Näin koristelet piparkakkutalon

Vain mielikuvitus on rajana, kun koristellaan piparkakkutaloa. Tällä kertaa tuli aika maltillinen versio, piparkakkuakin jäi näkyviin! Mutta kaiken a ja o on hyvä pikeeri, johon löytyy lukuisia kelpo reseptejä. Tässä yksi toimivaksi havaittu ja pari koristeluniksiä.

Värilliset ikkunat voi tehdä mistä tahansa kovasta hedelmäkarkista. Tässä on käytetty morttelissa murskattuja Muumi-tikkareita. Mitä hienompaa murua, sen nopeammin ne sulavat uunissa. Täytä (lähes kypsäksi) paistetun piparin aukot kukkuroilleen (tärkeää!) karkkimurskaa ja paista muutama minuutti, vahdi koko ajan, sillä pipari kärähtää helposti. Sulanutta karkkimassaa voi nopeasti korjailla vielä hetken uunista ottamisen jälkeen. Anna jäähtyä kunnolla ennen siirtelyä.

Kaupoissa on myynnissä valmiita “lumipalloja”, jotka sopivat täydellisesti piparitalon koristeluun. Tässä on käytetty halkaistuja Marianne-rakeita, lumilyhdyn ainekset löytyivät irtokarkkilaarista.

Lumihiutaleita löytyy strösselihyllystä. Kivijalan virkaa toimittavat rivit suklaalevyä. Jos haluat värikkäämmän talon, koristeiksi sopivat vaikka englanninlakut, piparminttutangot, Finlandia-kuulat, hedelmärakeet, oikeastaan mitkä tahansa karkit! Tai miksei vaikka suolaiset pretzelit seinäkoristeiksi tai suolatikut aidanseipäiksi!?

Pikeeriresepti

Pikeeri poikkeaa tavallisesta vedestä tai sitruunamehusta tehdystä tomusokerikuorrutteesta siten, että sitä tulee runsaammin ja se kovettuu nopeammin ja kestävämmäksi. Pikeerin voi valmistaa joko vegaanisena kikherneiden liemestä eli aquafabasta tai perinteisesti kananmunanvalkuaisista. Sen voi halutessaan maustaa vaikka vaniljalla tai värjätä elintarvikevärillä, tummalla kaakaojauheella tai vaikka punajuurimehulla.

Vegaaninen pikeeri
0,4 dl säilykekikherneiden lientä
n. 4 dl tomusokeria

Vaahdota kikhernelientä sähkövatkaimen isoimmalla teholla kunnes se on muuttunut tiiviiksi vaahdoksi, n. 5 minuuttia. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan, kunnes pikeeri on kuohkeaa ja riittävän paksua pursotettavaksi.

Perinteinen pikeeri eli Royal Icing
1 kananmunan valkuainen (L-koko)
noin 3 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua

Vatkaa valkuaista hetki sähkövatkaimella ja lisää sitruunamehu. Lisää tomusokeria vähitellen ja koko ajan vatkaten, kunnes pikeeri on kuohkeaa ja tarpeeksi paksua, noin 3-5 minuuttia.

Mausta tai värjää jos haluat. Mikäli haluat pinnoittaa isompia alueita, saat pikeeristä levittyvämpää lisäämällä siihen varovasti vettä tai sitruunamehua pieniä määriä kerrallaan.

Piparkakkutalo ja teksti: Tessa Helle
Kuvat: Petteri Vilkki