Lasten kanssa rinteeseen

Oletko nuorena lasketellut? Olisiko kiva mennä rinteeseen? Ei muuta kuin kokeilemaan! Mutta järki päässä.

Monet meistä keski-ikäisistä kävivät kultaisella 80-luvulla laskettelemassa. Se oli muotia. Ja nyt se on taas muotia!

Kun omat lapset ovat kasvaneet lapsista liikkuvaksi nuoriksi ja ehdottavat talvilomalla laskettelureissua koko perheelle, voi vatsassa tuntua pieni kouraisu. Ei kannata kuitenkaan sanoa ei, vaan lajia voi kokeilla uudestaan pitkän tauon jälkeenkin.

Laskettelu on helppoa ja hauskaa liikuntaa, kun sen osaa.

Ihan tuosta vain ei kannata lähteä laskea luikuttelemaan mäkeen, ellei kokemusta ole ollenkaan tai taukoa lajissa on ollut kauan.

Perusasiat on tärkeä tietää ja osata. On viisasta varovaisuutta käydä hiihtokoulussa, jossa kaikki perusasiat opetetaan.

Hiihtokoulun opetus aloitetaan osaavan hiihto-opettajan johdolla, tasaisella maalla ja ilman suksia. Opetus etenee pikkuhiljaa ja harjoituslaskuja tehdään loivissa mäessä niin kauan, että käännökset sujuvat ilman pelkoa.

Eikä aikuisenkaan kannata hävetä sitä, että harjoittelee lasten kanssa. Laskettelu on osaamattomalle vaativa laji, ja rinnesäännöt on turvallista painaa hyvin mieleen.

Ennen rinteeseen menoa kannattaa venytellä ja jumpata paikkoja, ettei mene paikat rikki.  Laji vaatii hyvää lihaksistoa, erityisesti keskivartalo-, jalka- ja pakaralihaksia. Ja tietysti hyvät venyttelyt rinnepäivän jälkeen, ettei ole seuraavana päivänä kuin puu-ukko.

Lue Stellan helppo After ski -jumppa.

After ski venyttelyt ála Stella

Nämä venyttelyt ovat parhaimmillaan saunassa, mutta toimivat myös lämpimissä sisätiloissa.

Tee yhtä venytystä kerrallaan noin 30 sek kerrallaan. Käy kaikki liikkeet pari-kolme kertaa läpi,  niin palaudut helpommin laskettelupäivästä. Ja keholle jää hyvä mieli.

 1. Reiden takaosa ja pohje:
  Tuo oikea jalka eteen ojennettuna, nosta jalkaterää ylös ja taivuta ylävartaloa eteen ja alas. Muista pitää jalkaterä ylhäällä. Pidä venytys 30 sek. Ja vaihda sitten jalkaa ja toista liike.
 2. Reiden etuosa:
  Seiso tasan molemmilla jaloilla ja ota tukea vaikka hiihtosauvasta.  Pistä toinen koukkuun ja pidä toinen suorana. Ota koukku jalan nilkasta kiinni ja koeta painaa kantapää pakaraan 30 sek. Ja vaihda sitten jalkaa.
 3. Yläselkä ja käsivarret:
  Käytä taas laskettelusauvaa apunasi. Ota leveä ote sauvasta ja työnnä sauva eteen rinnan korkeudella, pidä kädet ojennetuina. Koukista sitten polvet ja vie sauva (kädet edelleen suorina) pään päälle ja venytä. Älä päästä selkää notkolle, vaan tue asentoa vatsalihaksilla. Toista liike 10 kertaa.
 4. Hartian takaosan venytykset:
  Tuo oikea käsi vartalon eteen suorana, paina vasemmalla kädellä kyynärvarren kohdalta oikeaa käsivartta kehoasi vasten 30sek.  Ja vaihda sitten toisinpäin.
 5. Hartian takaosan venytykset:
  Tuo oikea käsi vartalon eteen suorana, paina vasemmalla kädellä kyynärvarren kohdalta oikeaa käsivartta kehoasi vasten 30sek.  Ja vaihda sitten toisinpäin.
 6. Kyljen venytykset:
  Ota taas laskettelusauva avuksi ja käsillä leveä ote sauvasta. Taivuta ylävartalo oikealle, tuo takaisin keskelle ja taivuta vasemmalle. Venyttele kylkiä mahdollisimman pitkiksi. Toista 10 kertaa molemmille puolille.

Terveisin,
Stella Personal Trainer / Happyhouse