Verenpainetta on hyvä seurata säännöllisesti – kotimittaukset antavat luotettavan tilannekuvan.
Mittaukset toistetaan aamuisin ja iltaisin kahden peräkkäisen mittauksen sarjana, ja tulokset kirjataan muistiin. Seurantajaksoiksi riittää yleensä 4–7 päivää. Seurantajaksoja on hyvä toteuttaa esimerkiksi ennen lääkärikäyntiä tai verenpainelääkityksen muuttuessa.
Näin verenpaineen mittaaminen etenee:
- Ennen mittausta on hyvä välttää vähintään puolen tunnin ajan verenpainetta nostattavia tekijöitä, kuten raskasta liikuntaa tai fyysistä ponnistelua, tupakointia sekä kofeiinipitoisia juomia.
- Mittaus suoritetaan rauhallisessa paikassa istuen, esimerkiksi pöydän ääressä.
- Mansetti kiinnitetään paljaaseen olkavarteen niin, että sormi mahtuu mansetin ja olkavarren väliin, ja mansetin ilmaletku on sormia kohti kyynärtaipeen puolella. Käsi asetetaan 90 asteen kulmaan pöydälle niin, että mansetti ja sydän ovat samalla tasolla. Mansetin asetteluun on hyvä kiinnittää huomiota, sillä liian löysä mansetti antaa liian suuren lukeman.
- Kun mansetti on saatu paikalleen, on hyvä rentoutua ja odottaa rauhassa viisi minuuttia.
- Varsinainen mittaus alkaa verenpainemittarin käynnistyksestä. Mittarin lukemia ei kannata vilkuilla mittauksen aikana, sillä se voi vaikuttaa tulokseen verenpainetta nostavasti.
- Mittaus toistetaan 1–2 minuutin kuluttua. Lopuksi molemmat mittaustulokset kirjataan ylös.
Elintavoilla on vaikutusta
Monilla elintavoilla on vaikutusta verenpaineeseen. Usein kohonneen verenpaineen ensisijainen hoito on terveelliset elintavat. Niiden noudattaminen voi vähentää riskiä myös muihin ”kansansairauksiin”.
Verenpainetta alentavia tekijöitä
- Liikunnalla on pitkällä aikavälillä verenpainetta laskeva vaikutus, vaikka se nostaakin lukemia hetkellisesti. Esimerkiksi 30 minuutin reipas kävely viitenä päivänä viikossa auttaa alentamaan verenpainetta.
- Terveellinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi kuitua ja hyviä rasvoja. Hyviä kuidun lähteitä ovat muun muassa kasvikset ja täysviljavalmisteet. Hyviä rasvoja saadaan kalasta ja kasvirasvoista.
- Pienikin painonpudotus, 5–10 %, auttaa.
Verenpainetta nostavia tekijöitä
- Liiallinen suolan käyttö. Suolan saantisuosituksen yläraja on 5 grammaa eli teelusikallinen vuorokaudessa. Tällä hetkellä keskimääräinen suomalainen saa suolaa päivittäin jopa tuplasti yli suosituksen.
- Salmiakki ja lakritsi voivat osalla nostaa herkästi verenpainetta.
- Ylipaino, tupakointi, stressi.
- Runsas alkoholin käyttö. Kohtuukäyttönä pidetään naisilla yhdeksää ravintola-annosta ja miehillä 14 ravintola-annosta viikossa.
Lähteet: Käypä hoito ja Terveyskylä
ASIANTUNTIJAT
Farmaseutti Sara Sibenberg
Hyvän Mielen Apteekki Valtari