Kun koira pelkää

Kun koira pelkää

Suuri osa koirista kohtaa arjessa tilanteita, jotka pelottavat. Koiran pelkoa voi lievittää johdonmukaisella totuttamisella. Lisäksi koirien on todettu hyötyvän apteekeissa myytävistä turvattomuuden tunteeseen helpotusta tuovista ravintolisistä sekä feromoneista.

Totuta jo pentuna

Tärkeimpänä koiran kehitysvaiheena pidetään niin sanottua sosiaalistumisen aikakautta (viikot 8–14), jolloin koiranpentu oppii hyväksymään kaikkein tehokkaimmin normaalit elämään kuuluvat tapahtumat. Pennulle tulisikin tarjota mahdollisuuksia tutustua turvallisesti niihin asioihin, joita se joutuu myöhemmin kohtaamaan.

Vinkkejä totuttamiseen

Totuttamisessa koira saatetaan turvattomuuden tunnetta aiheuttavaan tilanteeseen useita kertoja päivässä lyhytkestoisesti, jolloin koira vähitellen oppii hyväksymään tilanteen. Aloitetaan helposta asiasta ja vaatimustasoa lisätään vähitellen, eläintä kuunnellen.

YKSINOLON OPETTELU: Aluksi pentu jätetään yksin huoneeseen ja poistutaan hetkeksi, sitten pidemmäksi aikaa. Myöhemmin poistutaan asunnosta, vähitellen poissaoloaikaa lisäten. Tehokkaimmillaan harjoittelu on, kun nuori pentu on väsynyt ja se on menossa päiväunille.

MATKUSTUSPELKO: Matkustukseen liittyvä pelko voi olla opittua huonojen matkustuskokemusten aikaansaannosta tai sillä voi olla fysiologinen tausta. Harjoittele matkustamiseen liittyviä asioita koiran kanssa etukäteen. Aloita pienestä: leikkikää auton lähellä, totuta autoon ja lähde vasta sitten lyhyelle ajelulle.

ÄÄNIPELOT: Tärkeää on, että ääniärsyke ei ole liian kovalla. Aloita matalasta/hiljaisesta äänestä, lisää vähitellen volyymia. Totuttamisen myötä koira jättää äänen huomioimatta ja keskittyy sille tärkeämpiin tekemisiin.

Koiraa ei tule torua, rangaista tai lohduttaa äänistä, vaan tärkeää on antaa koiran rauhoittua itsekseen.

MUUT TILANTEET: On tiettyjä harvakseltaan toistuvia tilanteita, joihin herkkä koira reagoi voimakkaasti, kuten muutot, julkisivuremontit taloyhtiössä, käynnit eläinlääkärissä, hoitopaikkaan sijoittaminen lomien ajaksi.

 

Näihin tilanteisiin on erittäin suositeltavaa käyttää apteekista saatavia valmisteita, ravintolisiä ja feromoneja.

Tällainen on esimerkiksi alfa-kasotsepiinia sisältävä Zylkene-valmiste, joka tukee opettelua ja helpottaa koirien epävarmuutta tai turvattomuuden tunnetta.

Sen käyttö tulisi aloittaa jo ennen stressaavaa tilannetta, esim. pari päivää ennen matkustusta tai viikko ennen uutta vuotta.

Rauhallisia hetkiä lemmikkisi parissa.

 

Eläinlääkäri Petri Bäcklund, Vetcare Finland