Miten pysyä terveenä syksyn?

Syksyisin pöpöt jylläävät. Poimi tästä vinkit vastustuskykyisenä ja terveenä pysymiseen.

Aikuiset sairastavat keskimäärin 2–3 flunssaa vuodessa. Lapsilla sairastumiskertoja on yleensä selvästi enemmän, jopa 10 vuodessa. Syytä siihen, miksi joku toinen sairastuu muita useammin, ei varmuudella tiedetä. Perimän on ajateltu vaikuttavan, mutta osa vastustuskyvystä on myös hankittua.

Liikunnan harrastamisen arvellaan vaikuttavan sairastumisalttiuteen. Mitä paremmassa kunnossa keho on, sitä helpompaa on taistella sairauksia ja tulehduksia vastaan. Liikkumattomuus puolestaan voi johtaa ylipainoon ja valkosolujen määrän alenemiseen. Valkosolut auttavat taistelemaan viruksia ja bakteereita vastaan.

Jos aktiivinen liikkuja sairastuu flunssaan, taudin kesto on myös usein lyhyempi kuin liikkumattomilla. Jos verensokeri on koholla, valkosolujen puolustusteho heikkenee, ja taudit saavat helpommin jalansijaa. Kohonneen verensokerin pääsyy on vyötärölihavuus.

Ei kännykkää sänkyyn

Riittävä unensaanti ja säännöllinen unirytmi auttavat elimistöä jaksamaan. Kännykkää ei kannata ottaa sänkyyn mukaan! Muiden toimien rinnalla tarvittaessa käytettävä melatoniini auttaa kääntämään unirytmiä kohdilleen.

Käsien pesu vedellä ja saippualla ennen ruokailua ja jokaisen wc-käynnin jälkeen on helppo peruskeino taudeilta suojautumiseen. Vältä myös kasvojen koskettelua ja napostelua. Jos et ole varma käsien puhtaudesta, pientä pulloa käsidesiä on näppärä kantaa mukana.

Tupakointi heikentää vastustuskykyä. Tupakoitsijoilla alttius toistuville hengitystietulehduksille ja erilaisille bakteeritulehduksille on kohonnut.

Helpoin tapa tukea omaa vastuskykyä on kiinnittää hyvän käsihygienian ohella huomiota elämäntapoihin. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on yksi tärkeimmistä seikoista vastuskyvyn kannalta. Tarkista, että lautasella on riittävästi proteiinia, kuituja ja tärkeitä vitamiineja.

Vastustuskyvyn kannalta oleellisempia vitamiineja ovat D- ja C-vitamiini sekä sinkki. Ne tukevat immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja vahvistavat vastustuskykyä. Ne ovat elimistölle välttämättömiä suojaravintoaineita.

Viimeistään lokakuusta lähtien Suomessa koko perheen on aika ammentaa D-vitamiinia purkista. D-vitamini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. D-vitamiinia on saatavana apteekista monissa muodoissa: tippoina, kapseleina, suihkeina, nieltävinä tabletteina ja hyvänmakuisina puru- ja poretabletteina. Autamme mielellämme oikean vahvuuden valinnassa!

D-vitamiini on elimistöön kertyvä, varastoituva vitamiini, joten sitä ei saa syödä purkista tolkuttomia määriä. Nykyisin apteekista pystyy ostamaan D-vitamiinitestejä, jotka voivat olla apuna oikean D-vitamiinivahvuuden valinnassa.

Harva tyrmää hunajaa

Myös probiootteja tarjotaan vastustuskyvyn kirittäjäksi. Hyödylliseksi tarkoitettujen mikrobien lisäyksellä ei kuitenkaan voi aivan yksiselitteisesti torjua flunssaa. Punahattutuotteiden kaltaisten luonnontuotteiden tehosta flunssan ehkäisyssä ja hoidossa ollaan montaa mieltä. Sen sijaan valkosipulia ja hunajaa harva täysin tyrmää. Ne ovat vaarattomia yli 1-vuotiaille, ja moni kokee saavansa niistä apua.

Elämäntapojen lisäksi vastustuskykyyn vaikuttaa moni muukin asia. Esimerkiksi terveydentila, sairastetut sairaudet ja saadut rokotteet sekä altistuminen sairauksille. Myös ikä vaikuttaa. Vauvoilla ja vanhuksilla vastustuskyky voi olla erilainen. Infektioita vastaan kannattaa harkita suojan ottamista influenssa-, pneumokokki- ja RS-virusrokotteella.

Jos olo on nuutunut ja huomaat flunssan ensioireita, kuten tukkoisuutta tai kurkkukipua, on sinkkiasetaatti silloin paras valinta lyhentämään flunssan kestoa. Sinkki auttaa parhaiten, jos sen käyttö aloitetaan vuorokauden sisällä flunssaoireiden alkamisesta. Kun sinkkiasetaattia löytyy kodin lääkekaapista valmiina, voi käytön aloittaa heti.

Asiantuntija
Farmaseutti Marjaana Virnes
Hyvän Mielen Apteekki Valkeakoski (Keskusapteekki)
Kuva: weyo / stock.adobe.com