Juoksuinhosta maratonille

Farmaseutti Heli Lammetvuori lähti kokeilemaan ruuhkavuosien harrastuksena aikatauluista vapaata lenkkeilyä. Homma lähti positiivisesti laukalle.

-Kolme lastani olivat pieniä, ja miehellä reissutyö. Oli keksittävä harrastus, jota voisi tehdä täysin omien aikataulujen mukaan, muistelee Hyvän Mielen Apteekissa Kouvolassa kauppakeskus Veturissa työskentelevä farmaseutti Heli Lammetvuori.

Lenkkeily tuntui tilanteeseen oivalta ratkaisulta. Oli vain yksi pulma.

– Inhosin juoksemista, Lammetvuori nauraa.

– Ajattelin, että lähden pikkuisen kokeilemaan, hyvin rauhallisesti. Ensimmäisillä kerroilla kävelyä tai puolijuoksua. Pikkuhiljaa kunto kasvoi ja mietin, että jos joskus jaksan juosta pysähtymättä kymmenen kilometriä putkeen, olisin tosi tyytyväinen.

Pikkuhiljaa lenkeillä hiki alkoi tuntua hyvältä. Syksyllä aloitettu harrastus kantoi niin, että jo kevättalvella kymmenen kilometrin tavoite toteutui.

– Luulin, että tavoite olisi kauempana kuin se olikaan. Oli hieno onnistumisen elämys, kun kännykän karttasovelluksesta seurasin, että no niin, nyt se kymppi on täynnä!

Kuten tavoitteissa yleensä, tässäkin tärkeää oli sinnikkyys ja halu sietää välillä epämiellyttävääkin tunnetta.

– Alussa pari kilometriä ovat yleensä ne kamalimmat. Sen jälkeen homma lähtee rullaamaan hyvän musiikin tahdissa jolkotellen.

Yksin alkanut harrastus oli saanut tuekseen kaveriporukan, joka sopi yhteisistä lenkkiaikatauluista. Se motivoi: Kun aika oli saatu tungettua kalentereihin, kynnys ulkoilun väliin jättämiseen kasvoi.

Ajatus puolimaratonista eli 21 kilometristä kypsyi vaivihkaa, ja puolitoista vuotta ensimmäisen kympin lenkin jälkeen uusi unelma täyttyi vuonna 2015.

– Lähdin kokeilumielellä. Ajattelin, että ei haittaa, jos keskeytän. Valitsin Lahden puolimaratonin, koska sen reitti oli mahdollisimman tasainen.

Lahden jälkeen Lammetvuori rohkeni alkaa suunnitella täyttä maratonia. Suhde juoksuun oli muuttunut ratkaisevasti.

– Mukavuudenhalu oli hävinnyt. Enää ei haitannut, jos ulkona vihmoi vettä, kun oli tarkoitus lähteä lenkille.

Intoa kasvattivat kuntoilun konkreettiset vaikutukset.

– Uni on ihan eri tavalla syvää liikkumisen jälkeen. Ja totta kai työssä ja arjessa jaksaa paremmin.

Kuninkuusmatka maraton (42 195 metriä) toteutui vuoden verran puolimatkan jälkeen – taas tasaisella reitillä, nyt Kuopiossa. Se oli vaatinut jo hieman suunnitelmallisempaa harjoittelua.

– Olihan maalissa ihan huikea olo, vaikka jalat olivat täynnä rakkoja ja tuntui, etteivät ne kanna mihinkään. Viimeinen kymppi oli tietysti pahin, ja usko meinasi loppua, vaikka maalia merkinnyt halli näkyi jo, Lammetvuori hymyilee.

Varusteiden osalta Lammetvuoren vinkki aloittelijalle on simppeli.

– Hyvin istuvat sukat ja omille jaloille hyvin sopivat kengät tietysti. Erilaisia vaihtoehtoja on niin paljon, että kävin itse asiantuntijan kanssa läpi millaiset tarvitsen.

– Ja tietysti jos nätit lenkkivaatteet ovat itselle tärkeät, niin ei niistä ulos lähtemiseen motivoinnissa ainakaan haittaa ole!

Teksti: Pekka Mäntylä