TOIMIVA ARKI LUO HYVINVOINTIA

Marianne Heikkilä

TOIMIVA ARKI LUO HYVINVOINTIA


Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilälle arki on sydämen ja tunteen asia. Kiireiseen aikatauluun ujutetaan pieniä hengähdystaukoja, ”lattehetkiä”. Mieli rentoutuu myös meren äärellä, hiljaisuudessa ja läheisten seurassa.

Marianne Heikkilällä on kalenteri täynnä tehtäviä: on erilaisia edustustehtäviä ja luottamustoimia, hyväntekeväisyyttä ja työtä, perhettä, ystäviä ja sukulaisia. Marttaliittoa Marianne on luotsannut jo 8 vuotta.

Kalenterit käyttöön

”Arki koostuu nykyisin erilaisista silpuista ja on hyvin hajanaista. Töissä on monenlaista valmistelua, neuvotteluita, sähköposteja ja puheluita. Samoin on vapaa-ajalla; on kuskaamisia, kauppareissuja, laskujen maksua, WhatsApp- ja muita viestejä.”

Siis sitä ja tätä, vähän tuotakin. Hommia, joita on pakko hoitaa, hommia, jotka on hyvä hoitaa ja hommia, joista itse nauttii. Ihmiseltä vaatii melkoista tasapainottelua löytää kaikelle aikansa. Tähän Heikkilällä on selkeä neuvo.

”Kalenteri. Minulla on työkalenteri puhelimessa. Siitä näen, missä milloinkin on hyvä olla. Kotona meillä on ollut jo vuosikausia iso tussilla tehty kalenteri olohuoneen seinällä. Siihen jokainen merkitsee omat menonsa. Näin kaikki pysyvät kärryillä, missä mennään. Meillä on myös oman perheen WhatsApp-rinki erikoistilanteita ja muutoksista tiedottamista varten.”, Heikkilä kertoo.

Lepo on lääkettä

Hektisessä arjessa elävän kannattaa tietoisesti varata kalenterista tilaa myös levolle. Aikaa, jolloin ei tarvitse tehdä eikä suorittaa mitään. Ja aikaa, jolloin voi tehdä juuri sitä mitä haluaa. Heikkilä pyrkii luomaan arkeen tilanteita, joissa voi hetkeksi istahtaa alas ja nauttia lämpimän latte-kahvin.

”Vaikka kalenteri on tiukka, sen pitää olla huokoinen ja sisältää mahdollisuuksia taukoihin.”, Heikkilä muistuttaa. Hänellä on monta tapaa levätä ja rentoutua.

”Kun olen itsekseni, luen. Tai nautin hiljaisuudesta. Teen pieniä kävelyretkiä. Meri ja metsä antavat minulle voimaa. Joskus käyn joogassa tai bodybalancessa, tässä iässä voi jo olla lempeä keholleen”, Heikkilä kertoo.

Pappinakin työskennellyt Heikkilä saa edelleen voimaa myös henkisistä asioista.

”Tuomasmessu on henkinen kotini. Siellä ei kukaan kysele. Pääsen vain harvoin paikalle, mutta kun kuuntelen messun Radio Deissä ja katson läppärillä AgricolaTV:stä, olen virtuaalisesti mukana”.

Vanheneminen tuo viisautta

Marianne Heikkilä täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vanheneminen on lisännyt leppoisuutta.

”Elämä tuo viisautta. En enää stressaa hirveästi ja olen oppinut kohtuullisuutta esimerkiksi oman tekemisen suhteen; siinäkin vähemmän voi olla enemmän”, Heikkilä tuumii ja jatkaa: ”Elämän rajallisuuden ymmärtäminen antaa perspektiiviä. Tärkein oppi on kuitenkin ollut se, että minä riitän. Juuri tällaisena puolisona, äitinä, työntekijänä ja ystävänä.”