Hyvän Mielen Harrastukset: Kajakilla lähelle luontoa

Hyvän Mielen Apteekki Walkiakosken farmaseutti Päivi Mäkelä osallistui kahdeksan vuotta sitten melontakurssille, joka vei sydämen.

Melonta kohottaa kuntoa, rentouttaa ja on loistava keino päästä lähelle luontoa, Mäkelä toteaa.

– Osallistuin melontakurssille kahdeksan vuotta sitten, ja siitä se lähti. Liikkuminen vedenpinnan tasolla avasi aivan uuden, kiehtovan näkökulman maisemaan.

Kurssin jälkeen pari ensimmäistä kesää Mäkelällä kului kajakin kanssa tutuissa vesissä ja rantojen tuntumassa, tuulilta suojassa.

Sitten kävi odotetusti eli nälkä alkoi kasvaa: Taidot karttuivat ja matkat pitenivät, ja mikä parasta, harrastus toi mukanaan samanhenkisiä ystäviä ja yhteisiä reissuja uusille vesille.

– Nykyisin retkimelonta on lähellä sydäntäni. Kajakissa kulkevat helposti viikonkin tavarat telttoineen ja ruokineen. Ja oleellisena osana hommaan tietenkin kuuluu reittisuunnittelu, navigointi ja leireily.

Loputtomasti uusia mahdollisuuksia

Kajakilla pääsee tutustumaan paikkoihin, jossa veneellä kulkeminen ei onnistu, ja Suomen upean monipuoliset vesistöt tarjoavatkin melontaharrastukselle loputtomasti uusia mahdollisuuksia.

– Melonta sopii lähes kaikille. Se on ympäristöystävällistä, monipuolisesti liikuttava ja edullinen harrastus. Hienoa on sekin, että haastavuutta voi säädellä itse, koska rasituksen ja matkan keston voi valita itselleen sopivaksi, Mäkelä listaa.

Kuten vesillä liikkuessa aina, turvallisuus ja tekniikka ovat tietysti ensisijaisen tärkeitä, ja siksi harrastus on hyvä aloittaa käymällä lyhyt melonnan peruskurssi.

Miten aloittaa melontaharrastus?

Melontaa voi harrastaa monella tapaa, mutta ensimmäiset melanvedot kannattaa ottaa ohjatusti Melonnan peruskurssilla. Peruskurssilla meloja pääsee nopeasti kiinni harrastuksen ytimeen. Omia varusteita ei tarvitse, kaiken saa kurssin järjestäjältä. Peruskurssin käynyt, 1-tason meloja pystyy melomaan helpoissa olosuhteissa ja osallistumaan ohjattuihin melontaretkiin ja harjoituksiin.

Seurat ja yritykset järjestävät peruskursseja pitkin kesää. Melontaseurojen yhteystiedot löytyvät Suomen melonta- ja soutuliiton kotisivuilta osoitteesta www.melontajasoutuliitto.fi.

Teksti: Pekka Mäntylä

Kuvat: Päivi Mäkelä