
Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua, vaikka olosuhteet nukkumiselle olisivat hyvät. Vaikeuksia voi olla nukahtamisessa, unessa pysymisessä tai riittävän syvän unen saavuttamisessa.
Vaikka yöt menisivät lampaita laskiessa, ei huoleen silti ole yleensä syytä. Tilapäinen unettomuus kuuluu elämään, ja jopa joka kolmas aikuinen kärsii vuoden aikana unettomuudesta.
Monille unettomuus kuitenkin aiheuttaa stressiä, joka puolestaan pahentaa unettomuutta, ja noidankehä on valmis. Ennen nukkumaanmenoa kannattaakin laskea kierroksia ja vaikka lukea hetki. Sänkyyn kannattaa mennä vasta väsyneenä, ja peti tulisi pyhittää nukkumiselle – kieltäydy siis viime hetken somettelusta ennen nukahtamista.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen ei tarvitse kahdeksaa tuntia unta, vaan varsinkin iän myötä unen tarve vähenee, kun melatoniinin tuotanto pienenee. Mittarina kannattaakin käyttää mieluummin sitä, millaisena aamun kokee. Jos aamulla herää viiden tunnin unien jälkeen virkeänä, ei kannata yrittää pakottaa itseään takaisin unille.
Lyhytaikainen unettomuus ei vaadi lääkehoitoa.
Melatoniini on käpyrauhasen tuottama hämärähormoni, joka normaalisti huolehtii väsymyksen tunteesta. Vaikka elimistö tuottaa melatoniinia, välillä voi olla aiheellista ottaa lisäannos purkista. Melatoniini helpottaa nukahtamista, joten se on tehokas myös aikaerorasituksesta toipumiseen, mutta yölliseen heräilyyn se ei auta.
Melatoniini tulee ottaa illalla aina samaan aikaan, 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, mutta ei kuitenkaan keskiyön jälkeen. Puolenyön jälkeen otettuna aine vain häiritsee luonnollista melatoniinituotantoa.
Itsehoidossa markkinoilla olevia vahvuuksia 1 mg ja 1,9 mg käytetään unettomuuden hoitoon sekä aikaerorasituksesta toipumiseen. Vahvemmat 3 mg ja 5 mg taas ovat aikaerosta toipumiseen.
Pidempiaikaisen unettomuuden hoitoon löytyy pitkävaikutteisia depot-tabletteja, lyhytaikaiseen käyttöön soveltuvat paremmin tavalliset nopeavaikutteiset. Kun itsehoitovalmisteita käytetään pakkausohjeen mukaisesti, ovat ne hyvin turvallisia ja haittavaikutukset harvinaisia.
Mikäli unettomuus jatkuu useita kuukausia sekä haittaa normaalia elämää, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Alle 18-vuotiaille ja verenohennuslääke varfariinin käyttäjille melatoniinia ei suositella.
Pitempiin yöuniin ei ole itsehoidossa erityisen tehokasta keinoa. Markkinoilla on erilaisia rohdospohjaisia valmisteita, mutta niiden tehosta ei ole tutkittua näyttöä.
ASIANTUNTIJAT
Farmaseutti Antti Uosukainen
Hyvän Mielen Apteekki Lappeenranta
Kuva: SistersStock / stock.adobe.com