Hydrokortisoni ja antihistamiini antavat avun moniin pisteliäisiin harmeihin.
Yleisimmät pistoksen aiheuttajat Suomen kesässä ovat hyttyset. Etenkin alkukesästä ne aiheuttavat allergisen reaktion suurimmalle osalle suomalaisista.
Ensin pistokohtaan nousee paukama, joka laskee muutamassa tunnissa. Reaktio yleensä voimistuu uudelleen ja kestää parista päivästä pariin viikkoon. Puremien aiheuttamaa kutinaa voi lievittää hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla. Myös viilentävistä aloe vera -geeleistä voi olla apua.
Suun kautta otettavat antihistamiinit auttavat parhaiten, kun ne otetaan ennen pureman syntymistä. Kannattaakin ottaa antihistamiini jo ennakkoon, jos tiedossa on oleilua hyttysiä kuhisevassa paikassa. Apteekista on saatavana myös tehokkaita hyönteiskarkotteita, joista osa sopii myös lapsille.
Mäkäräisten ja polttiaisten puremat jättävät iholle kipeän, kutisevan ja punoittavan paukaman. Myös näitä reaktioita voidaan lievittää hydrokortisoni- ja antihistamiinivalmisteilla. Puremakohta ärtyy ja tulehtuu helposti, joten raapimisen välttäminen on erityisen tärkeää – mikä toki on helpommin sanottu kuin tehty.
Jos tulehduksen merkkejä, kuten voimakasta punoitusta, turvotusta tai märkimistä esiintyy ja ne ovat vielä lieviä, voidaan käyttää hydrokortisonin ja antibakteerisen aineen sisältämää yhdistelmävoidetta.
Ampiaisten ja mehiläisten pistot voivat aiheuttaa voimakastakin punoitusta ja turvotusta. Reaktiota voi hillitä hydrokortisonitableteilla (Kyypakkaus), jotka otetaan mahdollisimman pian piston jälkeen. Mehiläisen piikki jää ihoon piston jälkeen, ja piikki kannattaakin poistaa esimerkiksi pinseteillä.
Pistokohta pidetään mahdollisimman liikkumattomana, ja kohdan voi peittää kylmäpakkauksella. Kipuun voi ottaa särkylääkettä, ja kutinaa voi lievittää hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla. Ampiaisen tai mehiläisen myrkylle allerginen voi saada pistosta vaarallisen voimakkaan reaktion, ja siksi allergisilla täytyy olla aina mukanaan lääkärin määräämä kertakäyttöinen adrenaliiniruisku.
Lämpiminä päivinä pörräävien paarmojen pureman aiheuttama paukama on kivulias ja punoittava. Loppukesästä puolestaan metsässä liikkujien kiusana ovat hirvikärpäset, jotka yrittävät imeä verta etenkin hiusten peittämältä ihoalueelta. Molempien ötököiden aiheuttamaa reaktiota lievitetään hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla. Kutinaa voi rauhoittaa myös antihistamiinitableteilla.
ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Kaisa Koukkari
Hyvän Mielen Apteekki Nurmes
Kuva: Pixel-Shot / stock.adobe.com