Lemmikille joulu voi tuoda ikävän yllätyksen

Lähes jokaisella koiran tai kissan omistajalla on omakohtaisia kokemuksia lemmikin vatsavaivoista. Maha-suolikanavan oirehtiminen on yksi yleisimmistä syistä viedä koira tai kissa eläinlääkäriin.

Äkillinen ripuli ja oksentaminen ovat yleisiä etenkin koirilla. Oireet voivat johtua esimerkiksi sopimattomasta ruoasta, ruokavalion muutoksesta, ylensyönnistä, stressistä, lääkkeistä, loisista, bakteeri-infektiosta tai viruksista.

Äkillinen ripuli tai oksentaminen eivät ole sairauksia vaan oireita, sillä ne ovat reaktioita, joilla elimistö pyrkii poistamaan itselleen sopimatonta ainesta ja siten minimoimaan myrkytyksen mahdollisuutta.

Osalla lemmikeistä ongelmat voivat olla kroonisia, mutta juhlakauden herkut voivat aiheuttaa oireita teräsvatsaisemmallekin. Siksi on suotavaa, että herkut syödään itse, ja lemmikkejä muistetaan muilla tavoin. Tällöin vältytään myös siltä, ettei lemmikille tule vahingossa annettua jotain sille myrkyllistä.

Varo nestehukkaa

Jos vatsaongelmat kuitenkin yllättävät, on hyvä pitää mielessä, että oksenteleva ja ripuloiva lemmikki menettää nopeasti nestettä. Nestehukka itsessään on vaarallinen tila. Mikäli eläin ei itse juo tarpeeksi, voi olla tarpeen juottaa sitä esimerkiksi ruiskulla. Ruuan pitää olla hyvin sulavaa, ja sitä annetaan pieninä annoksina useita kertoja päivässä.

Akuutti ripuli menee yleensä itsekseen ohi muutamassa päivässä, ja jos lemmikki syö ja juo hyvin, oireenmukainen hoito riittää. Nesteen ja ruuan lisäksi tukihoitoon on hyvä lisätä akuutteihin suolisto-oireisiin tarkoitettu täydennysrehuvalmiste rauhoittamaan ja tasapainottamaan suolistoa.

Varsinkin juhlapyhinä on hyvä muistaa, että lähettyvillä ei välttämättä ole avoinna olevaa apteekkia, joten on hyvä varautua ennakkoon.

Lemmikin vatsa voi reagoida stressiin

Joskus koirien ja kissojen vatsan ongelmiin on nähtävissä selkeä syyn ja seurauksen suhde. Tällöin ennakoiminen ja ennaltaehkäisy on helpompaa. Toistuvissa tapauksissa omistaja usein oppii, millaiset asiat aiheuttavat suolisto-ongelmia.

Syötyihin asioihin liittyvien syiden lisäksi osa lemmikeistä reagoi vatsallaan stressiin, jolloin rutiinien muuttumiset, kuten muutto, uusi lemmikki, juhlat tai matkustaminen uuteen ympäristöön voivat aiheuttaa ongelmia.

Joulukuun juhlakausi on täynnä kiirettä ja juhlaa, joten on hyvä ottaa lemmikin asiat huomioon jo ennalta. Jos on tiedossa, että rutiinien muuttuminen aiheuttaa yleensä maha-suolikanavan oireita, keskustele apteekin asiantuntijoiden kanssa sopivasta täydennysrehusta.

Mikäli syy toistuviin ongelmiin ei ole tiedossa, on hyvä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Joissain tapauksissa kyseessä voi olla myös esimerkiksi tulehduksellinen suolistosairaus.

Milloin eläinlääkäriin?

Tarkkaile lemmikkiäsi ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli lemmikki:

  • nieleskelee ja kakoo koko ajan yrittäen oksentaa
  • oksentaa kaiken, myös nesteen
  • on vetäytyväinen tai hyvin levoton ja hengittää pinnallisesti
  • suun limakalvot ovat erittäin vaaleat tai erittäin punaiset
  • yrittää ulostaa onnistumatta siinä
  • ripuloi voimakkaasti ja yleisvointi on huono
  • on selvästi kipeä ja vatsa on turvonnut

On syytä hakeutua eläinlääkäriin myös, jos suolisto-oireiden aikana lemmikin paino laskee nopeasti, oireet jatkuvat useita päiviä kotihoidosta huolimatta tai eläin on selvästi huonokuntoinen. Pennut ja vanhukset vaativat nopeammin klinikkakäynnin kuin hyväkuntoiset aikuiset kissat tai koirat.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä eläinlääkärin kanssa.

Teksti: Pia Järvinen Finnpharma Oy
Kuva: Eric Isselée / stock.adobe.com