Verenpaineen kotimittaus

Verenpainemittari on yksi parhaita oman terveyden seurannan työkaluja.

Verenpainemittaria on helppo käyttää. Se antaa tärkeää tietoa terveydentilasta sekä terveyden riskeistä. Korkea verenpaine on merkittävä kansantauti, joka hoitamattomana johtaa sydän- ja verenkiertosairauksiin.

Jos verenpaine on yksittäisessä mittauksessa kotona vähintään 135/86 mmHg (”yläpaine”/”alapaine”) tai vastaanotolla vähintään 140/90, on aiheellista selvittää verenpainetaso. Se selvitetään tekemällä seitsemän päivän ajan ns. kaksoismittaukset, eli kaksi mittausta aamulla ja kaksi mittausta illalla.

Kotimittauksissa verenpaineen voi mitata luotettavammin, koska ns. valkotakki-ilmiö vaikuttaa vastaanotolla kohottavasti. Jos viikon mittaustulosten keskiarvo ylittää 135/85, on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Mittaria tarvitaan myös, jos aloitetaan lääkitys, joka voi vaikuttaa verenpaineeseen. Näin voidaan seurata hoitoon käytettävän lääkkeen tehoa tai muita verenpaineeseen vaikuttavia seikkoja.

Monet lääkkeet voivat vaikuttaa verenpaineeseen haitallisesti. Verenpaineen seurantaan riittää yleensä neljän vuorokauden mittaussarja, kaksi mittausta aamuin ja kaksi illoin. Aina kun lääkärikäynti tai muu vastaanottokäynti on tulossa, on viisasta suorittaa seuranta, jotta verenpainetason voi ilmoittaa lääkärille.

Näin mittaat verenpaineen kotona

Olkavarren kokoon sopiva mansetti on mittauksessa tärkeä. Luotettavin ja siksi suositeltavin verenpainemittari on olkavarsimalli. Varmista sopiva koko apteekissa mittaria ostaessasi.

Vältä noin puolen tunnin ajan ennen mittausta fyysistä ponnistelua, tupakointia, alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia. Tavoitteena on rauhallinen olotila, jotta lepotaso saadaan selville, ja tulokset eivät vaihtele. Aamulla on sopiva aika juuri heräämisen jälkeen ennen aamupalaa, illalla yleensä klo 19–21 välillä.

Mittauksen voi tehdä kummasta kädestä tahansa. Jos olet oikeakätinen, on luultavasti helpoin mitata vasemmasta olkavarresta. Mansetti on tärkeä asettaa riittävän ylös olkavarteen, sen ei ole tarkoitus olla kyynärpään päällä.

Kannattaa kuitenkin kokeilla mitata alkuun molemmista olkavarsista, sillä joskus puolierot ovat suuret, ja silloin on viisasta käyttää korkeampia tuloksia antavaa puolta.

Paine mitataan rennossa asennossa istuen. Mansetti asetetaan olkavarteen niin, että sormi mahtuu mansetin ja olkavarren väliin. Mansetin ilmaletkun tulisi olla kyynärtaipeen kohdalla niin, että ilma letkussa kulkee vapaasti.

Käsi on hyvä olla noin 90 asteen kulmassa ja mansetti käden levätessä suunnilleen sydämen tasolla. Ennen mittausta on hyvä rauhoittua noin viisi minuuttia.

Mittauksen käynnistyttyä pysy rentona. Älä liiku tai puhu. Muutaman minuutin jälkeen toista mittaus ja muista tallentaa tai kirjata tulos. Uudet mittarit seuraavat myös sykettä. Epäsäännölliseksi muuttunut pulssi voi olla merkki lääkärihoitoa vaativasta eteisvärinästä.

Teksti: Hyvän Mielen Apteekki Lahti (Keskusapteekki)
Kuva: Monika Wisniewska / stock.adobe.com