiheäpiikkisellä kammalla ja tarkastella samalla päänahkaa mahdolliselta täitartunnalta. Suurta arsenaalia täiden häätöön tarkoitettuja valmisteita ei ole kuitenkaan tarpeen hankkia kotiin ennakkoon.

Kihomadot ovat tavallisimpia lapsilla. Kihomato on vaaraton, noin sentin mittainen valkea loinen, joka elää ihmisen paksusuolessa ja tarttuu suun kautta munien välityksellä. Käsien riittävä pesu ja kynsien pitäminen lyhyinä ovat hyviä keinoja pyrkiä ehkäisemään tartuntaa.

Kynsien pureskelua ja käsien suuhun laittamista on hyvä välttää, mikä pätee tietenkin muidenkin tautien ehkäisyssä. Tyypillinen kihomatojen oire on peräaukon kutina. Kihomadot tarttuvat ihmiskosketuksen ja esineiden välityksellä. Apteekissa myydään kihomatojen häätöön ilman reseptiä saatavia pyrviinitabletteja, joita käytetään ensisijaisena hoitona.

ASIANTUNTIJAT

Farmaseutit Tuija Borman-Pesu, Sari Hagman ja Laura Villa
Hyvän Mielen Apteekki Lappeenranta (Taipalsaaren sivuapteekki)
Kuva: Oksana Kuzmina / stock.adobe.com