Metsästä on moneksi


Metsä herättää useimmissa meistä paljon hyviä mielikuvia ja muistoja. Puiden halaamisen ja metsäkävelyiden terveysvaikutukset on tunnettu jo vuosia. Ei ihme, että suomalaisella metsällä on ystäviä ympäri maailmaa!

Yli puolet suomalaisista harrastaa kävelyä, pyöräilyä, uintia luonnonvesissä, marjastusta ja luonnon katselua. Luonnossa oleskelu ja liikkuminen lisäävätkin ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.
Kaiken kukkuraksi saamme luonnosta hyödyllisiä mikrobeja, jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja suojaavat meitä sairauksilta, kuten allergioilta ja suolistosairauksilta. Metsästä saa myös maistuvaa superruokaa!

Metsäkylpyjä ja rentoja ajatuksia
Japanilaistutkimuksen mukaan valkosolujen tuotanto lisääntyy metsässä, jolloin puolustuskyky bakteereja ja tulehduksia vastaan kasvaa. Japanilaislääkärit saattavatkin kirjoittaa potilailleen reseptiksi metsäkylpyjä eli shinrin-yokuja.

Luontoon kannattaa mennä erityisesti silloin, kun olotila tuntuu rasittuneelta tai jännittyneeltä, ja ajatukset pyörivät päässä ympyrää. Metsän vaikutukset ilmenevät muun muassa verenpaineen alenemisena ja sydämensykkeen tasoittumisena. Ihminen elpyy etenkin luonnossa sijaitsevissa mielipaikoissaan: virkistysalueilla, kaupunki- ja mökkimetsissä sekä ranta-alueilla.

Marjojen makua
Kotimaista superruokaamme ovat mustikat, puolukat ja marja-aronia. Runsas marjojen syönti vähentää metabolisen oireyhtymän ja tyypin 2 diabeteksen riskiä. Marjat vaikuttavat positiivisella tavalla myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin ja todennäköisesti ehkäisevät bakteeritulehduksia. Marjat ovat alhaisen energiasisällön, ravintoainekoostumuksen ja kuidun ansiosta myös erinomainen osa terveellistä ruokavaliota.

Proteiinipitoisia sieniä
Myös sienten ravintoainekoostumus on hyvä. Sienet ovat hyvä proteiininlähde: niiden proteiinipitoisuus on suurempi ja aminohappokoostumus ravitsemuksellisesti korkeampi kuin kasviksissa. Sienissä on myös runsaasti kuituja, erityisesti herkkutatit ovat hyviä kuidun lähteitä.

Vitamiineista sienissä on D- ja K-vitamiineja sekä useita B-ryhmän vitamiineja. Jotkin sienilajit sisältävät myös C- ja E-vitamiineja sekä A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja. Lisäksi sienissä on muita bioaktiivisia yhdisteitä ja antioksidantteja. Sienten beetaglukaaneilla on myös todettu useita terveysvaikutuksia.

Marja- ja sieniretkellä kyykkiminen, meren rannalla käyskentely, metsän syliin laskeutuminen ja raittiin ilman hengittäminen ovat mitä parhainta ajanvietettä niin yksin kuin lemmikin ja ystävien kanssa.

Mennään metsään siis!

Asiantuntija: Pauliina Nyberg, proviisori, Hyvän Mielen Apteekki Hervanta