Kodittoman kissan kaveri

Tapasimme Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä Maeko-kissan ihmisystävänä toimivan Heidi Koivukankaan. 

Eläinsuojeluyhdistysten henkilökunnalla ei aina ole aikaa seurustella eläinten kanssa kanssa riittävästi, koska tilojen siivous ja eläinten terveydenhuolto madotuksineen ja lääkityksineen täyttävät työpäivät. Siksi vapaaehtoisten apu esimerkiksi juuri kissojen kanssa on tärkeää ja arvokasta työtä. Ja avuntarvetta riittää: Suomessa hylätään vuosittain peräti yli 20000 kissaa. 

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksellä (HESY) on uudet toimitilat Helsingin Pitäjänmäessä ja onneksi onkin, sillä Itä-Pakilassa aiemmin sijainnut kissatalo kävi vääjäämättä liian pieneksi. 

Nyt tilaa on enemmän, ja eläimiä pystytään hoitamaan väljemmissä tiloissa. 

HESY:n projektisihteeri Inari Suomela tulee hakemaan meidät kissojen osastolle, ja samalla tapaamme ihmisystävätoiminnassa mukana olevan Heidi Koivukankaan. Hän tuli mukaan runsas vuosi sitten pitkän mietinnän jälkeen.  

– Olen toiminut aiemmin myös Rescue-koirien kanssa, joten eläinten hoitaminen on tuttua, tosin kissoista en tiennyt mitään. Kun tulin mukaan toimintaan, kysyin, mikä kissa voisi olla hyvä minulle, Koivukangas kertoo. 

Ujoja totutetaan ihmisen seuraan 

Monet yhdistykseen tuotavista kissoista ovat arkoja ja suhtautuvat ihmisiin epäluuloisesti. Niillä on huonoja tai ei lainkaan kokemuksia ihmisistä. Reippaampia eläimiä leikitetään ja ujojen kanssa vain istutaan, jotta kissa tottuu ihmisen seuraan. Takana voi olla liian aikaista vieroitusta emosta, heitteillejättöä tai eläimen pahoinpitelyä. 

Tällä hetkellä Heidi Koivukangas hoitaa nuorta Maeko-kissaa. Maeko on peräisin paikasta, jossa yhdellä omistajalla oli liikaa kissoja.  

Tullessaan keväällä HESY:lle Maekolla oli paljon sisä- ja ulkoloisia eli matoja ja väiveitä.  Lisäksi sillä oli astma ja siksi vaikeuksia löytää uutta kotia.  

– Se on aika ujo, mutta tutussa seurassa leikkisä. Nytkin se lopetti leikkimisen, kun tulit tänne, koska Maeko ei tunne sinua, Heidi huomauttaa. 

– Tosi moni ei tiedä tästä toiminnasta mitään. Mutta aina tarvitaan ihmisystäviä. 

Vuosi sitten en ollut yhtään kissaihminen, mutta nyt olen. Kyllä näihin kiintyy! 

Suosittelen mukaantuloa, Heidi kertoo. 

Eläin poistaa stressiä 

Koivukangas kertoo vierailevansa Pitäjänmäessä kahdesti viikossa, tunnin kerrallaan.  

– Tykkään siitä, että opin kissoista ja heidän eleistään koko ajan enemmän. On hyvä tunne, kun pääsee ystäväksi vaikkapa alun perin ujon kissan kanssa, kun se uskaltaa esimerkiksi syödä ihmisen läsnäollessa tai tulee ottamaan makupalan jostain läheltä. Vaikka tässä on itse kissoille avuksi, niin kyllä tästä saa itsekin niin paljon. Eläinystävä poistaa omaa stressiä. 

– Olen alkanut haaveilla omasta kissasta. Mutta pitää odottaa, että minulla on sopivampi elämäntilanne. Kissahan voi elää 20 vuotta, ja siihen täytyy sitoutua, Heidi muistuttaa. 

Oikein arankin kissankin kanssa voi vähitellen saada kontaktia. Ja parasta tietysti on, kun hoitokissa pääsee oikeaan kotiin. 

–  Kun esimerkiksi lähden kissan huoneesta, näen, kun se hiipii haistelemaan jälkiä sille paikalle missä istuin. Kun kissa saa uuden kodin, olen onnellinen. Tosin olisi kiva kuulla kuulumisia, kun aina näitä jää ikävä, Heidi huokaisee ja katsoo lempeästi tuolin alla istuvaa pikimustaa Maekoa. 

Korona-aikana HESY:n toiminta on ollut tauolla ja rajoitettua. Aiemmin ihmisystävätoimintaa oli kolme kertaa viikossa: tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Nyt vain muutamat vakiystävät saavat vierailla kahdesti viikossa.   

HESY tiedottaa verkkosivuillaan, kun tilanne muuttuu, ja toiminta avautuu uudelleen. 

VAPAAEHTOISEKSI ELÄINSUOJELUTYÖHÖN? 

– Auttamistapoja on monia 

HESY:n päätehtävänä on kodittomien lemmikkieläinten auttaminen. HESY kaipaakin vapaaehtoisia auttajia monenlaisiin hommiin. Verkkosivujen www.hesy.fi kautta voi hakeutua mukaan toimintaan. Osallistumistapoja on erilaisia. HESY hoitaa pääkaupunkiseudun löytöeläimiä ja auttaa resurssiensa mukaan myös maakuntien eläinsuojelujärjestöjä ottamalla niistä eläimiä hoitoon omiin tiloihinsa. Apukäsiä tarvitaan siis etenkin eläintenhoidon puolella. 

Myös lahjoituksista on tietysti apua, eikä pelkästään rahallisista: HESY ottaa vastaan eläinruokalahjoituksia, muita eläintarvikkeita, pyyhkeitä, alus- ja pussilakanoita, fleece- ja villahuopia sekä siivousvälineitä. 

Myös Suomen eläinsuojelu ry:llä (SEY) on nelisenkymmentä jäsenyhdistystä, joiden toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Verkkosivuilta www.sey.fi löytyvät yhdistysten yhteystiedot, joiden kautta voi hakeutua mukaan toimintaan. Monissa jäsenyhdistyksissä on esimerkiksi kova pula sijaiskodeista. Niissä löytöeläimet ja muut kodittomat eläimet saavat laadukasta kotihoitoa odottaessaan hyvää loppuelämän kotia. 

Teksti ja kuva: Laura Pennanen