Tiesitkö tämän probiooteista?

Probiooteista kuulee kaikennäköistä, joskus täyttä asiaa ja toisinaan tuulesta temmattua tietoa. Tässä faktapaketti keskusteluihin!

1. Probiootti ei ole sama asia kuin maitohappobakteeri. Tarkalleen ottaen probiootti on elävä mikrobi, josta voi saada terveyshyötyä tietyllä dokumentoidulla, turvallisella ja kliinisesti testatulla annoksella. Näin ollen probiootti voi olla esimerkiksi bakteeri tai vaikka sieni! Maitohappobakteerilla tarkoitetaan puolestaan bakteeria, joka tuottaa hiilihydraattien käymisreaktiossa lopputuotteena maitohappoa. Toisin sanoen probiootti voi olla maitohappobakteeri, mutta kaikki maitohappobakteerit eivät ole probiootteja.

2. Probioottisia mikrobeja on monessa paikassa. Niitä löytyy esimerkiksi erilaisista nielaistavista valmisteista. Lisäksi tietyt elintarvikkeet, kuten eräät jogurtit ja mehut, voivat sisältää probiootteja. Ihmiselimistössä erilaisia probioottisia mikrobeja majailee suuri määrä suolistossa, mutta niitä on onnistuttu eristämään myös esimerkiksi iholta ja äidinmaidosta.

3. Probiooteissa on eroja, jotka johtavat eroavaisuuksiin niiden ominaisuuksissa ja siten myös vaikutuksissa. Ja näitä erojahan tosiaan piisaa! Probiooteista on olemassa huikaisevan paljon eri sukuja, lajeja ja kantoja. Pakkaa sekoittaa vielä se, että jopa samalla probioottikannallakin voi olla toisistaan eroavia vaikutuksia, jos kantoja on kasvatettu ja käsitelty eri tavoin. Kannattaa siis olla tarkkana pakkausmerkintöjen kanssa. On myös hyvä huomioida, että probioottien määrät saattavat vaihdella valmisteiden välillä. Lisäksi variaatiota tuovat myös erilaiset probioottisukujen -ja lajien yhdistelmävalmisteet.

4. Probiootteja on tutkittu paljon. Erityisen suosittuja tutkimuskohteita ovat olleet tietyt Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri ja Saccharomyces boulardii -kannat. Erilaisten probioottien hyödyllisyyttä on pyritty osoittamaan muun muassa antibioottiripuliin, akuuttiin ripuliin ja jopa atopiaan. Runsaasta tutkimuksesta huolimatta Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) ei ole toistaiseksi hyväksynyt probiootteja sisältäville elintarvikkeille virallisia terveysväitteitä. Toisaalta joillakin lääketieteellisillä organisaatioilla saattaa olla poikkeavia suosituksia probioottien käytöstä EFSA:n ohjeeseen verrattuna.

Lähteet: Terveyskirjasto ja Meidän Apteekki 1/2019

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Aino Suhonen
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: Anton / stock.adobe.com