Piparkakkutalo aikuiseen makuun

Piparitalo voi olla talvisen juhlapöydän loppuhuipennus. Makeiden koristeiden sijaan sen voi tarjoilla suolaisten herkkujen kanssa. Talon tuhoaminen on herkullinen ohjelmanumero homejuuston ystäville vaikka pikkujouluihin!

Tällä kertaa piparitalo toimittaa juustotarjottimen virkaa, sillä pipari ja sinihomejuustohan sopivat yhteen kuin…no…makea ja suolainen. Samaan kastiin voidaan lukea taateli ja homejuusto, myös oivallinen makupari. Talo on koristeltu sinihomejuuston makuisella tuorejuustolla, koristeena on sinihomejuustolla täytettyjä taateleita ja lisänä vielä helppotekoinen, perinteinen taatelihilloke. Talon kylkeen voi toki kasailla muitakin lempijuustoja, pretzeleitä, suolakeksejä tai mitä mieleen juolahtaa. Jos katosta tekee irrotettavan, talon voi täyttää pipareilla. Tai katon voi päällystää kokonaan runsaalla tuorejuustolla, jolloin siitä voi dippailla. Talo kannattaa koristella vasta juuri ennen tarjoilua, sillä juustokuorrutus pehmittää piparia.

Sinihomejuustokuorrutus

  • 1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 50 g (tai maun mukaan) sinihomejuustoa
  • (Hunajaa)

Sekoita tuorejuusto ja sinihomejuusto hyvin keskenään. Voit maustaa tahnan hunajalla. Jos haluat tehdä yksityiskohtaisia koristeita, siihen sopii valmis sinihomejuustolla maustettu tuorejuusto, joka on tasaista ja pursottuu yllättävän hyvin.

Nopea taatelihilloke

  • 1 dl appelsiinimehua
  • 75 g kivettömiä, tuoreita taateleita

Halkaise taatelit ja poista kivet. Laita pieneen kattilaan yhdessä appelsiinimehun kanssa ja keitä keskilämmöllä, kunnes seos muuttuu hillomaiseksi, noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä. Halutessasi voit maustaa hillokkeen yhdellä tähtianiksella, teelusikallisella appelsiininkuoriraastetta tai vaikka kanelitangolla.

Piparit ja teksti: Tessa Helle
Kuva: Petteri Vilkki